-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

16 metų „Oro navigacijoje“ karaliavęs A.Raščius teisme aiškinasi dėl neva iššvaistytų 455 tūkst. eurų

2018 metų birželį Susisiekimo ministerija kreipėsi į prokuratūrą dėl įmonės „Oro navigacija“ įsigytos automatinės duomenų apsikeitimo su orlaiviais sistemos, už kurią sumokėta 455 tūkst. eurų. Įvertinęs gautą medžiagą prokuroras suguldė viską į baudžiamąją bylą, o kaltinimai dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo pateikti 16 metų „Oro navigacijai“ vadovavusiam Algimantui Raščiui. Trečiadienį jis stojo prieš Vilniaus apygardos teismą.
Algimantas Raščius
Algimantas Raščius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Duomenų su orlaiviais apsikeitimo sistemą (angl. controller-pilot data link communication – CPDLC) 2014 m. „Oro navigacija“ įsigijo iš Suomijos įmonės „NRPL AERO OY“.

Ši sistema turėjo būti skirta apsikeisti duomenimis tarp skrydžių vadovo ir orlaivio piloto.

Kaltinime nurodoma, kad laimindamas šį pirkimą A.Raščius žinojo ir suprato, kad sistema iš esmės yra bevertė. Pirkinys dar dabar dūla sandėliuose ir greičiausiai niekada nebus panaudotas.

„Žinodamas, kad CPDLC funkcijų įdiegimas bus tik laikinas ir ribotų galimybių, jis davė nurodymą ją įsigyti“, – kaltinimą skaitė prokuroras Rimas Juodis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimas Juodis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimas Juodis

Kaltinime nurodoma, kad A.Raščiaus veiksmai buvo nusikalstami ir akivaizdžiai nuostolingi. Jei jau buvusio „Oro navigacijos“ vadovo kaltė būtų įrodyta, jam gali tekti atlyginti 455 tūkst. eurų valstybei padarytą žalą.

Taip pat A.Raščiui gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 7 metų.

Kaltinimus neigia

Išklausęs kaltinimus A.Raščius kategoriškai neigė, kad padarė kažką nusikalstamo. Jis pridūrė, kad išvis sunkiai supranta, kuo yra kaltinamas.

„Sudėtinga suprasti, – teisėjos paklaustas, ar supranta, kuo yra kaltinamas, pasakė A.Raščius. – Ne, nesupratau, kuo esu kaltinamas ir kaltu neprisipažįstu.“

Po posėdžio paprašytas pakomentuoti situaciją, A.Raščius atsisakė kalbėti, dar norėjo kažką pridurti, bet jį nukirto advokatė ir liepė nebendrauti su žiniasklaida.

Su NRPL sieja artimi ryšiai

15min jau anksčiau rašė apie glaudžius A.Raščiaus ryšius su Suomijoje registruota, bet rusų įsteigta įmone „NRPL AERO OY“.

„Buvęs „Oro navigacija“ generalinis direktorius Algimantas Raščius palaiko artimus ryšius su vienu iš NRPL steigėjų, su kuriuo yra pažįstamas nuo 1992 m. Šiuo metu juos abu sieja bendras verslas – Lietuvoje jie yra įsteigę įmonę, kuri vykdo su oro navigacijos paslaugomis susijusį verslą, įgyvendina projektus Vilniuje“, – atskleista 2018 metais paviešintoje NSGK išvadoje.

Tas asmuo – Viktoras Jurinas. Kartu su juo šiuo metu A.Raščius kontroliuoja vieną darbuotoją turinčią bendrovę Lietuvoje tuo pačiu pavadinimu UAB NRPL ANS.

Baudžiamojoje byloje minimas pirkimas – toli gražu ne vienintelis. 15min surinkti duomenys parodė, kad nuo 2012 m. su NRPL grupe sudaryta užsakymų už 2,5 mln. eurų.

A.Raščius „Oro navigacijai“ vadovavo 2001–2017 m. Jis iš įmonės generalinio direktoriaus pareigų buvo atšauktas 2017 metų pradžioje, jam išmokėta 2 mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio išeitinė kompensacija.

„Įmonėje nustatyti šiurkštūs pirkimų procedūrų pažeidimai, keliantys abejonių dėl A.Raščiaus darbo skaidrumo ir efektyvumo“, – BNS atšaukiant direktorių sakė tuometinis susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius