Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zigmantas Balčytis: Įmonės turės mokėti mokesčius ten, kur gauna pajamas

Ar įmonės, perkeliančios savo buveines į kitas valstybes, sumoka visus mokesčius? Ar tokios verslo schemos skaidrios? Šiandien Lietuvoje aktyviai ieškoma atsakymų į šiuos klausimus, savo pozicijas reiškia valstybės vadovai, verslininkai, žurnalistai.
Zigmantas Balčytis
Zigmantas Balčytis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Karštos diskusijos dėl atsakymų į šiuos klausimus vyksta ne tik Lietuvoje. Ši problema jau ne vienerius metus aktuali visai Europos Sąjungai. Liepos mėnesį Strasbūre Europos Parlamentas pritarė naujoms taisyklėms, kurios numato daugiau teisių akcininkams ir pareigų įmonėms. Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijai pavyko įtvirtinti principą, kad įmonės mokesčius privalo mokėti toje šalyje, kurioje gauna pajamas ir pelną.

Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijai pavyko įtvirtinti principą, kad įmonės mokesčius privalo mokėti toje šalyje, kurioje gauna pajamas ir pelną.

Tai visiškai naujas aspektas taisyklėse. Jos numato svarbius kovos su mokesčių vengimu ir slėpimu instrumentus, ypač didelių korporacijų pareigą atskleisti, kiek jos konkrečioje valstybėje sumoka mokesčių. Tai svarbus žingsnis siekiant, kad įmonės ir investuotojai priimtų ilgalaikius sprendimus, o bendrovės Europos Sąjungoje būtų valdomos skaidriau.

Pagal naująsias taisykles, didelės įmonės, įdarbinančios daugiau nei 250 darbuotojų ir turinčios didesnę nei 40 milijonų eurų metinę apyvartą, bei viešojo intereso subjektai (pavyzdžiui, akcijų biržose kotiruojamos bendrovės ar draudimo kompanijos) turės reguliariai nurodyti, kiek jos konkrečioje valstybėje gavo pelno ar patyrė nuostolių neatskaičius mokesčių, taip pat kiek jos sumokėjo pelno mokesčio ir kiek gavo valstybės subsidijų.

Naujosios taisyklės dar bus derinamos su Europos Sąjungos Taryba. Dauguma Europos Parlamento narių savo poziciją pareiškė aiškiai: problema egzistuoja, ją reikia spręsti pasitelkiant aiškius principus.

Zigmantas Balčytis yra Europos Parlamento narys, socialdemokratas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius