Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vygaudas Ušackas: Palinkėjimas mokytojų streiko akivaizdoje

Šiuo metu viešąją erdvę ir švietimo sistemą purtantys pedagogų streikai dar kartą apnuogino esminę problemą. Mus ir toliau kamuoja nežinia, kaip ateityje kelsime valstybės ūkio augimą: kaip skatinsime vartojimą, investicijas, įplaukas į biudžetą, ypač kai ES struktūrinių fondų dotacijos tirpsta, investicijos neprasiskverbia, o valstybę gaubia ir išorinio netikrumo, ir karo kurstymo sąlygos?
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pedagogų streikai neturėjo palikti nei vieno abejingo. Nesvarbu, kurioje barikadų pusėje stovite. Man, mamos mokytojos, kuri daugiau nei 40 metų skyrė Skuodo ir Ukmergės pradinukams, vaikui bei pačiam ilgą laiką asmeniškai besirūpinant ir remiant kaimo, socialiai remtinų šeimų vaikų ugdymo programas, skaudu tai matyti.

„Eurostat“ įspėja – po 10 metų Lietuvoje liks mažiau nei 1,9 mln. gyventojų! Apsižvalgykime, kas tuomet dirbs, pirks, mokės mokesčius, ir tokiu būdu išlaikys mokytojus, policininkus, karius ir savęs išlaikyti negalinčius valstybės gyventojus? Kas tada kurs ir gins Lietuvos valstybę?

Privalome mąstyti globaliai ir veikti pragmatiškai, sukuriant sąlygas, kad Lietuva būtų ta šalis, iš kurios niekas nenorėtų išvykti. Priešingai, norėtų atvykti, grįžti namo.

Vien drąsūs, rizikos nebijantys broliai ir sesės Vakaruose ir Rytuose, radę nišas verslui, uždarbiui ir tokiu būdu paremdami pervedimais savus Lietuvoje? Išgyvenantys pažeminimą ir išsiugdę nevisavertiškumo jausmą, kad jie, sunkiai elektroninio balsavimo ir dvigubos pilietybės būdais besiskinantys kelią politinėse džiunglėse, ne itin reikalingi Lietuvos politiniame gyvenime?

Tad kur mes atsidūrėme po 26-ių Neprikausomybės metų konkurencinėje globalios rinkos aplinkoje? Ar turime viziją, sutarimą ir politiką, kaip kuriame ir kursime „Gerovės Lietuvą“ tarpvalstybinės konkurencijos, integracijos ir išorinės priešpriešos aplinkybėmis? Privalome mąstyti globaliai ir veikti pragmatiškai, sukuriant sąlygas, kad Lietuva būtų ta šalis, iš kurios niekas nenorėtų išvykti. Priešingai, norėtų atvykti, grįžti namo.

Dirbančių žmonių mažėjimas ne tik kad neleidžia ir neleis kelti darbo užmokesčio mokytojams pagal jų lūkesčius, užtikrinti socialinės gerovės valstybinio sektoriaus darbuotojams ir socialiai jautriems žmonėms, bet dar ir reikės mažinti šias išlaidas.

Mes turime iššokti iš užburto rato nedejuojant, neapeliuojant, su visa pagarba, į patriotiškumą bei „neišsivaikščiojimą" po pasaulį. Esame laisva Lietuva, atvirame, tarpusavyje susijusiame, globaliame pasaulyje, kur individualios valstybės, nepriklausomai jos Europos Sąjungoje ar už jos ribų, konkuruoja dėl savo, savo valstybės ekonomikos pyrago augimo, dėl talentų ir reikalingos darbo jėgos pritraukimo.

Norint užtikrinti socialines išmokas, mums reikia žmonių Lietuvoje: vietinių ir turistų. Mes turime ne tik sugrąžinti jaunus ir darbingus emigrantus, didinti turistų skaičių iš visų aplinkinių šalių. Gal verta net paskelbti akciją – kiekvienas iš lietuvių turi pasikviesti po draugą iš užsienio aplankyti mus bent kartą per metus...?!

Todėl prasidedant Seimo rinkimų kampanijai norėčiau palinkėti, kad politikai ir partijos greta nacionalinio saugumo užtikrinimo priemonių, gyventojų ir darbo jėgos augimui Lietuvoje skirtų prioritetinį dėmesį. Nebus žmonių, nebus biudžetinių įplaukų, nebus Lietuvos. Turime sukurti palankiausią įstatyminę bazę darbingiems, kūrybingiems žmonėms Lietuvoje įsikurti, atsisakant perteklinių biurokratinių reikalavimų.

Lietuvos įstatymų ir žmogaus teisių laikymasis, pagarba valstybingumui ir tradicijoms, kalbos ir istorijos žinojimas, konkretus finansinis indėlis ir investicijos turėtų būti tie pagrindiniai kriterijai, kurie lemtų svetimšalių įsikūrimo ir apsigyvenimo sąlygas. Visa tai, aišku, tik papildomi svertai mūsų nacionalinių talentų, brolių ir seserų Lietuvoje išlaikymui.

Vygaudas Ušackas yra Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius