Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Juozapaitis: Kultūra be lyderių ir lyderiai be kultūros

Pagaliau sulaukėme tradicinės vieno savaitraščio rengiamos visuotinės apklausos rezultatų apie įtakingiausius visų sričių lyderius, kurių nuomonė yra svarbi kiekvieno Lietuvos piliečio gyvenime. Čia randame ir politikos pirmūnų, ir verslo autoritetų, ir visuomeninių aktyvistų, ir teisės ekspertų, ir mokslo lyderių, ir žiniasklaidos atstovų, ir medicinos guru vardus ir pavardes, viešumoje pelnytai pakrikštytas „Lietuvos elitu“.
Vytautas Juozapaitis (130)
Vytautas Juozapaitis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Žodžiu, klausimynas apėmė visas įmanomas visuomeninio ir viešojo gyvenimo sritis. Visas, išskyrus... kultūrą. Žinoma, mano minėtame sąraše paminėti asmenys vienareikšmiai yra kultūringi ir išsilavinę žmonės, savo srityse pasiekę įmanomų aukštumų viršūnių, neabejotinai verti visuotinės pagarbos ir pripažinimo.

Tačiau šios gražios ir naudingos akcijos kontekse aš eilinį kartą pasigedau dėmesio sričiai, kuri savo kūrybinės potencijos dėka ne tik generuoja nemažą Lietuvos bendrojo vidaus produkto dalį bei kuria intelektinę pridėtinę vertę, bet didele dalimi kuria bei formuoja valstybės tapatybės tarptautininį įvaizdį.

Tai – kultūra. Tiek plačiąja šios sąvokos prasme, kai kalbame apie kultūrą kaip politikos, ekonomikos, mokslo, švietimo ir kitų sričių motiną, kurios įsčiose užsimezga visuotinės gerovės siekiui tarnaujančios idėjos bei formuojasi šio tikslo siekiančios asmenybės. Tiek ir „siaurąja“ prasme, kai dvasios stiprybės ir minties tvirtybės semiamės iš muzikos, dailės, teatro bei kitų meno rūšių ir literatūros kūrėjų palikimo, turinčio ne tik kasdienę, bet ir išliekamają vertę ateities kartoms.

Tikrai šiuo tekstu neturiu jokio menkiausio tikslo kaip nors kvestionuoti konkretaus leidinio organizuotos sociologinės apklausos rezultatų ar kritikuoti pasirinktą metodiką. Tiesiog konstatuoju faktą, kuris, deja, labai tendencingai iliustruoja Lietuvoje vyraujantį visuotinį požiūrį į kultūrą, kuri, ne be politikų pagalbos, tapo nužeminta iki buitinio aptarnavimo paslaugų tiekėjo lygmens, tenkinančio (visų laikų) valdžioje esančias politines jėgas. Šioms kultūros srities žmonės reikalingi išskirtinai rinkiminių kampanijų metu arba didžiųjų valstybinių švenčių paįvairinimui, kuomet pagal protokolą tenka iškentėti akademinės muzikos koncertą kaip privalomą įvadą į linksmą puotą skrandžiui ir kūnui, kuri kur kas yra labiau suprantama nei klasikoje užkoduotos amžinosios vertybės.

Valdžioje esančioms politinėms jėgoms kultūros srities žmonės reikalingi išskirtinai rinkiminių kampanijų metu arba didžiųjų valstybinių švenčių paįvairinimui,.

Kita vertus, šiandieninio kultūros (plačiąją reikšme) sistemos darbuotojų prievartavimas gyventi ištiesta ranka ir nulenkta galva, deja, po truputį išeliminuoja potencialius šios srities lyderius, sudarant sąlygas į pirmąsias gretas išsiveržti įvairiems apsišaukėliams ar turintiems labai siaurų medžiaginių interesų veikėjams, perimantiems į savo rankas ir pačią kultūros politikos strategiją.

Be jokios gėdos jausmo demonstruojamas Vyriausybės bejėgiškumas, valingai sprendžiant gyvybiškai svarbius kultūros finansavimo klausimus, palieka šią nišą ne kam nors kitam, o, švelniai tariant, nedraugiškos rytų kaimynės vykdomai kultūros invazijai, kurios instrumentais tampa ne tik „Pirmasis Baltijos kanalas“, ar „raudonasis“ Paleckis, pačių jo darbdavių įvardintas kaip „šventą darbą“ atliekantis „didvyris“, bet ir Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas Bradauskas, drįsęs istorinėje Lietuvos Respublikos Seimo Kovo 11-osios salėje paniekinti visų Lietuvos piliečių garbę ir orumą bei įžūliai pademonstravęs savo visišką nelojalumą Lietuvos Respublikai ir jos interesams. Atkreipiu dėmesį, kad taip pasielgė politikas, kurio rankose – valstybės finansų ir biudžeto formavimo strategijos kūrimo mechanizmo vairas bei parlamentinė biudžeto (kurio sudėtinė dalis – asignavimai kultūrai) įstatymo vykdymo kontrolė.

Taigi ar iš tiesų Lietuvoje nebeliko kultūros, kad neberandame reikalo išsirinkti tos srities lyderių? O gal tie mano anksčiau pavardyti įtakingi (ne man) ar likę rašinio paraštėse nepaminėti veikėjai ir yra kultūros lyderiai?

Į šį retorinį klausimą kiekvienas sau privalome rasti atsakymą, nuo kurio priklausys tolesnis mūsų valstybės laivo kursas: ar paneigę savo valstybės tapatybę ir netekę veido tapsime svetimos valstybės kultūros politikos ekspansijos taikiniu, besitenkinančiu fiziologinių instinktų patenkinimu, ar vis dėlto sukaupę savo protėvių puoselėtų tradicijų ir amžinųjų vertybių pagrindu grįstos tautinės savigarbos likučius išsitiesime kultūriniam atgimimui, nuo kurio tiesiogiai priklausys ir mūsų valstybės visuotinė gerovė.

Tad kviečiu visus be išimties į įtakingiausiųjų asmenų sąrašą patekusius savo srities autoritetus prisiimti ir kultūros lyderio vardą idant ši gyvybiškai valstybei būtina sritis neliktų be galvos. Tiesą sakant, žinau, kad tokio raginimo tikrai nereikia verslo, medicinos, mokslo ar švietimo vedliams. O štai politikams palinkėčiau šią sąvoką ir šiaip širdžiai mielą žodį kultūra ne tik vartoti kasdieniame gyvenime be apribojimų. Žmogaus žmoguje yra tiek, kiek jame yra kultūros...

Prof. Vytautas Juozapaitis yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius