-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tomas Berkmanas: Vilnius ir kita Lietuva – politinis elitizmas ir jo grimasos

Neseniai žiniasklaidoje pasirodė politikų pareiškimai, kad prie Vilniaus universiteto (VU) prijungus Mykolo Romerio (MRU) universitetą, Lietuvoje liks viena teisės mokykla. Ką gi, politikai vėl toliau Vilniaus nebemato. Kaip juos nuleisti iš Vilniaus bokštų ant žemės, atgal į likusią Lietuvą? Belieka priminti, kad Lietuvoje yra dar viena, „ta kita“ teisės mokykla – tarptautinių ekspertų aukštai įvertintas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakultetas Kaune, kurio absolventai dirba teisinėse profesijose Lietuvoje ir užsienyje.
Tomas Berkmanas
Tomas Berkmanas / VDU nuotr.

Kiek paradoksalu, bet toks atvejis rodo provincialumą – mąstymą, kuriam būdingas išdidumas ir perdėtas, demonstratyvus elitizmas, kai nebematomi, ignoruojami tie, kurie atsiduria už tariamo, susikurto elito rato ribos. Apmaudu, kad tokį provincialumą demonstruoja kai kurie šalį valdantys politikai.

VDU Teisės fakultetas ruošia teisėjus, advokatus, notarus ir kitų teisinių profesijų atstovus, sėkmingai įsidarbinančius ir už Lietuvos ribų, o visos iki šiol vertintos fakulteto studijų programos sulaukė tik labai aukštų tarptautinių ekspertų vertinimų ir Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) buvo akredituotos ilgiausiam laikotarpiui – šešeriems metams. Fakulteto absolventai yra apgynę daktaro laipsnius užsienyje ir dirba mokslininkais užsienio universitetuose, taip pat apgynę profesinius laipsnius JAV ir ten įgiję teisę verstis teisės praktika.

2015-aisiais MOSTA užsakymu atlikto tyrimo metu fakulteto mokslinė veikla gavo aukščiausią įvertinimą tarp Lietuvos teisės studijų ir mokslo institucijų – užsienio ekspertai VDU Teisės fakultetą įvardino „stipriu nacionaliniu veikėju su tam tikru tarptautiniu pripažinimu“, tuo tarpu likusias institucijas (VU, MRU ir Teisės institutą) – kaip „patenkinamus nacionalinius veikėjus. Praėjusiais metais fakulteto studentai laimėjo atranką tarptautiniame prestižiniame Philipo C. Jessupo teismo inscenizacijos turnyre Lietuvoje ir vyko į Vašingtoną atstovauti Lietuvai.

VDU Teisės fakultetas nuo pat veiklos atkūrimo 1995 metais visada kėlė tikslą būti išskirtine, kitokia teisės mokykla Lietuvoje, ypač išsiskiriančia studijų metodika ir turiniu. Metodikos atžvilgiu fakultetą galima laikyti visiškai kitokio teisės dėstymo pradininku Lietuvoje – čia dėstoma ne tiek diktuojant informaciją, kiek įtraukiant studentus į diskusiją ir teisinio ginčo imitavimą arba teismo simuliaciją paskaitoje. Bendrai tai galima vadinti sokratiniu dėstymo metodu. Šiandien tokio dėstymo svarbą jau vertina visos teisės mokyklos Lietuvoje, vadinamąjį patyriminį mokymą rengiamasi įtraukti į teisės krypties aprašą kaip būtiną metodą teisininkų rengime.

Studijų turinys fakultete nuo seno išsiskiria tarptautiškumu ir siekiu rengti globalius teisininkus – dėstyti kviečiami teisės mokslininkai ir praktikai iš viso pasaulio, organizuojamos tarptautinės vasaros mokyklos, paskaitose dėstomi lyginamojo pobūdžio, tarptautinės teisės dalykai. Nacionalinė teisė taip pat dėstoma, studijų turinyje siekiant pusiausvyros tarp nacionalinės ir tarptautinės dimensijos.

Studentai, siekiantys gilesnio teisės ir šiuolaikinių teisės procesų supratimo, gali jį įgyti šiemet fakultete ir universitete veiklą pradėjusioje Ateities teisės laboratorijoje bei individualiose studijose „Academia Cum Laude“, kur studentai individualiai dirba su pasirinktu aukščiausio lygio ekspertu. Tiek laboratorija, tiek tiek individualios studijos yra orientuotos į studentų mokslinius tyrimus kartu su teisės mokslininkais ir profesionalais, tiriant šiuo metu aktualiausias ir inovatyviausias teisės ir technologijų sąveikos sritis.

Šiuo metu studijų programose vyksta intensyvi skaitmenizacija, skatinamas studentų ir dėstytojų interaktyvumas per šiuolaikines technologijas – siekiama sudaryti kuo patogesnes ir šiuolaikiškesnes studijų sąlygas studentams, kuo didesnį studijų medžiagos prieinamumą, taip padedant jiems siekti geresnių studijų rezultatų ir geriau pasirengti profesijai.

VDU Teisės fakultete ypatingas dėmesys skiriamas studentų kalbinių-praktinių gebėjimų tobulinimui: dėstomi tokie dalykai, kaip teisinis argumentavimas, teisinės veiklos valdymas, viešasis kalbėjimas, fakultete veikia ne tik Lietuvoje, bet ir regione unikali Teisės klinika, kuri savo veiklą orientuoja į nemokamos teisinės pagalbos teikimą smulkiam ir vidutiniam verslui bei nevyriausybinėms organizacijoms.

Vienoje solidžioje advokatų kontoroje Lietuvoje man teigė: jeigu mums reikia gero Lietuvos kodeksų išmanytojo, tuomet labiau tiks VU absolventas; jeigu reikia gero problemų sprendėjo, tada labiau tiks VDU absolventas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius