Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

1,5 milijardo JAV dolerių Europoje iš narkotikų uždirbusios grupuotės vietininkas Lietuvoje – Agurkas

Lietuvos ir Rusijos teisėsaugininkams pavyko uždaryti didžiulį narkotinių medžiagų tranzito iš Rusijos į Europos Sąjungos šalis kanalą, pranešė Lietuvos policijos vadovas Saulius Skvernelis ir Rusijos Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos (FSKN) direktorius Viktoras Ivanovas. Pasak Rusijos FSKN direktoriaus V.Ivanovo, sutriuškinta grupuotė per visą savo gyvavimo laikotarpį galėjo uždirbti apie 1,5 milijardo JAV dolerių (apie 3,8 milijardo litų).
Ivanovas Viktoras Petrovičius
Ivanovas Viktoras Petrovičius / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

„Amfetamino cunamis į ES šalis užkardytas“, – antradienį per spaudos konferenciją Policijos departamente Vilniuje sakė V.Ivanovas.

Lietuvos ir Rusijos pareigūnai operaciją vykdė penkerius metus, nors nusikalstamas kartelis veikė maždaug nuo 2003 metų. Rusijoje, Permėje, buvo gaminamas narkotikų pirmtakas,  vėliau perdirbtas į amfetaminą jis per Lietuvą buvo gabenamas į Skandinaviją.

„Tas kartelis savo čiuptuvais buvo apraizgęs ES šalis ir Rusiją“, – tvirtino V.Ivanovas.

Per penkerius metus iš viso sulaikyti 73 asmenys, iš jų – 21 Rusijoje, 52 – ES šalyse.

S.Skvernelio duomenimis, Lietuvoje įtarimai dėl prekybos narkotikais pateikti 45 asmenims.

Komisaras S.Skvernelis minėjo, kad lietuviškoji šio tarptautinio susivienijimo dalis susijusi su kauniečiu Sauliumi Velečka ir jo vadovaujamais „Agurkiniais“.

Apie Lietuvoje sulaikytus pagrindinius ir svarbiausius Kauno „Agurkinių“ organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderius ir narius jau skelbta 2013 metų pradžioje.

Stop kadras iš policijos filmuotos medžiagos/Sulaikytas
Stop kadras iš policijos filmuotos medžiagos/Sulaikytas Saulius Velečka

Galėjo uždirbti 1,5 milijardo dolerių

Pasak Rusijos FSKN direktoriaus V.Ivanovo, sutriuškinta grupuotė per visą savo gyvavimo laikotarpį galėjo uždirbti apie 1,5 milijardo JAV dolerių.

„Apie mastus liudija, kad kartelis veikė nuo 2003 metų, per tą laiką jis pagamino 135 tonas pirmtako. Tai iš esmės yra beveik baigtas amfetaminas, po nedidelio perdirbimo jis tampa stipriai veikiančiu narkotiku. Iš tokio kiekio medžiagos galima pagaminti apie 100 tonų narkotinės medžiagos. Tai 0,5 mlrd. dozių“, – tvirtino Rusijos Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos direktorius.

Pasak V.Ivanovo, narkotikų pirmtakas per vienadienes firmas padedant Lietuvos nusikalstamoms grupuotėms kontrabanda keliaudavo į ES šalis ir ten būdavo perdirbamas į amfetaminą. Vėliau kvaišalai buvo platinami įvairiose valstybėse.

VIDEO: Rusijos teisėsaugos filmas apie narkotikų platinimo grupuotės sutriuškinimą

Agurko grupuotė buvo viena didžiausių Europos problemų

Lietuvos policijos vadovo teigimu, Lietuvoje su šia veikla buvo susijusi „agurkinių“ grupuotė, daugiausia veikusi Kaune.

Agurkų grupuotė Europolo mastu buvo viena iš pagrindinių problemų Europoje. Todėl Europolas taip pat aktyviai prisidėjo vykdant šią operaciją“, – sakė S.Skvernelis.

Pasak jo, šio kanalo likvidavimas užtruko net penkerius metus iš dalies dėl to, kad iki 2010 metų Rusijos Federacijoje narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų turėjimas, gabenimas nebuvo kriminalizuoti. Kriminalizavus šią veiką teisėsaugininkų darbas palengvėjo.

Praėjusią savaitę Rusijoje už tam tikrus atskirus epizodus nuteisti 4 šios grupuotės nariai, kuriems skirtos nuo 3 iki 9 metų laisvės atėmimo bausmės.

Tuo metu Lietuvoje ikiteisminis tyrimas dar atliekamas.

„Tikimės, kad galbūt kitų metų pradžioje baudžiamoji byla pateks į teismą“, – sakė S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius