Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zita Žvikienė: Kodėl sąžiningi mokesčių mokėtojai turi palaikyti visuotinį pajamų ir turto deklaravimą?

Visuotinio gyventojų pajamų ir turto deklaravimo idėja politikos kuluaruose sklando jau seniai, tačiau vis neatsirasdavo politinės valios jai realizuoti. Kodėl? Oficialiai teigiama, kad tokios priemonės administravimas yra labai brangus ir neduos tiek naudos, kad padengtų kaštus. Taip pat yra baiminamasi neigiamos visuomenės reakcijos į tokį sprendimą.
Zita Žvikienė
Zita Žvikienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vis dėlto drįsčiau abejoti, kad ta reakcija tikrai būtų neigiama. Štai keletas argumentų, kodėl sąžiningas mokesčių mokėtojas turėtų palaikyti tokią idėją. Pirma, visiems be išimties deklaravus savo pajamas ir turtą, būtų lengviau planuoti biudžeto pajamas, kurios, tikėtina, padidėtų. Tai leistų taikyti lankstesnę mokesčių politiką — mažinti mokesčius ir taikyti jų lengvatas. Realią naudą pajustų visi.

Kitas, ne mažiau svarbus argumentas — įvedus prievolę visiems deklaruoti turtą ir pajamas, nebebūtų paskatų imti atlyginimą „vokelyje“, nes tomis pajamomis nebūtų galima pagrįsti išlaidų, o visas turto padidėjimas turės būti pagrįstas. Įmonėms mokant atlyginimą legaliai, būtų surinkta daugiau Gyventojų pajamų mokesčio ir Sodros įmokų.

Gyventojų pajamų mokesčio geresnis surinkimas sudarys sąlygas didėti savivaldybių biudžetams, o tai turės tiesioginę teigiamą įtaką kiekvienam savivaldybės gyventojui, nes bus galima teikti daugiau geresnės kokybės paslaugų. Surinkus daugiau „Sodros“ įmokų, būtų galima didinti pensijas ir nustatyti „Sodros“ įmokų „lubas“.

Visuotinis deklaravimas „nušviestų šešėlį“, o kuo mažiau „juodų“ pinigų suktųsi rinkoje, tuo mažiau būtų galimybių korupcijai.

Galiausiai, visuotinis deklaravimas „nušviestų šešėlį“, o kuo mažiau „juodų“ pinigų suktųsi rinkoje, tuo mažiau būtų galimybių korupcijai — tai didintų pasitikėjimą valstybe, jos institucijomis ir jų priimamais sprendimais.

O skeptikams, kurie teigia, kad įvedus visuotinį pajamų ir turto deklaravimą „kiekviena bobutė bus varoma į Mokesčių inspekciją teikti deklaracijos“, norėčiau pasakyti, kad tinkamas idėjos realizavimas yra priemonių klausimas — būtent tokių priemonių ir ieškos Seimo valdybos sudaryta darbo grupė visuotinio gyventojų pajamų ir turto deklaravimo klausimams išnagrinėti.

Jos tikslas — rasti būdus, kaip mažiausiomis sąnaudomis ir visuomenei priimtinu būdu pasiekti, kad sąžiningi piliečiai gautų didžiausią naudą iš mokesčių mokėjimo.

Zita Žvikienė yra Seimo audito komiteto narė, Darbo partijos frakcijos narė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius