-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 08 19 /09:23

29 Medininkų kelio posto muitininkai – jau kaltinamųjų suole

Teismas sostinėje pradeda nagrinėti trijų dešimčių muitinės pareigūnų bylą, kaltinamų dėl piktnaudžiavimo tarnyba, siekiant turtinės naudos.
Muitininkų byla teisme
Muitininkų byla teisme / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Vilniaus apygardos teisme pirmadienio rytą buvo rengiamas pirmasis posėdis baudžiamojoje byloje, kurioje 29 Medininkų kelio posto muitininkai kaltinami skandalingu piktnaudžiavimu.

Tyrimo metu nustatyta, kad kai kurie Medininkų kelio poste dirbę pareigūnai, tikrinę į Lietuvą atvykstančius krovininius automobilius, iš vairuotojų rinkdavo teisės aktų nenumatytas rinkliavas už muitinės procedūrų įforminimą, t.y. už tiesioginių savo pareigų atlikimą.

Iš viso įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba pareikšti 33 muitinės pareigūnams. Trys muitininkai pripažino savo kaltę, dėl jų jau yra priimti ir įsiteisėję baudžiamieji įsakymai, kuriais jiems skirtos baudos. Vienas pareigūnas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes padėjo atskleisti nusikalstamas veikas.

Baudžiamąją bylą sudaro 30 tomų dokumentų.

Suolai linko nuo kaltinamųjų

Kaltinamųjų suole – Nina Novičkova, Saulius Kuksa, Valerijus Pavlovskis, Sigitas Bukėnas, Arvydas Pranskus, Raimundas Šidlauskas, Arvydas Kadzevičius, Aleksandras Jelizarovas, Jonas Dzikevičius, Gediminas Sobolevas, Jūratė Čebatoriūnienė, Giedrius Gabrusėnas, Artūras Dervinis, Rytis Linkevičius, Gediminas Kerys, Adas Trakymas, Liliana Usevičienė, Daiva Kriaučionienė, Danutė Gančierienė, Jurgita Jakulevičiūtė, Eduardas Blinovas, Zigmas Jašinskis, Miroslavas Jankovskis, Algirdas Baronas, Andžela Rodzevičiūtė, Marius Stračinskis, Lidija Blonskienė, Jurijus Beriozovas ir Vladas Korsakas.

Formaliai pareigūnams šioje byloje gresia laisvės atėmimas iki 7 metų, tačiau realiai muitininkai tikriausiai atsipirks baudomis.

Nors visi teisiamieji stebėtinai drausmingai susirinko į teismą, pirmasis bandymas atversti šią bylą žlugo, nes į posėdį neatvyko kelių kaltinamųjų advokatai.

Antrasis posėdis šioje byloje dėl advokatų užimtumo kituose procesuose suplanuotas tik lapkričio viduryje. Vėlesnių posėdžių datos suderintos ne tik iki pat šių metų pabaigos, bet net iki 2014 m. sausio.

Imdavo neteisėtas rinkliavas

Bylos duomenimis, muitininkai už įvažiavimą į Lietuvą, net jei krovininių automobilių vairuotojai nieko nepažeisdavo, imdavo neteisėtą iki 40 litų rinkliavą.

Kaip skelbta anksčiau, 2012 m. metų gruodžio 5 d. Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnyba ir Muitinės kriminalinė tarnyba po ilgalaikio tyrimo sulaikė 30 Medininkų kelio posto korupcine veikla įtariamų pareigūnų.

Nuo pat masinių sulaikymų pradžios buvo teigiama, jog dėl sulaikytųjų skaičiaus tai didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.

Po šio skandalingo masinio sulaikymo muitininkų vadovybė aiškino, kad šis Lietuvos muitinei skaudus įvykis sustiprino institucijos atsparumą korupcijos apraiškoms, efektyviau pradėtos taikyti įvairios antikorupcinės aplinkos formavimo priemonės. Per pirmąjį 2012 metų pusmetį užfiksuota daugiau kaip 500 „pinigų užmiršimo“ muitinei pateikiamuose dokumentuose atvejų. Pasiteiravus vairuotojų, iš kur dokumentuose atsirasdavo pinigai, pastarieji aiškindavo, kad pinigus dokumentuose palikdavo atsitiktinai.

Pareigūnai, dokumentuose aptikę „pamirštus“ pinigus, juos grąžina vairuotojams ir įspėja juos apie gresiančią baudžiamąją atsakomybę už bandymą papirkti muitinės pareigūną, o jų gabenamus krovinius detaliai patikrina. Apie galimą bandymą papirkti pareigūnus visada informuojami transporto įmonių vadovai.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, siekęs turtinės ar kitokios asmeninės naudos ir piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki septynerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius