-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zigmantas Balčytis: ES narėms – daugiau teisių uždrausti genetiškai modifikuotas kultūras

Europos Parlamento Aplinkos, visuomenės ir maisto saugos komitetas balsavo dėl siūlymo išplėsti ES šalių galimybes riboti arba drausti genetiškai modifikuotų (GM) kultūrų auginimą. Komitetas pasisakė už priemones, kurios leistų valstybėms apriboti ar visiškai uždrausti GM kultūrų auginimą savo teritorijoje, net jei šias kultūras leidžiama auginti ES.
Zigmantas Balčytis
Zigmantas Balčytis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Nors nesu Aplinkos, visuomenes ir maisto saugos komiteto narys, šiuo klausimu aktyviai domiuosi nuo 2010 metų, kai kreipiausi į Komisiją dėl privalomo produktų, savo sudėtyje turinčių GMO, ženklinimo. Tai iššaukė diskusijas Europos Parlamente ir Lietuvoje, buvo priimti sprendimai dėl privalomo produktų ženklinimo.

ES taikomi vieni griežčiausių genetiškai modifikuoto maisto reikalavimų pasaulyje, o genetiškai modifikuotas kultūras leidžiama auginti tik įrodžius, kad jos nekelia rizikos žmonių sveikatai ir aplinkai.

Europos Parlamento Aplinkos, visuomenes ir maisto saugos komiteto pozicija – suteikti valstybėms daugiau teisių ir laisvių uždrausti auginti genetiškai modifikuotus augalus remiantis ne tik pavojaus sveikatai bei aplinkai argumentais, bet ir socialiniais, ekonominiais, bioįvairovės išsaugojimo, žemės ūkio ir viešosios politikos argumentais. Dabar svarbiausia užkrinti, kad derybose su Taryba būtų išlaikyta ši tvirta pozicija, kuri atspindi ir ES piliečių valią.

Net jei valstybės narės galės uždrausti GM kultūrų auginimą, negalės uždrausti GM produktų importo. Tokie produktai turi būti ir yra specialiai ženklinami.

2010 m. gruodžio mėnesį ES pareigūnams buvo įteikta daugiau nei milijono piliečių pasirašyta peticija, kuria reikalaujama nepritarti planams leisti auginti genetiškai modifikuotus (GM) pasėlius. Peticiją organizatoriai ėmėsi rengti po to, kai tų pačių metų kovą Europos Komisija priėmė sprendimą įteisinti pirmąją per 12 metų ES GM kultūrą – „Amflora“ bulves.

Analogiškas leidimas buvo išduotas dar 1998 metais genetiškai modifikuotiems kukurūzams „MON 810“. Vis dėlto 8 valstybės narės (Austrija, Bulgarija, Graikija, Italija, Liuksemburgas, Lenkija, Vengrija ir Vokietija) nustatė apsaugines priemones ir uždraudė savo teritorijose auginti šiuos kukurūzus.

Reikia pažymėti, kad net jei valstybės narės galės uždrausti GM kultūrų auginimą, negalės uždrausti GM produktų importo. Tokie produktai turi būti ir yra specialiai ženklinami.

Produktais, kurių sudėtyje yra GM kultūrų, leidžiama prekiauti ES rinkoje tik po to, kai jie patikrinami aukščiausių standartų saugos testais ir specialiai paženklinami. Europos gyventojai turi galimybę pasirinkti – vartoti ar ne produktus, į kurių sudėtį įeina GM kultūrų.

Maisto produktų, kuriuose yra daugiau kaip 0,9 % GM kultūrų, ženklinimo etiketėse turi būti parašyta, kad maisto produktas pagamintas iš genetiškai modifikuoto produkto arba produkto sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų.

Zigmantas Balčytis yra Europos Parlamento natys, LSDP atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius