Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilija Aleknaitė-Abramikienė: Karo nusikaltimų neigimas nėra žiniasklaidos laisvė

Gerokai nustebino ESBO atstovės žiniasklaidos laisvei Dunjos Mijatovič išreikšta kritiška nuomonė dėl Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimo trims mėnesiams suspenduoti kanalo „Piervyj Baltijskij kanal“ programas Lietuvoje. Manau, kad tokią išvadą D.Mijatovič padarė dėl informacijos trūkumo, todėl artimiausiu metu ketinu jai išsiųsti laišką, kuriame paaiškinsiu Lietuvos poziciją.
Vilija Aleknaitė-Abramikienė (130)
Vilija Aleknaitė-Abramikienė (130) / Asmeninio archyvo nuotr.

Pirmiausia reikėtų apsvarstyti klausimą, ar „Piervyj Baltijskij kanal“ iš viso laikytinas žiniasklaidos priemone. Pagal savo veiklos pobūdį ir turinį jis kur kas dažniau yra Kremliaus propagandos įrankis, naudojamas prieš Baltijos šalis, negu žiniasklaidos priemonė tikrąja šių žodžių prasme.

Pažeminimu Lietuvai ir jos piliečiams tapo minėto kanalo laidoje „Žmogus ir įstatymas“ spalio 4 d. parodytas šmeižikiškas, propagandinis filmukas, kuriame buvo teigiama, neva, per 1991 m. sausio 13 d. įvykius Lietuvoje „savi šaudė į savus“.

Įdomu, kaip reaguotų kurios nors Europos valstybės piliečiai, jei Rusijos valdomos televizijos jų šalyse parodytų programą, teigiančią, kad žydai Antrojo pasaulinio karo metais išžudė vieni kitus?

Pagal daugumos Europos Sąjungos (ES) valstybių įstatymus holokausto ir kitų totalitarinių režimų, įvykdytų nusikaltimų žmogiškumui ir karo nusikaltimų neigimas arba jų šiurkštus menkinimas yra baudžiamas įstatymo. Už panašią veiką ir teiginius dėl Sausio 13-osios įvykių pagal Lietuvos Baudžiamąjį kodeksą jau yra nuteistas vienas asmuo. Lietuva šiuo požiūriu nėra originali, analogiškus įstatymus turi visos nacistinio ir komunistinio režimų terorą patyrusios šalys: Lenkija, Čekija, Vengrija ir kitos.

Kaip reaguotų kurios nors Europos valstybės piliečiai, jei Rusijos valdomos televizijos jų šalyse parodytų programą, teigiančią, kad žydai Antrojo pasaulinio karo metais išžudė vieni kitus?

Taigi šio televizijos kanalo parodytos laidos turinys tiek pagal Europos, tiek pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, yra vertintinas kaip nusikaltimas. Laikinas Rusijos finansuojamo kanalo transliavimo sustabdymas Lietuvoje yra palyginti švelni priemonė, tačiau būtina tam, kad būtų bent kiek pristabdytas agresyvus Rusijos informacinis karas, ypač jaučiamas šiuo metu, kai Lietuva pirmininkauja ES Tarybai. Pažymėtina, kad minėtoji laida buvo parodyta ką tik pasibaigus itin plataus masto neskaidrioms karinėms pratyboms „Zapad“ Lietuvos pasienyje, apie kurias ESBO nebuvo išsamiai informuota.

Spaudimas Lietuvai šiuo metu yra ne tik propagandinis. Mūsų šalies pasienyje ne tik žvanginama ginklais, bet visaip blokuojama vežėjų veikla ir stabdomas lietuviškų produktų eksportas į jau seniai įprastinėmis tapusias Rusijos rinkas.

Įvertinus visas šias aplinkybes „Piervyj Baltijskij kanal“ veikla jokiu būdu negali būti vertinama kaip noras informuoti visuomenę ir palaikyti nuomonių pliuralizmą. Tai turėtų būti vertintina visiškai kitaip ir apie tai ketinu kalbėti sekmadienį prasidėsiančioje ESBO Parlamentinės Asamblėjos sesijoje.

Vilija Aleknaitė–Abramikienė yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narė, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinės Asamblėjos viceprezidentė, Lietuvos Respublikos Seimo delegacijos šioje organizacijoje narė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius