Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vytautas Budreika: Vilniaus prioritetai – vietoj irklavimo bazės – privatūs daugiabučiai

Daugelis turbūt pamena praėjusių Vilniaus savivaldos rinkimų išvakares. Kiekvienas kandidatas į merus siūlė vis gražesnę ir įspūdingesnę Neries krantinės atgaivinimo viziją. Kai kurie paveiksliukai net kvapą užgniauždavo. Tiesa, po rinkimų viskas buvo kiek ramiau. Didelės vizijos virto paprastu trinkelių pakeitimu (nuoširdžiai Ačiū už tai!), kurių net neužteko nuvažiavimams prie Neries atnaujinti.
Vytautas Budreika
Vytautas Budreika / Asmeninio archyvo nuotr.

Bet sostinės valdžios meilė Neries krantinei tolygiai mažėja. Šiuo metu savivaldybei priklausanti įmonė UAB „Grinda“ aukciono būdu parduoda jai priklausantį nekilnojamąjį turtą Neries pakrantėje, prie pat Tuskulėnų dvaro ir rimties parko. Tačiau ši „Grindos“ teritorija jau buvo pažadėta Lietuvos irklavimo federacijai ir šioje vietoje buvo numatyta nauja irklavimo bazė. Nusprendus privatizuoti teritoriją, Vilniaus sporto bendruomenė eilinį kartą liko ant ledo (arba šiuo atveju – be priėjimo prie vandens).

O teritorija tikrai išskirtinė. Joje stovi net keli menkaverčiai nenaudojami pastatai, kas suteikia teisę naujiesiems šeimininkams juos griauti ir statyti savo pastatus. Tiesa, kol kas šioje vietoje, pagal Vilniaus miesto bendrąjį planą, gyvenamųjų pastatų statyba negalima, tačiau mes jau matėme ne vieną pavyzdį, kuomet tokie apribojimai nesustabdydavo NT vystytojų.

Nelegaliai atsiradę gyvenamieji daugiabučiai tapdavo naujųjų šeimininkų ir savivaldybės, o ne buvusių statytojų rūpesčiu. Nors kol kas net nežinome būsimo teritorijos savininko, bet reikia būti ypatingai naiviam, jeigu galvojama, jog privati įmonė už kelis milijonus eurų nusipirkusi šią teritoriją statys visuomeninės paskirties pastatus.

Dar daugiau, kartu su nauja irklavimo baze, ši teritorija – dabar aptverta tvoromis – galėtų būti atidaryta visiems vilniečiams. Šalia yra intensyvus pėsčiųjų ir dviratininkų takas, Tuskulėnų rimties parkas ir Tuskulėnų dvaras. Sujungus visą teritoriją su Neries krantine, būtų galima sukurti naują traukos vietą Žirmūnų ir aplinkiniams rajonams: su tinkamu priėjimu prie Neries, tinklinio, vaikų žaidimų aikštelėmis.

Gera žinia yra ta, jog ši vieta vis dar priklauso Vilniaus miestui, o aukcionas nepasibaigęs. Taigi dar yra laiko sustabdyti savivaldybės turto pardavimą ir perduoti jį visuomenės poreikiams.

Suprantama, kad galbūt daugeliui šis, vienos mažos teritorijos prie Neries klausimas gali pasirodyti visiškai jų neliečiantis. Bet jis yra lakmuso popierėlis, kam ateities Vilniuje bus skirtos geriausios erdvės: visiems vilniečiams ir jų poreikiams ar privačių daugiabučių statybai.

Vytautas Budreika yra TS-LKD narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius