Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 18 /13:57

JAV teisėsaugininkams teks pateikti naują vertimą dėl E.Rimašausko ekstradicijos

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teisme klausimas, ar išduoti 47 metų Evaldą Rimašauską JAV teisėsaugininkams, nė nebuvo pradėtas nagrinėti. Įtariamojo gynėjai sukritikavo ekstradicijos prašymo vertimą ir užvertė teismą prašymais susipažinti su įvairia ikiteisminio tyrimo medžiaga dėl įtarimų pasisavinus 100 mln. JAV dolerių iš interneto gigantų „Facebook“ ir „Google“.
Evaldas Rimašauskas
Evaldas Rimašauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismo teisėja Aiva Survilienės sakė, kad teismas pavedė prokurorei kreiptis į prašymą išdavusią instituciją, kad „ši papildytų savo prašymą atitinkamais duomenimis, kuriuos nurodė teismas“.

Šios nutarties prokurorė apskųsti negali, todėl ji privalės oficialiai kreiptis į JAV teisėsaugininkus.

Advokato Lino Kuprusevičiaus teigimu, teismas nutarė, kad JAV teisėsaugininkai turi pateiktų naują ekstradicijos prašymo vertimą ir kitą informaciją, pagal kurią toliau dirbti galėtų tiek E.Rimašausko gynėjai, tiek teismas.

Jo teigimu, jokie pinigai, apskritai, nebuvo užvaldyti

„Tenkino prašymą ir įpareigojo prokurorą organizuoti atitinkamą vertimą į lietuvių kalbą, gauti konkrečius kaltinimus ir duomenis pagrindžiančius, kad įtariamasis galėjo padaryti nusikalstamas veikas“, – sakė L.Kuprusevičius.

Anksčiau L.Kuprusevičius sakė, jog teismui buvo pateiktas ne vienas prašymas, kadangi E.Rimašausko atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas ir Latvijoje. L.Kuprusevičius taip pat tvirtino, kad ekstradicijos prašyme nėra nurodyta nei nukentėjusios kompanijos, nei tos, į kurių sąskaitas buvo prašoma perversti pinigus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas

Praeito posėdžio metu E.Rimašausko gynėjas buvo suabejojęs JAV teisėsaugos departamento teisinės pagalbos prašymo vertimu į lietuvių kalbą – anot jo, kai kurios dokumento dalys buvo „parašytos nesuprantama kalba“.

Tiesa, kol teismas lauks papildomos informacijos ir naujo vertimo iš JAV teisėsaugininkų, E.Rimašauskas lieka suimtas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, o kitas posėdis įvyks tik tada, kai bus gauti papildomi duomenys.

„Jam paskirta trijų mėnesių kardomoji priemonė suėmimas – planuojame skųsti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė L.Kuprusevičius.

E.Rimašauskas bylos nematė

Praėjusią savaitę teismas posėdį surengė už uždarų durų, nes to paprašė pats įtariamasis. Nutartis dėl E.Rimašauko prašymo taip pat buvo paskelbta už uždarų durų.

„Aš nežinau, ką ten parašė amerikonai, nei ką. Nei aš, nei mano advokatai tos bylos nematė. Geriau, kad apsieitume be to viešumo“, – penktadienį sakė E.Rimašauskas.

Tiesa, šią savaitę buvo atmestas kitas E.Rimašausko gynėjų skundas dėl neteisėto jo pokalbių pasiklausymo.

„Pasiklausymas sankcionuotas 2017 metų vasario mėnesį, o pagal reiškiamus kaltinimus, veiksmai baigėsi 2015 metai. Koks gali būti pagrindas po dvejų metų nusikaltimų asmens, kuris toje byloje, kaip pažymėjo prokuroras, neturi jokio statuso?“ – žurnalistams penktadienį sakė L.Kuprusevičius.

Pirmadienį paskelbta Vilniaus apygardos teismo teisėjos Lauretos Ulbienės nutartis atmesti E.Rimašausko skundą taip pat yra neskundžiama.

Baigė statybų inžineriją

E.Rimašauskas buvo sulaikytas kovo viduryje, bet tik maždaug po mėnesio Lietuvą pasiekė JAV prašymas dėl įtariamojo ekstradicijos.

Iki tol apie E.Rimašauską buvo žinoma tik tiek, kad Vilniaus Gedimino technikos universitete vyras yra baigęs statybų inžinerijos studijas ir įkūręs du darbuotojus turinčią galimai realios veiklos nevykdančią statybos įmonę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas

Prokuratūra šiuo metu suimtą E.Rimašauską prašo išduoti remdamasi tarptautine sutartimi su JAV dėl ekstradicijos.

Kaip skelbta, Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

JAV Teisingumo departamento duomenimis, E.Rimašauskas sukčiavimo schemą galimai organizavo nuo 2013 iki 2015 metų.

„Kitoje pasaulio pusėje E.Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad šie pervestų 100 mln. dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – sakė Niujorko Pietų apygardos federalinis prokuroras Joonas H.Kimas .

Pasak jo, dalis pavogtų lėšų JAV kompanijoms grąžinta.

Fišingo ataka

Lietuvis įtariamas siuntinėjęs elektroninius laiškus į „Google“ ir „Facebook“, kadangi šios reguliariai pervesdavo daugiamilijonines sumas Azijoje registruotai kompanijai.

Prisidengdamas suklastotais laiškais, sudariusiais įspūdį, kad jie yra siunčiami Azijos bendrovės darbuotojų, taip E.Rimašauskas galimai nukreipė pinigų srautus į savo valdomas banko sąskaitas.

JAV tyrėjų duomenimis, kai lietuvis ėmėsi vadinamojo fišingo, jo taikiklyje atsidūrė trys kompanijos – Taivanyje veikianti „Micro-Star International“ ir JAV įsikūrę technologijų gigantai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evaldas Rimašauskas

Lietuvio galimai naudota schema yra vienas populiariausių elektroninių nusikaltimų modelių – fišingo ataka. Siųsdami elektroninius laiškus nusikaltėliai apsimeta tų užsienio šalių įmonių darbuotojais ir išvilioja pinigus iš kompanijų, dirbančių su užsienio šalių tiekėjais ir reguliariai vykdančių pinigų pervedimus.

Įtariama, kad E.Rimašauskas prisistatinėjo „Quanta Computer“ agentu arba darbuotoju ir tokiu vardu siuntinėjo elektroninius laiškus į minėtas dvi JAV kompanijas, kurios, kaip klientės, reguliariai pervesdavo daugiamilijonines sumas Azijoje registruotai „Quanta Computer“ kompanijai.

Teigiama, kad lietuvis siuntė įmonėms netikras sutartis ir suklastotas sąskaitas-faktūras už neva parduotas prekes. Kai produkcija būdavo apmokama pavedimais į Latvijos arba Kipro banką, pinigai iš sąskaitų netrukus būdavo pervedami kitur.

E.Rimašauskas ir jo gynėjai tokius kaltinimus neigia. „Kaltinimai iš tiesų skamba įspūdingai. Bet kiek dabar turiu informacijos – jis sakė, kad tai tiktai yra netiesa ir nebuvo taip“, – anksčiau 15min sakė įtariamojo advokatas Linas Kuprusevičius.

Penktadienį advokatas tik patvirtino šią E.Rimašausko poziciją. „Jo teigimu, jokie pinigai, apskritai, nebuvo užvaldyti“, – sakė L.Kuprusevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius