Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 09 /20:21

5-oji vilniečio Mykolo paieškų diena vyko ir Kaune: padirbėjus dronais, griebiami ir sonarai

Sostinėje prieš šešias paras dingusio 15-mečio šiandieną vėl buvo ieškoma intensyviai bei visais įmanomais būdais. Ketvirtadienį daugiausia tikėtasi iš dronų žvalgybos, tiesa, siekiamo rezultato kol kas ji nedavė. Iš oro, vandens ir sausumos buvo tikrinama Neries upė ir jos pakrantės net nuo Elektrėnų (esančių pusiaukelėje tarp didmiesčių), todėl į paieškų talką jau pakviesti ir kauniečiai. Į sostinę atvyko ir profesionalūs Dzūkijos gelbėtojai. O vakare skelbiama nauja idėja: sonarai. Taip pat paskelbtas išsamus Mykolo išvaizdos aprašymas bei nuotraukos, kurias patariama turėti kiekvienam ieškotojui.
Dingęs Mykolas Davidonis vilkėjo šiuo megztiniu ir avėjo šiuos batus
Dingęs Mykolas Davidonis vilkėjo šiuo megztiniu ir avėjo šiuos batus

Ketvirtadienį popietę Neringa B. feisbuke informuoja apie naują ginklą, kurį norima išmėginti ieškant dingusiojo 15-mečio Mykolo Davidonio.

„Kviečiu atsiliepti asmenis, kurie šiandien nuo 18.30 val. galėtų prisijungti prie paieškos su SONARAIS. Tikrinsime Neries krantinę Vilniuje.

Dėkite komentaruose +, susisieksiu“, – rašo paieškų aktyvistė. Ji mini, kad vienas entuziastas apie 18 val. pajudės nuo Trakų ir paimtų savanorių į Vilnių, jei tik yra poreikis keliauti drauge.

Sudarė detalų Mykolo portretą

Koordinatorė Neringa taip pat papildomai skelbia dingusio jaunuolio Mykolo požymius, kad visi kuo geriau, konkrečiai įsivaizduotų, koks yra ieškomas asmuo. Tuo pačiu dėkojama visiems už geranoriškumą ir įsitraukimą.

  • Liekno kūno sudėjimo, apie 65 kg svorio, 178 cm ūgio;
  • Šviesių garbanotų plaukų;
  • Dėvėjo juodai (tamsiai mėlynai) ir žaliai dryžuotą megztinį;
  • Avėjo mėlynus batus aukštesniu auliuku.
Nuotrauka iš „Facebook“ profilio/Mėlyni batai
Nuotrauka iš „Facebook“ profilio/Mėlyni batai

Turėkite telefone išsisaugoję pridėtas nuotraukas – jų gali prireikti tikrinant vietoves ir jose sutinkant gyvenamosios vietos neturinčių asmenų;

Dingęs Mykolas Davidonis
Dingęs Mykolas Davidonis

Įvertinkite savo fizinį pasirengimą pasirenkant sudėtingesnius paieškos plotus. Pasirūpinkite pagalbinėmis priemonėmis – šviesos šaltiniais, žiūronais;

Dingęs Mykolas Davidonis vilkėjo šiuo megztiniu
Dingęs Mykolas Davidonis vilkėjo šiuo megztiniu

Neikite vieni į atokesnes ir pavojingesnes vietoves;

Aptikus identifikuojamus įkalčius jų šiukštu neliesti plikomis rankomis – pranešti koordinatoriams arba skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112. Turėkite su savimi vienkartines pirštines ir sandarius maišelius, jeigu gaunate patvirtinimą surinkti rastiems daiktams;

Aptikus ieškomą vaikiną pirmiausia skambinti 112, po to informuoti koordinatorius;

Įsivertinkite savo psichologinę būklę, kad jūsų įsitraukimas į paiešką nedarytų žalos jums patiems.

Koordinatoriai dirba pilnu tempu, nėra galimybės iškart atsakyti į visus iškilusius klausimus. Esant poreikiui informaciją priimame el.paštu mykolopaieska@gmail.com.

Atvyko gelbėtojai iš Alytaus

Kaip skelbta anksčiau, Vilniuje savaitgalį dingusio 15-mečio Mykolo paieška ketvirtadienį buvo tęsiama dronais. Masinės paieškos išsiplėtė ir geografiškai – jau ieškoma ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, kur savanoriai buriasi paieškoms palei Nerį, bei Elektrėnų savivaldybėje.

Vilniuje savaitgalį dingusio 15-mečio paieška ketvirtadienį yra tęsiama dviem valtimis, dronais, atvyks gelbėtojai iš Alytaus.

„Apie 10 val. ugniagesiai toliau tęs paieškos darbus. Atvyksta ugniagesiai gelbėtojai, narai iš Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos taip pat dalyvaus Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Ji nurodė, jog paieškos darbai bus vykdomi dviem valtimis.

Ir iš valties bus žvalgomasi, ir taip pat upės dugnas žvalgomas.

„Ir iš valties bus žvalgomasi, ir taip pat upės dugnas žvalgomas“, – kalbėjo PAGD atstovė.

Anot PAGD, gelbėtojai naudodamiesi sonarais žvalgo upės dugną, apžvelgia pakrantes.

Paieška bus pradėta nuo Žirmūnų tilto. Anot E.Zdanevičienės, konkrečiais paieškos vietas nurodo policijos pareigūnai.

Paprašė ir kauniečių pagalbos

„Elektrėnai ir Kaunas, prašome jūsų pagalbos, kas turite droną ir galimybę pasijungti į paiešką, planas ryt – judėti upės vaga nuo Elektrėnų pusės link Vilniaus“, – trečiadienio vakarą paskelbta specialioje feisbuko grupėje „Mykolo paieška“.

Vilniečio buvo pasigesta šeštadienį vakare. Artimieji per socialinius tinklus savaitgalį paprašė visuomenės pagalbos, ir demonstruojamas žmonių, tarnybų susitelkimas – tiesiog fantastiškas.

Norinčius prisijungti prie paieškos prašoma susisiekti su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Reagavimo į ekstremalias situacijas vadove.

„Dalinamės žinute, kuo mūsų daugiau, tuo daugiau vietų patikriname“, – paprašyta įraše.

Pravartu turėti su savimi žiūronus.

Konstruktyviu pastebėjimu pasidalijo grupės lankytoja Eva G.:
„Jei turite žiūronus, pravartu turėti su savimi.“

Narai Neryje išvakarėse, trečiadienį toliau nesėkmingai ieškojo savaitgalį dingusio 15-mečio, savanoriai taip pat aktyviai ieško dingusiojo – feisbuke buvo skelbiama, kad paieškos vykdytos Gariūnų ir Lazdynų tiltų maršrutais.

Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja BNS sakė, kad jokios papildomos informacijos policija neturi, paieškos veiksmai tęsiami toliau.

Dingusio M.Davidonio pareigūnai ir savanoriai sostinėje, palei Nerį, ieško nuo sekmadienio.

Suprasti akimirksniu

  • Paskutinį gyvą kontaktą penkiolikmetis su draugais turėjo šeštadienį, apie 16 val. prie Vingio kino teatro. Maždaug po pusvalandžio vaizdo skambučiu bendravo su draugu.
  • Turimais duomenimis, šeštadienį 16.10 val. vaikinas išlipo iš 4 troleibuso miesto centre, Kražių stotelėje, ir nuėjo upės link, buvo prie Operos ir baleto teatro stotelės.
  • Per paieškas Vilniuje prie Žirmūnų tilto iki šiol rasti įvairūs vaikino daiktai – striukė, kuprinė, telefonas, banko kortelė, ausinės.
  • Dingusiojo paieškai yra sukurtas specialus „Facebook“ profilis, net interaktyvus paieškos veiksmų bei rezultatų žemėlapis.

Dingusiojo ieško ne tik šeima, bičiuliai ir policija – artimiesiems bei teisėsaugininkams talkina šimtai kitų tarnybų atstovų bei paprastų, Mykolo net nepažįstančių, tačiau neabejingų žmonių. Į paieškas įsitraukę profesionalūs ugniagesiai gelbėtojai ir narai, kinologai su šunimis, taip pat Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, Žirmūnų socialinių paslaugų centro bei kitų organizacijų atstovai.

Siekiant kuo tikslingiau ir operatyviau vykdyti Mykolo paiešką, prašoma naudotis šiuo žemėlapiu. Jame yra skelbiama aktualiausia informacija apie paieškos maršrutus, vietas, nustatytus duomenis.

Jau išvakarėse daugeliui kilo klausimų, kas ir kaip yra organizuojama ketvirtadienį, tad veiksmų ir planų gaires Mykolo paieškų grupėje pateikė vienas jos koordinatorių Andrius B.

  • Bus sukurtas paieškų žemėlapis, kuriame suskirstysime visą apieškomą upės atkarpą įvairaus dydžio segmentais, kurių atstumai priklausys nuo sudėtingumo.
  • Segmentus pasistengsime parinkti taip, kad galėtumėte juos praeiti ir grįžti per kelias valandas, kad būtų kur pasistatyti automobilį, ar šalia būtų viešojo transporto stotelių.
  • Kiekvienas segmentas turės savo numerį. Kviesime registruotis per formą ir nurodyti, kurį segmentą pasirinkote praeiti.
  • Registruojantis matysite sąrašą, kurie segmentai jau pasirinkti. Taip išvengsime dubliavimų.

Planuojant naują paieškų etapą, dėkojama visiems savanoriams, kurie trečiadienį „įveikė sudėtingus maršrutus, parūpino transportą, vykdė paieškas iš vandens ir oro.“

  • Jeigu paaiškės daugiau detalių, kitų teritorijų, kurias reikėtų apieškoti – informaciją nedelsiant papildysime ir pasidalinsime su jumis. Dabar orientuojamės į tas vietas, kur tikimybė yra didžiausia. Kai bus įveikti visi segmentai, prašysime registruotis iš naujo į pakartotines paieškas. To gali reikėti dar ne vieną dieną.
  • Jeigu galvojate, kad būtų naudinga patikrinti kitas vietas, jeigu norite papildomai patikrinti segmentus, kurie jau pažymėti, kad buvo/bus praeiti – taip ir darykite. Jeigu apieškosite vietas, kurių mes nesame pažymėję paieškų žemėlapyje, prašysime pateikti informaciją apie šias teritorijas per formą.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tęsiamos Mykolo Davidonio paieškos
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tęsiamos Mykolo Davidonio paieškos

„Ačiū visiems savanoriams, kurie šiandien įveikė sudėtingus maršrutus, parūpino transportą, vykdė paieškas iš vandens ir oro“, – tuo pačiu padėkojo Andrius B.

Ketvirtadienį apie 10 val. kita koordinatorė feisbuke pateikė informaciją dėl paieškų segmentais.

Pranešama, kad paieškos vykdomos pagal apieškomą upės atkarpą įvairaus dydžio segmentais, kurių atstumai priklausys nuo sudėtingumo. Segmentai parinkti taip, kad galėtumėte juos praeiti ir grįžti per kelias valandas, kad būtų kur pasistatyti automobilį, ar šalia būtų viešojo transporto stotelių.

Registracija

  1. Susipažinkite su pateiktu žemėlapiu. Kiekvienas segmentas turi savo numerį. https://tinyurl.com/segmentai
  2. Pasirinkę atkarpą pasitikrinkite lentelėje ar ji yra laisva. https://tinyurl.com/uzimtumas
  3. Jei atkarpa yra laisva, pabaikite pildyti formą, jei ne pasirinkite kitą atkarpą. www.tinyurl.com/registracija-zonos
  4. Jei dėl nenumatytų priežasčių nebegalite įveikti maršruto – būtinai praneškite koordinatoriams.
  5. Jei įvykdę vieną paiešką esate pasirengę kitam maršrutui, užpildykite naują registracijos formą.

Kai bus įveikti visi segmentai, prašysime registruotis iš naujo į pakartotines paieškas.

Jeigu paaiškės daugiau detalių, kitų teritorijų, kurias reikėtų apieškoti – informaciją nedelsiant papildysime ir pasidalinsime su jumis.

Jeigu apieškosite vietas, kurių mes nesame pažymėję paieškų žemėlapyje, prašysime pateikti informaciją apie šias teritorijas per formą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius