Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virgilijus Poderys: Nacionalinė idėja: vietoj meškerės – žuvis

Ketvirtadienį iškilmingai paskelbtos reikšmingiausios idėjos Lietuvai, kurios turėtų užtikrinti kokybinį šalies proveržį ir gerovę per ateinančius 100 metų. Iš 1 500 pasiūlytų idėjų buvo atrinktos 3 svarbiausios, dėl jų bendrai sutarė žiniasklaida, ekspertai ir svarbiausia visuomenė.
Virgilijus Poderys
Virgilijus Poderys / Asm. arch.

1. Mokytojas – prestižinė profesija iki 2025 m.

2. Dvigubos pilietybės įteisinimas.

3. Pagalba jaunoms šeimoms įsigyjant būstus ir biurokratijos mažinimas skaitmenizuojant valstybės paslaugas.

Jau Prezidentė savo kalboje užsiminė, jog galbūt pasirodys, kad ne visos idėjos pačios reikšmingiausios, bet svarbiausia, kad jos atrinktos pačių žmonių. Pritariu tokiai pozicijai ir kviečiu padiskutuoti apie valstybės pagalbą jaunoms šeimoms įsigyjant būstą. Esu įsitikinęs, kad jaunimas yra Lietuvos ateitis, o šeima visuomenės pagrindas, todėl privalome rūpintis šiais valstybės ramsčiais. Tačiau šiek tiek pasigendu šios idėjos globalumo, gilumo ir argumentacijos.

Nacionalinės iniciatyvos rezultatai tik patvirtino lietuviams taip artimą posakį „mano namai – mano tvirtovė“. Visgi šioje vietoje reikėtų kontrargumentuoti kitu posakiu „žmogui reikia duoti meškerę, žuvies susižvejos pats“. Esu įsitikinęs, kad daug svarbiau yra jaunimo verslumo skatinimas, aukštą pridėtinę vertę kuriančių darbo vietų kūrimas ir iš to kylantys atlyginimai bei finansinė laisvė nei numanomos valstybės subsidijos įsigyti būstą.

Dabartinė visuomenė darosi vis aktyvesnė, lankstesnė ir mobilesnė. Pririšimas prie būsto ir konkrečios geografinės vietos veikiau veiktų kaip jaunimą stabdantis inkaras ir ilguoju laikotarpiu neskatintų kokybinio Lietuvos proveržio. Tai patvirtina ir vakarų Europos patirtis – ten daug populiaresnė būsto nuoma nei įsigijimas. Tai sudaro palankias sąlygas jaunimo mobilumui keičiant darbus, ieškant savęs, kuriant daugiau pridėtinės vertės visuomenei. Esu įsitikinęs, kad šiuo mūsų valstybės vystymosi etapu svarbiau sukurti sąlygas civilizuotiems būsto nuomos rinkos santykiams, kur besinuomojančios būstą jaunos šeimos jaustųsi saugios.

Kitas klausimas, kokių šalutinių poveikį sukeltų „valstybės pagalba“ įsigyjant būstą? Viena vertus – valstybės kišimasis į nekilnojamo turto rinką skatintų pūstis „NT burbulus“. Antra vertus – reikia pripažinti, kad nekilnojamas turtas brangus tik didmiesčiuose. Jei pasižvalgysime po provinciją: kaimus ir mažus miestelius – ten butai ir namai pardavinėjami sąlyginai pusdykiai, o surasti pirkėją gali užtrukti ir keletą metų. Skaičiuojama, kad Lietuvoje šiuo metu yra per 30 tūkst. apleistų sodybų. Turint galvoje nepalankias demografines tendencijas sodybų tuštėjimo metas dar neįpusėjo.

Virgilijus Poderys yra Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys, Energetikos komisijos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius