Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilius Semeška: Propaganda šalies viduje ne mažiau žalinga

Šiandien esame visi pasipiktinę iš Rusijos skleidžiama propaganda. Pasigirsta raginimų uždrausti TV kanalų transliacijas, atitinkamos spaudos platinimą, netgi pradėti virtualios erdvės kontrolę. Taip, esame pažeidžiami kaip niekad, nes kai kurie Lietuvos piliečiai jaučia tokią didelę nostalgiją sovietiniam kalėjimui, privačios nuosavybės likvidavimui, autokratiniam vienpartinio klano valdymui, kad vis daugiau atsiranda net panorusių viešai pritarti Rusijos prezidento vykdomai agresyviai, tarptautiniu mastu nusikalstamai politikai.
Vilius Semeška
Vilius Semeška / Asmeninio albumo nuotr

Neturime stebėtis svetima propaganda, kuomet susitaikome su „sava“ lietuviškąja, plintančia lyg kiaulių maras, tarp kito, iš tos pačios Lietuvos vietos – Druskininkų savivaldybės.

Neapsikentę valstybės valdantieji – tarytum neįgalieji: nors ir pakvietė Druskininkų merą, socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotoją, svarstymui, tačiau neišdrįso priversti nutraukti mokesčių mokėtojų lėšų švaistymą savireklamai bei patyčioms iš oponentų. Blizgus, kiekvieną savaitę nemokamai, lyg propagandos dozė išnešiojamas, po biudžetinės įstaigos „Druskininkų švietimo centras“ sparnu užslėptai leidžiamas, savivaldybei 100 proc. priklausančios UAB paramos sutartimi iš dalies finansuojamas leidinys „Mano Druskininkai“. Tarp vietinių gyventojų jau pakrikštytas „Jo Druskininkai“.

Neturime stebėtis svetima propaganda, kuomet susitaikome su „sava“ lietuviškąja, plintančia lyg kiaulių maras, tarp kito, iš tos pačios Lietuvos vietos – Druskininkų savivaldybės.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba vienareikšmiškai pripažino, kad šis Druskininkų valdžiukės propagandos produktas leidžiamas už įstatymo ribų. Pats premjeras, ne tik viešėdamas Druskininkuose, bet ir Seime per Vyriausybės valandą yra aiškiai pažadėjęs išspręsti šią problemą – iškeldinti propagandinį Druskininkų valdžiukės ruporą iš Šveitimo centro patalpų ir neleisti jo leidybai mokesčių mokėtojų pinigų. Pažadėjo, bet neištesėjo.

Todėl ir toliau beveik kiekvieną savaitę tai pats meras ar vicemeras, tai save pasivadinusi „žurnaliste“ bei dviejų etikos komisijų pripažinta pažeidusi Žurnalistų etikos kodeksą savivaldybės darbuotoja putinistiniais metodais auklėja nepaklusnius ir kitą nuomonę viešai išdrįsusius pareikšti savivaldybės valdžiukės kritikus.

Vidinė, regioninė propaganda ne mažiau pavojinga už išorinę. Ja bandoma retušuoti vietinių oligarchų, užvaldžiusių atskiras Lietuvos teritorijas, veikimą ne valstybės ir jos piliečių, tačiau asmeninių ar grupinių interesų labui.

Situacija tampa dar grėsmingesnė, kadangi tokia propaganda turi tendenciją plėstis. Jos skleidimo apsaugai pasitelkiami ir kai kurie nesąžiningi, negalintys dėl galbūt suteiktos materialinės priklausomybės atsiriboti aukšti teisėsaugos pareigūnai. Neatmestina, kad per Savivaldybių asociacijos viršūnę, kurios vadovas yra ne kartą linksniuotas pačioje socialdemokratų partijoje, skatinama propagandos plėtra. Kauno rajonas, Raseiniai pasimokė iš Druskininkų ir jau sodina savo rinkėjus ant „nemokamos“ propagandos dozės, o situaciją stebi ir kiti, mažiau įtakingi veikėjai. Nurimus aistroms, jie taip pat neatmeta galimybės savo kieme išnaikinti nepaklusnią nepriklausomą spaudą.

Kauno rajonas, Raseiniai pasimokė iš Druskininkų ir jau sodina savo rinkėjus ant „nemokamos“ propagandos dozės, o situaciją stebi ir kiti, mažiau įtakingi veikėjai.

Lietuvoje nevykdomi kontroliuojančios institucijos (Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba) sprendimai. Druskininkų savivaldybės administracija tiesiog įteikė skundą teismui. Žinoma, bus bylinėjimasi už mokesčių mokėtojų pinigus, o ilgo teisminio proceso metu propagandos kūryba, gamyba ir platinimas už mūsų pačių suneštus mokesčius nestabdomas.

Kovodami su išorinėmis propagandos grėsmėmis, privalome užkirsti kelią ir tikslingai nukreiptom vidinėms: piliečių mulkinimui, politinei savireklamai, patyčioms iš vietinių oligarchų oponentų ir tų oligarchų klanų įsitvirtinimui valstybės valdymo bei teisėsaugos struktūrose. Ar vidinės propagandos apmulkinti Lietuvos gyventojai pajėgs perfiltruoti jiems brukamą pavojingą propagandą iš už šalies ribų?

Vilius Semeška yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Druskininkų skyriaus narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius