Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukščiausios klasės teisėjai nežino, ką daryti su policininku Motko

Lietuvos Aukščiausias Teismas (LAT) jau antrą sykį nesiryžo skelbti verdikto rezonansinėje byloje, kurios baigtis gali turėti įtakos visai Lietuvos policijos sistemai.
Vilniaus policijos patruliai ruošiasi Naujųjų Metų sutiktuvėms
Vilniaus policijos patruliai ruošiasi Naujųjų Metų sutiktuvėms / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį LAT dar sykį atidėjo nutarimo paskelbimą baudžiamojoje byloje, kurioje sprendžiamas ginklą tarnybos metu panaudojusio Tauragės rajono policininko Ruslano Motko likimas.

Nutarimą teismas žadėjo paskelbti dar sausio 26 dieną, tačiau tąsyk paskelbimas buvo atidėtas iki šiandienos. Ketvirtadienį paskelbta kita nauja data – kovo 10-oji.

Persekiojo sprunkantį vairuotoją

15min.lt primena, jog lemtingas R.Motko karjeroje incidentas Tauragės centre įvyko 2006 metų rugsėjo 14-ąją.

Patruliai persekiojo Renault Espace, kuriuo spruko penki asmenys. Vėliau paaiškėjo, kad mašiną vairavo neblaivus Vitalijus Dargis, jau ne sykį baustas už šiurkščius KET pažeidimus ir sukaupęs 15 tūkst. litų baudų.Norima nepadaryti klaidos. Byla bus reikšminga teismų praktikai, ji turės taikomosios reikšmės visai policijai, – komentavo LAT atstovas A.Jancevičius.

Į bėglių gaudynes įsitraukė dar vienas ekipažas, tačiau V.Dargis nestabdė Renault bei vos neparbloškė stabdyti pažeidėją bandžiusio policininko. Ekipažas su R.Motko toliau persekiojo Renault, pareigūnas nutarė panaudoti ginklą. Iš dideliu greičiu lekiančios mašinos šaudydamas į ratus, R.Motko sužeidė vieną automobilio keleivių.

Per tarnybinį patikrinimą nustatyta, jog R.Motko ginklą panaudojo teisingai, o keleivio sužeidimas – tik atsitiktinumas.

Savo ruožtu Tauragės rajono apylinkės teismas nusprendė, kad pareigūnas šaudė nesilaikydamas nustatytų taisyklių, o jo pasitikėjimas savo taiklumu buvo nusikalstamas. Teismas pažymėjo, kad vairuotojas padarė tik administracinį teisės pažeidimą, o ne nusikaltimą, tad ginklo naudoti nebuvo būtina.

Klaipėdos apygardos teismas paliko šį nuosprendį nepakeistą, tik sumažino peršautajam priteistą neturtinę žalą nuo 30 iki 20 tūkst. litų.

„Ieško bendro vardiklio“

Kai R.Motko byla pasiekė LAT, jos griebėsi 7 teisėjų kolegija. Septynetas Temidės tarnų nutarė pasitelkti į pagalbą visus Baudžiamųjų bylų skyriaus kolegas – istorija narpliota plenarinės teismo sesijos metu.

„Tiesiog kolegija, visas skyrius, vis dar tariasi, ieško bendro vardiklio“, – ketvirtadienį portalui 15min.lt pranešė LAT atstovas ryšiams su visuomene Alvidas Jancevičius.

Jis pripažino, kad tokie atvejai, kai LAT pažada paskelbti verdiktą, bet paskelbimą atidėlioja, pasitaiko retai.

„Ši byla turi didelį rezonansą. Ir ji tikrai sudėtinga yra. Norima nepadaryti klaidos. Byla bus reikšminga teismų praktikai, ji turės taikomosios reikšmės visai policijai. Svarbiausia, kad nebūtų padaryta klaidos, todėl visas skyrius ieško bendro sprendimo“, – komentavo LAT atstovas A.Jancevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius