Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Landsbergis: Kodėl kvailinamės

Skaitai žmogus ir savo akimis netiki, kaip lengvai kvailinamės. Ne vien, kad pasiduodame kvailinimui – tai seniai žinoma, - bet patys save kvailiname. Ką reiškia, pavyzdžiui: „Sovietų okupacijos metu apie 6 proc. savo biudžeto Lietuva skyrė SSRS“. Ir prasideda oro pinigų stumdymas. Gal ne šešis? Kiek? Kas kiek? Kokiais? Gal mums daugiau ar mažiau „davė“? Ar iš ten tvarkėsi „donorai“, ar mes jų „donorai“...
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Deja, piliečiai, esminis žodis kitur. Skyrė... Ir dar Lietuva. Mes okupantui neskyrėm nieko, nes tokio skyrėjo nebuvo. Buvo avinėlis narve, kuriam gyvam lupo kailį. Kiek donorai norėjo, kiek tik jiems reikėjo. Po to, kai vyrai, kurie priešinosi lupimui, buvo sunaikinti.

Taip kaip „balsavimas“ įmetant popiergalį su vienintele paskirta pavarde nebuvo rinkimai („renkiesi“ iš vieno), ir nereikia vartoti melo žodžių.

Melas glūdi ir kombinacijoje „mums davė“. Nesvarbu, daugiau ar mažiau, juolab ta geradarystė. Čia esminis apgaulės žodis „mums“. Atėjo mat „jie“ ir atnešė dovanėlių. Ne, davė ar investavo sau, šeimininkaujančiam „amžiams prijungtoje“ svetimoje žemėje.

Bet latviška smegenų plovykla sukasi, ūžia, net kliokia. Juos jau pagavo. „Čtoby oni zanimalis jerundoj“ – išmėginta metodika. Skaičiuok, baudžiauninke, ne vien degėsius ir kapus, bet pirmiausia išversk nuluptą kailį.

„Nenustebčiau, jei tai pačio Kremliaus projektas“, parašė interneto skaitytojas.

Ir aš nenustebčiau. Veikiau nustebčiau, jei taip nebūtų. Jie dabar sėdi ant istorijos kranto ir žiūri, kaip latviška žuvytė, aukšlytė ar šprotytė, ragauja jauką. Žiū, tuoj ir lietuviška pūgžlytė-snarglytė atplauks pasigundyti. Ir abi pasimaus ant kablio pripažinusios, kad nebuvo okupuotos, juk pačios anuomet sprendė, kiek „skirti“ dėdei su naganu. Kiek ir kada laisva valia skirti jam savo gero, tik nelaikyk nagano man prie smilkinio.

Baikit su tom nesąmonėm apie vergo „skyrimą“ ir pono davimą tartum ne sau. Nevadinkim plėšiko geradariu, o apiplėštojo – donoru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius