Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

25 valandos paieškų po žmogžudystės Vilniuje: kur taip pasislėpė įtariamasis?

Ši savaitė sostinėje prasidėjo nuo sunkiai suvokiamo kruvino konflikto viešoje vietoje. Klausimų šioje istorijoje kol kas daugiau nei atsakymų. Juolab ir 33 metų įtariamojo Pauliaus Rastenio paieškos, trunkančios ilgiau nei parą, esminio rezultato dar nedavė.
Pauliaus Rastenio paieška
Sostinėje ir kitose vietose jau visą parą vyksta Pauliaus Rastenio paieška / 15min nuotr.

Kaip dėl mažareikšmės priežasties nepažįstami žmonės vidury dienos sugebėjo susipykti taip, kad vieno vyro gyvybė užgeso, kitas gydomas sužeistas, o trečiasis slapstosi kaip įtariamasis žudikas. Kodėl visuomenė taip vėlai informuota apie pasislėpusį pavojingą asmenį? Ir svarbiausia – ar policija deda pakankamai pastangų, kad pričiuptų karštais pėdsakais nesusektą įtariamąjį?

Kaip išvakarėse jau skelbė 15min, vasario 13 d., per pietus, 12 val. 30 min., Vilniuje, Žirmūnų g., namo kieme, per konfliktą vyriškis peiliu sužalojo kitus vyriškius: vieną, gimusį 1984 m. (durtinės žaizdos krūtinėje ir klube), ir kitą, gimusį 1989 m. (durtinės žaizdos nugaroje), kurie dėl sužalojimų paguldyti į ligoninę. Tą pačią dieną 13 val. 55 min. vyriškis (g. 1984 m.) ligoninėje mirė.

Įtariamasis Paulius Rastenis (g. 1983 m.) ieškomas.

Teigiama, kad vyrų konfliktas kilo, kaip sakoma „lygioje vietoje“, tačiau dėl mažareikšmės priežasties atimta žmogaus gyvybė. Beje, neoficialiais duomenimis, nužudytasis yra dviejų mažamečių tėvas.

Incidentas pietų įkarštyje

Pagal pirminį tyrėjų atkurtą scenarijų, Žirmūnuose automobilyje „Volvo“ sėdėjo du jauni vyrai – automobilio salone jie pietavo. Netrukus į tą patį kiemą, esantį šalia vieno viešbučio ir kelių daugiabučių, atvažiavo „Toyota“ automobilis.

Iš jo išlipęs vairuotojas (P.Rastenis) su „Volvo“ ekipažu susiginčijo, o tada griebėsi dujų – pripurškė jų į mašiną. Užkandžiavę vyrai išlipo ir puolė vytis savo skriaudiko. Pastarasis išsitraukė peilį ir abiem juo smogė, o tada pabėgo.

Žinia apie kruvinus įvykius Žirmūnuose pirmadienį pasklido tik pavakarę, maždaug po keturių valandų. Kodėl pareigūnai delsė informuoti visuomenę?

15min šaltinių teigimu, „to reikalavo tyrimo interesai“.

Net ir tuo metu, kai informacija tapo vieša darbo pabaigoje, sekliai liko nusivylę, nes tikėjosi be didesnio triukšmo surasti įtariamąjį (kuris yra registruotas sostinės miegamajame Šeškinės rajone).

„Buvo pagrindo manyti, kad pats įtariamasis nežinojo, ką padarė, todėl galėjo ne taip atsakingai slapstytis“, – kalbėjo 15min šaltinis.

Informacijai pasiekus žiniasklaidą, Vilniaus policininkams neliko nieko kito, kaip paskelbti įtariamojo nuotrauką ir paprašyti visuomenės pagalbos.

Nukentėjusieji policijai bėdų nėra kėlę

Pirmadienį seklių darbas apčiuopiamo rezultato nedavė. Pareigūnai, žinoma, patikrino, ar po viso sujudimo P.Rastenis paprasčiausiai negrįžo į namus Šeškinėje, tačiau ten jo nebuvo.

Antradienį nuo ryto ši paieškos byla Vilniaus kriminalistams tebėra prioritetinė. Aktyviai atliekami daugiausia neviešo pobūdžio paieškos veiksmai.

Pareigūnų įsitikinimu, P.Rastenis akistatos su teisėsauga neišvengs – tai tik laiko klausimas.

Antradienį iki pietų įtariamasis dar buvo laisvėje.

Beje, nė vienas iš nukentėjusiųjų jokių rimtų reikalų su teisėsauga iki šiol nėra turėjęs. Pasak šaltinių, tai „normalūs“ vyrai, tikriausiai tiesiog ne laiku atsidūrę tam tikroje vietoje.

Su I.Molotkovo paieškomis nepalyginsi

Apie įtariamojo P.Rastenio praeities nusikalstamus „nuopelnus“ jokių duomenų irgi neskelbta. Tačiau, kaip 15min sakė žmogžudystės ir sveikatos sutrikdymo bylą kuruojantis prokuroras, „šiokią tokią kriminalinę praeitį turi“.

Prokuratūros atstovas nesiryžo vertinti, ar Vilniaus policija įtariamojo paieškoms skyrė pakankamai pajėgų: „Negaliu komentuoti, nes ne aš organizuoju.“

15min pašnekovas siūlė nesureikšminti to, kad vilniečiai pastarąją parą nejaučia tokio teisėsaugos sujudimo, koks mieste buvo tuomet, kai su „Kalašnikovu“ pabėgo Igoris Molotkovas: tuomet gatvėmis lakstė policijos ekipažai su švyturėliais, padangę raižė sraigtasparnis.

„Jei po miestą nelaksto pareigūnai ir visų neklausinėja, kur jis, nereiškia, kad nieko nėra daroma“, – užtikrino prokuroras.

Jis minėjo, kad ieškomas įtariamasis „turi artimų žmonių“, tačiau kitų detalių, kurie padėtų susidaryti P.Rastenio socialinį portretą, neatskleidė. „Jei jis turi nuolatinį darbą, būtų naivu tikėtis, kad šiandien ten pasirodys, vengdamas pravaikštos“, – svarstė prokuroras.

Bus papildyta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius