Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Nekrošius: LRT „lėšų švaistymo skandalas“ ar tiesiog noras turėti palankų visuomeninį transliuotoją

Paklausęs p. Ramūno Karbauskio interviu Seime apie „neskaidrią“ LRT veiklą, pagalvojau, kad ir aš noriu išreikšti savo poziciją. Pirmiausia turėtume sau atsakyti į du svarbius klausimus. Pirma, ar visuomenė yra suinteresuota, kad LRT lėšos būtų naudojamos skaidriai ir sąžiningai bei teisėtai? Ir antra, ar norime, kad visuomeninis transliuotojas eteryje skleistų tik valdžiai palankią informaciją? Atsakymai čia labai paprasti – pirmuoju atveju TAIP, antruoju – NE.
Vytautas Nekrošius
Vytautas Nekrošius / Asmeninio archyvo nuotr.

Prieš kelis mėnesius teko būti Lenkijoje ir pažiūrėti kelis valstybinės televizijos kanalus. Ištvėriau nelabai ilgai – gal kokį pusvalandį. Vaizdelis labai jau priminė netolimą sovietinę praeitį – viskas, ką daro valdžia, yra nuostabu ir puiku, o visi, kurie tam nepritaria, yra tautos priešai arba Maskvos agentai. Labai panašu į kitas artimų rytinių kaimynių televizijas. Skirtumas tik tas, kad jų informacines laidas įmanoma „ištverti“ dar trumpiau. Ir apskritai – ten, kur viena tiesa ir viena „teisinga partija“, mes jau buvome ir kartoti tos istorijos, manau, niekas nenori.

Ką gi visuomenei pranešė p. Karbauskis? Bent jau aš išgirdau kelias „labai svarbias“ žinias – kad Seimui pateikta medžiaga buvo chaotiška (suprask, lapai nesunumeruoti), kad yra kažkoks sutikimas atskleisti informaciją, kuris iš tiesų yra nesutikimas, kad yra kažkokių sutarčių, kuriose atlikėjui už dainą mokama po 1000 eurų ir kad to neįmanoma paaiškinti mokytojui, ir kad yra kažkokie renginiai, kurie kainavo tūkstantines sumas.

Apie lapų numeraciją, manau, neverta kalbėti, nes tai tikrai „labai rimta“ ir verta Seimo komisijos tyrimo. Taip pat džiugu, kad Seimo narys sužinojo, jog Lietuvoje jau turime puikių ir brangių atlikėjų, kurių mielai klausomasi ir kurie į savo koncertus surenka pilnas pramogų arenas. Be to, gal visai neblogai yra ir tai, kad visuomeninis transliuotojas jau geba organizuoti ir brangius bei solidžius renginius. Tad visą šį interviu galima būtų liaudiškai pavadinti „makaronų kabinimu visuomenei“ ir tiek. Tačiau, greičiausiai, nėra viskas taip paprasta – panašu, kad visas šis šou yra gerai apgalvoto puolimo dalis, o jo organizatoriams labai jau patinka valstybinės, mūsų jau minėtų kaimynų, televizijos.

Žiūrint šį interviu staiga prisiminiau prieš dešimtį dienų vienoje televizijos laidoje duotą Seimo nario Povilo Urbšio interviu. Kai laidos vedėja jo paklausė, kam yra reikalinga Seimo komisija LRT veiklai tirti, jeigu į visus klausimus gali atsakyti valstybės kontrolė, šis atsakė, kad valstybės kontrolė nieko neranda. Suprask, per daug nepriklausomi – mes norim, kad rastų, o jie neranda. Tai sudarysim politikų komisiją ir parodysim valstybės kontrolei bei teisėsaugos institucijom, ką reikia tirti. Kažkoks siaubas! Čia jau tikru LKP CK kvepia.

Tad noras ir siekis akivaizdus – prieš prasidedant rinkimų maratonui, turėti valdžiai palankią LRT. Deja, „gerbiamieji“, turite vieną bėdą – LKP CK jau senokai niekam nebepatinka, o 1992 m. Tautos referendume priimtoje konstitucijoje yra įtvirtinti žodžio laisvės, demokratinės santvarkos ir valdžių atskyrimo principai bei draudimas monopolizuoti valdžią.

Konstitucinis Teismas dar 2006 m. gruodžio 21 d. nutarime yra pabrėžęs, kad „įstatymu nustatytu teisiniu reguliavimu turi būti užtikrintas visuomeninio transliuotojo nepriklausomumas nuo valdžios institucijų, pareigūnų, taip pat kitų asmenų kišimosi į jų veiklą“. Turiu pasakyti, kad LRT tarybos laikysena viso šio „skandalo“ metu įrodė, jog sukurtas tinkamas modelis atsispirti valdžios spaudimui.

Na, o dėl Seimo komisijos „pagalbos“ valstybės kontrolei nurodant „tikrąsias LRT bėdas“, tai Konstitucijos 134 straipsnio 1 dalyje sakoma, kad būtent valstybės kontrolė prižiūri, ar teisėtai valdomas ir naudojamas valstybės turtas. Dar Konstitucijos 118 straipsnio 1 dalyje nurodyta, kad prokuroras, o ne Seimas organizuoja ikiteisminį tyrimą baudžiamosiose bylose. Tiesa, dar gerai būtų atkreipti dėmesį į tai, kad Konstitucijos 109 straipsnio 1 dalyje numatyta, jog teisingumą Lietuvoje vykdo tik teismas, o 67 straipsnyje, kuriame įvardinta Seimo kompetencija, jokių užuominų apie Seimo komisijas rasti nepavyko. Tad DIDŽIOJI NAUJIENA „tyrėjams“ – Seimas ne LKP CK, o ĮSTATYMŲ LEIDŽIAMOJI VALDŽIA!!!

Ir pabaigai – tikrai lenkiu galvą prieš LRT tarybos narius, kurie atlieka labai svarbų darbą užtikrindami visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą ir žodžio laisvės išsaugojimą. Na, o dėl lėšų panaudojimo skaidrumo ir teisėtumo kontrolės, gal palikime šį darbą profesionalioms depolitizuotoms institucijoms, kurioms ši funkcija yra priskirta Konstitucijos ir įstatymų. Tik toks kelias yra kelias teisinės valstybės link.

Prof. habil. dr. Vytautas Nekrošius yra Lietuvos žaliųjų partijos Teisės komiteto narys, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius