Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2009 m. naujos statybos butų pasiūla Vilniuje ir Kaune sumažėjo

Vilniaus ir Kauno pirminėje būsto rinkoje naujos statybos butų pasiūla pernai sumažėjo daugiau nei trečdaliu. Sostinėje, palyginti su 2008 metais, ji smuko 35 proc., Kaune – 36 proc.
Butas
Butas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Nekilnojamojo turto specialistai pastebi, kad siūlomų būstų spektrą pernai ypač siaurino ne pardavimas, o užšaldytos naujų objektų statybos ir dėl to iš pasiūlos dingę butai. Nepaisant pasiūlos mažėjimo, 2010 m. prognozuojamas tolesnis kainų kritimas, kurį dar labiau sustiprins bankų organizuojami iš bendrovių perimtų NT objektų aukcionai, teigiama pranešime spaudai.

Lietuvos sostinės pirminėje rinkoje pirkėjai 2009 metų pabaigoje galėjo rinktis iš beveik 2 600 naujos statybos butų. Tai 40 proc. mažiau nei 2008 m. II ketvirtį, kai pasiūla buvo pasiekusi piką ir sudarė apie 4 800 objektų. Kaune pasiūla metų gale buvo 3 kartus mažesnė nei Vilniuje ir sudarė 850 butų. Piko metu 2008 m. balandį–birželį ji buvo 45 proc. didesnė (1 550 butų).

„Vilniuje per praėjusius metus pirminėje rinkoje parduoti 24 proc. visų pasiūloje buvusių butų, tačiau per tą patį laikotarpį pasiūlos lygis sumažėjo gerokai daugiau – 35 proc. Šis skirtumas atsirado pirmiausia sustabdžius dalį NT projektų ir iš pasiūlos dingus juose esantiems buvę butams. Minėtus užšaldymus lėmė juos vysčiusių NT bendrovių finansiniai sunkumai ar net bankrotai, kurių pernai buvo gausu“, – sakė NT rinką analizuojančios bendrovės „Redos“ vadovas Mindaugas Juodviršis.

Naujų butų pasiūlos struktūroje Vilniuje didžiausią dalį sudaro vidutinės klasės butai – jų dalis siekia 40 proc. Ekonominės klasės butai sudaro 33 proc., prestižinės – 27 proc. pasiūlos. Analitikai prognozuoja, kad būtent pastarosios kategorijos būsto kainos sostinėje 2010 metais jau nemažės – tai iš dalies lems ribotas prestižinių butų kiekis ir paskutinį ketvirtį labai suaktyvėjusi jų paklausa.

Tuo tarpu vidutinės ir ekonominės klasės butų kategorijose išliekanti gana nemaža (nors ir sumažėjusi) pasiūla skatins NT bendroves toliau koreguoti kainas. Prie šios tendencijos dar labiau prisidės komerciniai bankai, šiemet per aukcionus į pasiūlą išleisiantys nemažai iš nemokių įmonių perimto nekilnojamojo turto. Be to, prognozuojama, kad tokiu būdu parduodamo būsto kainos bus mažesnės nei rinkoje.

„Bankų atstovų tvirtinimu, perimtas turtas bus pardavinėjamas rinkos kainomis, tačiau atsižvelgiant į konservatyvią bankų vertinimo politiką bei grynųjų lėšų poreikį tikėtina, kad dalis parduodamo turto bus pasiūlyta mažesnėmis nei rinkos kainomis. Vadinasi, NT plėtotojams konkurencija nemažės, tad bent artimiausią pusmetį spaudimas mažinti kainas išliks“, – mano „Redos“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius