-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

100 mln. dolerių vagyste kaltinamo lietuvio žmona: „Jis tam neturi smegenų“

Evaldas Rimašauskas dar neseniai buvo menkai žinomas verslininkas, besisukantis statybų sektoriuje ir verslo reikalais dažnai keliaujantis į Rusiją ar Baltarusiją. Dabar jis – visame pasaulyje nuskambėjusios aferos centrinė figūra. Žmogus, galimai išviliojęs apie 100 mln. dolerių iš „Facebook“ ir „Google“. Tačiau toks vaizdas gali būti netikslus.
Evaldas Rimašauskas
Evaldas Rimašauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Į 15min kreipėsi sprendimo ekstradicijos byloje laukiančio E.Rimašausko žmona Olga Rimašauskienė. Moteris neneigia, kad jos vyro pėdsakais išmarginta visa „Google“ ir „Facebook“ pinigų išviliojimo schema. Ji taip pat patvirtina, kad E.Rimašauskas tikrai prisidėjo prie šios aferos ir niekas nepavogė jo asmens duomenų. Tačiau vienu O.Rimašauskienė įsitikinusi visiškai – moteris tvirtina, kad jos vyras tiesiog nepajėgus prasukti tokio masto aferos.

Problemos užgriuvo pasienyje

Apie savo vyro galimą dalyvavimą apgaule išviliojant „Google“ ir „Facebook“ pinigus O.Rimašauskienė teigia sužinojusi tik tada, kai jos vyrą sulaikė teisėsauga.

„Kovo 17 d., kai mus sulaikė pasienyje“, – tikslią datą čia pat įvardijo O.Rimašauskienė.

Baltarusijos pilietybę turinti ir Lietuvoje gyvenanti moteris teigė su vyru keliavusi pailsėti į Gruziją, o grįždami lankę jos artimuosius Baltarusijoje. Kirtus Lietuvos sieną, sutuoktinius pasitiko pareigūnai.

„Mus ten sulaikė ekonominė policija. Ir tada nieko nesupratau, nes jie sakė „Jūs nesijaudinkite“. Kad prokuroras negali kalbėti, rytoj su Evaldu pakalbės – ir viskas bus gerai. Ir viskas. Mes atidavėme viską, iškart parodėme viską, ką reikėjo“, – tęsė O.Rimašauskienė.

Eglės Digrytės nuotr./Lietuvos-Baltarusijos pasienis
Eglės Digrytės nuotr./Lietuvos-Baltarusijos pasienis

Kas iš tikrųjų įvyko – E.Rimašausko žmona teigė suvokusi tik tada, kai internete pasirodė naujienos apie JAV prašymu sulaikytą lietuvį, kuris galimai apgavo „Facebook“ ir „Google“, apsimesdamas žinomos įrangos gamintojos atstovu ir išrašinėdamas fiktyvias sąskaitas už prekes, kurios niekada nebuvo pristatytos.

Pasaulinio garso lietuvis – tik priedanga?

Kai JAV Teisingumo departamentas paskelbė E.Rimašauską pagrindiniu įtariamuoju 100 mln. dolerių išviliojimo byloje, lietuvio pavardė žaibiškai nuskambėjo visame pasaulyje. O.Rimašauskienės įsitikinimu – nepelnytai. Anot jos, E.Rimašauskas paprasčiausiai nesugebėtų įvykdyti tokio sudėtingo nusikaltimo.

Jis – geras žmogus. Bet tokiam dalykui jam tiesiog nepakaktų smegenų.

„Aš gerbiu savo vyrą. Jis – geras žmogus. Bet tokiam dalykui jam tiesiog nepakaktų smegenų. Jis ne hakeris. Jo kompiuteriniai įgūdžiai – žemiau vidutinių. Jis nekalba angliškai ir niekada nebuvo Amerikoje. Kai visa tai pamačiau internete, man pasirodė, kad tai blogas sapnas – tai negali būti tiesa, jis negalėjo to padaryti“, – tvirtino O.Rimašauskienė.

Pasak jos, savo verslą E.Rimašauskas turėjo – ir ne vieną. Tačiau pirmiausiai jis esą vertėsi statybomis ir apie kompiuterines technologijas suprato maždaug tiek, kiek apie astrofiziką.

Pašnekovės įsitikinimu, tokio sudėtingumo aferos vykdytojas turėjo puikiai valdyti anglų kalbą. O savo vyro gebėjimą susikalbėti angliškai ji nusakė keturias žodžiais: „Oupn ze dor, plyz“.

Aferos ištakos – Maskvoje

Ar tai reiškia, kad E.Rimašauskas prie „Google“ ir „Facebook“ pinigų išviliojimo neprisidėjo? Tikrai ne.

O.Rimašauskienė patvirtina, kad duomenys apie Latvijos bendrovę „Quanta Computer Inc“, kuri panaudota pinigų išviliojimui, yra tikslūs. Jos vyras tikrai valdė šią įmonę, ši bendrovė panaudota imituojant Taivano elektroninės įrangos gamintojos „Quanta“ rekvizitus. Ir Latvijoje sukurtame „Quanta“ klone pilna E.Rimašausko pėdsakų.

Tačiau jo sutuoktinė tvirtina, kad tai tik dalis tiesos – esą E.Rimašauskas į aferą buvo įviliotas apgaule, o juo pasinaudota kaip priedanga ir atpirkimo ožiu. Kas tie žmonės, įtraukę jos vyrą į vieną didžiausių finansinių nusikaltimų Lietuvos istorijoje, ji teigė nežinanti. Tik tiek, kad jie prisistatė esantys „Google“ ir „Facebook“ atstovais, o su jais E.Rimašauskas susipažino Maskvoje.

„Kai jis dirbo Maskvoje, susipažino su kažkokias žmonėmis. Apie tai [iki E.Rimašausko suėmimo] mes namie nesikalbėdavome. Jam pasiūlė bendradarbiauti. Tam jie nurodė, kokią įmonę nusipirkti Latvijoje. (...) Jis turėjo ieškoti kažkokių tiekėjų šiems „Google“ ir „Facebook“ „atstovams“, su kuriais, kaip suprantu, susipažino Maskvoje“, – pasakojo moteris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas

Anot jos, E.Rimašauskas latviško „Quanta“ klono sąskaitomis nedisponavo – esą būdamas formaliu įmonės savininku ir direktoriumi, jis įgaliojimą valdyti sąskaitas Kipre nedelsiant išrašė kažkam kitam. Kas buvo šis sąskaitų valdytojas – pašnekovė nurodė nežinanti.

„Rusas“, – vienintelė sau žinomą detalę apie šį asmenį įvardijo O.Rimašauskienė.

Pasak jos, E.Rimašauskas tikėjosi uždarbio už formalų savo darbą – esą jam buvo pažadėti „procentai“ nuo įvykdytų sutarčių. Esą nei „procentų“, nei iš pasaulinio garso korporacijų nušvilptų milijonų jis akyse neregėjo.

O.Rimašauskienės teigimu, vyras jai sakė tik po akistatos su pareigūnais supratęs, kam buvo panaudota jo valdyta įmonė Latvijoje. Vyriškis esą sutinka liudyti ir papasakoti viską apie žmones, kurie jį į tai įtraukė, tačiau prokuratūra esą neskuba tenkinti šio prašymo.

VIDEO: Iš „Facebook“ ir „Google“ 100 mln. dolerių išviliojęs lietuvis bus išduotas JAV teisėsaugai

Kaip sukčiai apmovė pasaulines korporacijas

15min žiniomis, būtent sąskaita Kipro banke „Eurobank“ labiausiai domino E.Rimašauską galiausiai sumedžiojusius JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentus. Ir būtent ten nukeliavo liūto dalis pinigų, kurių išviliojimu kaltinamas lietuvis.

Anot dokumentų, JAV korporacijos iš tikrųjų turėjo sutartis su „Quanta Computer Inc“ – tik, žinoma, su stambia Taivano kompiuterinės technikos gamintoja, o ne su jos „klonu“ Latvijoje, kurį oficialiai valdė E.Rimašauskas.

Vida Press nuotr./„Facebook“ per kelias savaites sukčiams pervedė apie 99 mln. dolerių
Vida Press nuotr./„Facebook“ per kelias savaites sukčiams pervedė apie 99 mln. dolerių

15min turimuose dokumentuose pateikta chronologija rodo, kad „D. Talan“ vardu prisistatęs sukčius 2015 m. rugpjūtį kreipėsi į JAV korporacijos atitinkamą padalinį, reikalaudamas ankstesnių atsiskaitymų istorijos. Netrukus „D. Talan“ atsiuntė dar vieną laišką, kuriuo informavo, esą „Quanta“ ketina keisti savo bankinius rekvizitus – tai tikrai nereta procedūra versle, o pakeisti rekvizitai būtini, norint tinkamai atsiskaityti su tiekėju. Į pastarąjį „D. Talan“ laišką JAV korporacija sureagavo per valandą, prašydama pateikti naujus duomenis bankiniams atsiskaitymams. Taip prasidėjo amerikiečių pinigų kelionė į sąskaitą Kipre, niekaip nesusijusią su tikrąją „Quanta“.

Anot dokumentų, 2015 m. rugpjūčio 21 – rugsėjo 9 dienomis į latviškosios „Quantos“ sąskaitą Kipre tokiu būdu iškeliavo beveik 99 milijonai dolerių. Šios operacijos veikiausiai susijusios su „Facebook“ pinigais. Anksčiau – 2013 m. – panašiais metodais išviliotos „Google“ lėšos.

„Scanpix“/AP nuotr./„Google“
„Scanpix“/AP nuotr./„Google“

15min turimi dokumentai rodo, kad bendra žala dviem JAV korporacijoms galimai gerokai viršija visur linksniuojamą 100 mln. dolerių sumą. Sukčiams dvi JAV korporacijos galimai pervedė daugiau nei 120 mln. dolerių.

Teisėsaugos įsitikinimu, E.Rimašauskas šiuose nusikaltimuose dalyvavo tiesiogiai, taip pat ir atliekant bankines operacijas. Jo sutuoktinė tai neigia.

Pirmos instancijos teismo sprendimu, E.Rimašauskas turi būti išduotas JAV. Įtariamasis bando šį sprendimą nuginčyti. E.Rimašauskui atstovaujančios advokatės Snieguolės Uždanavičienės teigimu, vyriškis turėtų būti teisiamas – bet ne JAV, o Lietuvoje. Prokuratūra palaiko amerikiečių prašymą išduoti E.Rimašauską į JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius