-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Landsbergis: Cvirkos palydos

Petro Cvirkos kaip paminklo Vilniaus centre ir Lietuvos pardavimo bei priklausomybės ženklo palydų į tinkamesnę vietą klausimas jau pernelyg seniai bręsta.
Profesorius Vytautas Landsbergis
Profesorius Vytautas Landsbergis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vytautas Landsbergis: Bent vieną nesusipratimą galėtume baigti

Į kurią vietą perkeltinas šis meno kūrinys? Pasvarstykim. Į muziejų? – tikriausiai ten yra skulptūrų kiemas. Į Grūto parką, į Literatų kavinę? – vis dėlto ne. Kur nors arčiau rašytojo gimtųjų bei kultūrinės veiklos vietų – Kaunas, Klangiai? – temąsto vietų valdžios ir visuomenės. Reiktų teisingo užrašo. Rašytojui be pilietinės atgailos.

Vis dėlto, ne tai yra svarbiausia. Svarbiausia būtent, kad artėjant Lietuvos Respublikos šimtmečiui, sostinėje nestovėtų šis sovietų okupacijos ir mūsų tebesitęsiančios priklausomybės simbolis, paminklas šalies išdavikui. Bet kur kitur. Laikinai perdislokuotas.

Visų, triukšmaujančių dėl Kazio Škirpos, iškėlusio Lietuvos vėliavą, derėtų paklausti, kada ir kiek sykių jie protestavo dėl Petro Cvirkos, nuleidusio Lietuvos vėliavą.

Ta proga atkreiptinas dėmesys į Biržų rajono pažangią iniciatyvą, ryžtą nesitaikstyti su sena sovietine propaganda, o įvardyti ją kaip viešą smegenų plovimą ir istorinį mulkinimą.

„Žuvę už mūsų Tėvynės laisvę ir nepriklausomybę“ – taip apibūdinami ten palaidotieji sovietų kariai. „Mūsų“ – tai lyg būtų pastačiusi ir toliau sakytų Maskva. Užvis vertinanti nelaisvę, beje, ligi šiol.

O jeigu „mes“ – tai LSSR, Sovietų Sąjungos užgrobta žemė, kuriai davė tokį vardą, kodėl mes ligi šiol tapatinamės?

O ano meto „nepriklausomybė“, toks užrašas – išvis durdomas. Rusijos įstaigos, be abejo, reikalaus palikti durdomą be išlygos. Kad ir toliau jame tūnotume, savanoriškai vilkėdami tramdomuosius marškinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius