Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoras Fiodorovas: Vien draudimais nieko nepasieksime

Propaganda ir cenzūra bei draudimai dažniausiai žengia koja kojon. Tai neišvengiama, bet ar visada pasiteisina?
Viktoras Fiodorovas
Viktoras Fiodorovas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) uždraudus transliuoti kanalą „RTR Planeta“ buvo kilusi nemaža diskusijų banga, kuri, matyt, vėl kils, nes pasirodė, kad draudimas problemos neišsprendė. Pačiame Seime dar prieš kelias dienas buvo galima matyti šį kanalą, tad ką bekalbėti apie visą Lietuvą?

Ar draudimais visada pasiekiame to, ko tikimės? Tikrai ne. Pasirodo, kad uždrausti ir nerodyti vieno ar kito televizijos kanalo neįmanoma. Štai uždraudėme „RTR Planeta“ kanalą trims mėnesiams. Tapome vienintele valstybe Europoje, kuri uždraudė transliuoti kažkokį kanalą. Ir nebe pirmą kartą. O rezultatas koks?

Kanalo skleidžiamą propagandą vis dar galima stebėti internetu arba palydovine antena. Tokiu būdu Kremliaus skleidžiamas melas vis tiek pasiekia žmones ir toliau juos klaidina.

Tapome vienintele valstybe Europoje, kuri uždraudė transliuoti kažkokį kanalą. Ir nebe pirmą kartą. O rezultatas koks?

Aš nežiūriu nė vieno rusiško kanalo, man jie nėra įdomūs, tačiau stebėdamas draudimo šalininkų ir priešininkų diskusijas pamaniau, kad šiuo atveju kanalas draudžiamas transliuoti tik dėl to, kad būtų draudžiama, matyt, bandoma visiems parodytų, kad kažkas vyksta.

Draudimas šioje situacijoje paimtas kaip kraštutinė priemonė, bet ar kas nors diskutavo apie kitokias galimas priemones?

Vertėtų sėsti ir padiskutuoti apie mūsų televizijos ar interneto kuriamą turinį bei alternatyvas skleidžiamam melui. Juk Vakarų valstybėse taip pat transliuojamas Kremliaus finansuojamas ruporas — naujienų kanalas „RT“ rusų kalba.

Tik sukūrus panašiems prorusiškiems kanalams alternatyvą galėsime tikėtis rezultatų. Investuokime laiką ir pajėgas ne į draudimus, o į savo žiniasklaidos priemonių turinį bei galimybes.

Tačiau ten rusų propagandiniai kanalai priversti veikti stiprioje konkurencinėje erdvėje, o Lietuvoje jie, galima sakyti, turi informacinės erdvės monopolį. Taigi Lietuvos rusakalbiai, ypač tie, kurie moka tik vienintelę — rusų — kalbą, neturi pasirinkimo laisvės. Jie veikiami rusiškos propagandos be jokių galimybių išgirsti kitą — objektyvesnę — informaciją.

Tik sukūrus panašiems prorusiškiems kanalams alternatyvą galėsime tikėtis rezultatų.

Investuokime laiką ir pajėgas ne į draudimus, o į savo žiniasklaidos priemonių turinį bei galimybes, skatinkime kitakalbių kritinį mąstymą, tik tuomet, be draudimų, galėsime pasiūlyti žmonėms objektyvią informaciją jiems priimtinu būdu.

Viktoras Fiodorovas yra Seimo Darbo partijos frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius