Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilius Semeška: Druskininkų meras kompromituoja svarbaus memorandumo idėją

Ko vertas Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumas, jeigu jį pasirašyti pakviečiamas atvyksta Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, dar birželio 30 d. Druskininkų savivaldybės tarybos posėdyje patvirtinęs sprendimą, kad Lietuvai įvedus eurą vietinė rinkliava už naudojimąsi viešąja infrastruktūra, vadinamasis „pagalvės mokestis“, perskaičiuojamas nuo 2 litų iki 1 euro.
Vilius Semeška
Vilius Semeška / Asmeninio albumo nuotr

Šį kartą Druskininkų meras, kuris yra ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, praleido progą susilaikyti ir nepasireikšti. Kaip galima reikalauti iš verslininkų ne tik prisijungti prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo, bet ir taikyti verslininkams baudžiamąsias akcijas už jo nesilaikymą, kuomet pati Druskininkų savivaldybės taryba, mero dominuojama, mokestį už naudojimąsi viešąja infrastruktūrą perskaičiavo iš dviejų litų į vieną eurą?

Kyla logiškas klausimas, ar tos kontroliuojančiosios institucijos, grasinančios verslininkams, pirmiausia nubaus ir Druskininkų savivaldybės politinę vadovybę, jei taip, tai kokia bauda ir ką konkrečiai – perskaičiavimo autorių? Ar premjeras, pažadėjęs kovą su verslininkais, išrašys papeikimą savo partijos pavaduotojui?

Mažų mažiausia, neetiška dabar reikalauti iš verslo atstovų taikyti tuos standartus, kurių pati Druskininkų savivaldybės taryba, sudaryta iš socialdemokratų partijos daugumos, nesilaikė ir pasirašytą Geros verslo praktikos, memorandumą tiesiog sutrypė jam dar net negimus.

Ar premjeras, pažadėjęs kovą su verslininkais, išrašys papeikimą savo partijos pavaduotojui?

Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas R.Malinauskas, atstovaudamas šalies savivaldybėms, akcentavo: „Valstybė, spręsdama aktualius gyventojams klausimus, visada pasitelkia savivaldą, kuri yra arčiausiai žmogaus ir tarnauja žmogui. To reikia, kad gyventojams rūpimi klausimai, – tarp jų ir euro įvedimas, ir daugiabučių renovacija, ir kiti įvairūs socialiniai reikalai, problemos – būtų sprendžiami kuo greičiau ir sklandžiau.“

Dar veidmainiškiau nuskambėjo žodžiai, ištarti Druskininkų mero pavaduotojo Lino Urmanavičiaus: „Druskininkų savivaldybė viena pirmųjų atsiliepė į Ūkio ministerijos iniciatyvą prisijungti prie Geros verslo praktikos memorandumo, taip pat ragino ir Druskininkų verslininkus, įmones, įstaigas bei organizacijas sąžiningai perskaičiuoti kainas pasitinkant eurą.“

Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo tikslas – kuriant abipusiu pasitikėjimu grindžiamą aplinką, apsaugoti Lietuvos vartotojų interesus įvedant eurą ir užtikrinti sąžiningą paslaugų ir prekių kainų perskaičiavimą.

O kokį pavyzdį parodė socialdemokratų vadovaujama Druskininkų savivaldybės taryba? Paties Lietuvos premjero globojamo partijos pavaduotojo veiksmai galbūt jau nieko nestebina. Kaip ir nestebina Druskininkų mero net aplinkosaugininkams nepajudinama tvora, „įbridusi“ į Ratnyčios upelį šalia Druskininkų.

Nestebina kita tvora, juosianti mero namą ir valstybinės žemės 25 arus ištisus metus Druskininkų centre, kuri jau pripažinta bešeimininke ir išdygusia tiesiog iš dangaus.

Nestebina už mokesčių mokėtojų pinigus leidžiamas blizgus, propagandinis Druskininkų valdžios leidinys. Nestebina ir Druskininkų parke ant telkinio kranto dygstanti įžymioji vila, kurios aukštai tvorai įrengti išnuomotas valstybinis sklypas, o visa infrastruktūra įvesta pasinaudojant ES paramos lėšas tvarkant Vijūnėlio parką.

Nestebina net ir surengtos taikios palaikymo akcijos Ukrainai mero viešas pasmerkimas ar Druskininkų savivaldybės įsisukimas bei plėtra į privatų sektorių plečiant nakvynės ir pramogų paslaugas.

Todėl prieš pradedant grasinti verslininkams įvairiomis baudomis už „nesąžiningą“ perskaičiavimą ir net 17 kontroliuojančiųjų institucijų priežiūra, premjere, prižiūrėkite pirmiausia savo daržą. Daržą, kuris ne socialdemokratiniais raudonais gvazdikais žydi, o giliai įsišaknijusiomis ir suvešėjusiomis piktžolėmis apaugęs.

Vadovaujantis patarle „Nelįsk į svetimą daržą“, tenka priminti, kad piktžolės dauginasi, o jų sėklos plinta, kenkdamos produktyviam ūkiui. Taigi, prieš bausdami kitus, išsiravėkite.

Vilius Semeška yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Druskininkų skyriaus narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius