-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Živilė Sabaliauskaitė: Galvojate apie eksportą į JAV? Keli patarimai į ką vertėtų atkreipti dėmesį

JAV ekonomika yra didžiausia pasaulyje, kurios bendras vidaus produktas sudaro 18,6 trilijonų JAV dolerių. Rinkos dydis sukuria neribotas verslo galimybes smulkiesiems bei stambiems Lietuvos verslininkams. Tačiau prieš žengiant į JAV rinką yra būtina apsvarstyti ir tam tikrus niuansus apie kuriuos dažnas eksportuotojas nė nepagalvoja.
Živilė Sabaliauskaitė
Živilė Sabaliauskaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Į JAV žiūrėti, kaip į vieną didelę rinką yra klaidinga, nes JAV yra trečia didžiausia valstybė pasaulyje, kurios kiekviena valstija yra savita, ne tik pagal savo gyventojų įpročius ir gyvenimo stilius, bet ir įstatymus, muitus bei mokesčių tarifus. Todėl eksportas į JAV turėtų būti nuoseklus procesas, kurį reikėtų pradėti nuo konkrečios dominančios valstijos identifikavimo.

Eksportuotojų tikslas neturėtų būti visos JAV rinkos užkariavimas, nes tam, jog tavo produkcija atsidurtų prekybos centro lentynose, eksportuotojas privalo įvertinti savo gamybinius pajėgumus bei griežtai vykdyti gamybinius įsipareigojimus partneriams. Vertėtų pradėti nuo mažesnių vietos ar nišinių parduotuvių, gyventojų įpročių, aplinkos analizės ir taip po mažu pradėjus pažinti vietos rinką mėginti plėstis ir ieškoti naujų pardavimo kanalų ir kitose valstijose. Ši taisyklė ypatingai galiotų maisto eksportuotojams, kurie specializuojasi sveiko ir ekologiško maisto industrijoje.

Mitas, jog amerikiečiai propaguoja tik greitą ir nesveiką maistą. Tokiose valstijose, kaip Florida, Kalifornija ar Niujorkas sveikatingumo ir ekologiško maisto temos yra itin aktualios, o sveikos gyvensenos kultas yra itin aukštinamas. Būtent maisto eksportuotojams JAV rinka siūlo beribes galimybes.

Laikas ir kantrybė žengiant į JAV rinką yra būtini. Sekantis žingsnis, po valstijos identifikavimo būtų jos lankymas, susipažinimas su vietos distributoriais, potencialiais verslo partneriais bei pačios valstijos ir jos gyventojų įpročių analizavimas. Bet kuris eksporto konsultantas tik paantrintų, jog sėkmingam eksportui yra būtinas žmogus, pilnai dirbantis vietoje. Kaip žinia, amerikiečiai itin vertina greitą ir operatyvų reagavimą, o tas yra itin sudėtinga dirbant iš Lietuvos, kuomet abi valstybes skiria septynių valandų ar didesnis laiko skirtumas. Žinoma, tai reikalauja žmogiškųjų ir finansinių resursų, todėl tam reikia įvertinti savo įmonės pajėgumus, užsibrėžti strategiją bei tvirtai jos laikytis. Reikia nusiteikti, jog pirmasis eksporto į JAV lūžio taškas gali būti tik po keleto mėnesių ar net metų, tad kantrybė ir finansiniai resursai tam yra būtini.

Rinkos dydis ne tik atveria neribotas eksporto ir prekybos galimybes, bet ir reikalauja papildomos atsakomybės. Eksportuojantys dideliais kiekiais turėtų apgalvoti ir apie force majeure aplinkybes ir nepamiršti apdrausti eksportuojamą produkciją bei laikytis papildomų teisinių nuostatų, atsižvelgiant į prekės muitinės tarifo numerį bei tarifo reikalavimus. Šioms procedūroms atlikti yra reikalingi patikimi teisininkai bei draudimo agentai, kurie būtų vietiniai bei dirbantys būtent JAV rinkoje. Tad prieš transportuojant didelius kiekius būtina pasirinkti patikimus draudimo ir teisės partnerius, kurie padėtų numatyti ir neplanuotas aplinkybes. Vėlgi, visa tai atsiremia į finansinius resursus, nes vietinių JAV ir Lietuvos konsultantų įkainiai tikrai skiriasi.

Valstijos identifikavimas, patikimi partneriai, finansiniai ir žmogiškieji resursai bei geležinė kantrybė yra būtini kriterijai sėkmingo eksporto į JAV pradžiai. Didelė sėkmės dalis priklauso nuo pačio produkto pozicionavimo tinkamoje valstijoje ir tinkamoje vietoje, o sėkmės tikimybė su daugiau nei 320 mln. JAV gyventojų yra iš tiesų didelė.

Živilė Sabaliauskaitė yra Amerikos prekybos rūmų vykdančioji direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius