Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aibę nusikaltimų padariusi grupuotė iš senolio pagrobė 32 000 eurų, už kuriuos pirko mašinas, mokėjo skolas

Plėšimai, sukčiavimai, netikrų pinigų panaudojimas ir kitos veikos, kurių priskaičiuojama apie pusšimtis. Tokiais nusikaltimais, kuriuos narplioja Klaipėdos apylinkės teismas, kaltinami aštuoni klaipėdiečiai. Labiausiai nuo šių jaunų vyrų nukentėjo senyvo amžiaus klaipėdietis. Jį sekę vyrai imitavo avariją, o, pagrobę buto raktą ir apsimetę pareigūnais, išvežę šeimininką, naršė jo bute, iš kurio išnešė tūkstančius eurų. Už juos vyrai pirko mašinas, telefonus ir apmokėjo savo skolas. Ketvirtadienį teisme liudijo į vyrų sukčiavimo žabangas pakliuvę kompiuterius pardavinėję asmenys. Su visais jais buvo atsiskaityta netikrais pinigais.
50 nusikalstamų veikų padarę grupuotės nariai sėdo į teisiamųjų suolą.
Teisme liudijo nuo grupuotės narių nukentėję klaipėdiečiai. / 15min nuotr.

Į teisiamųjų suolą sėdo Romas Luotė, Erikas Ronkaitis, Kasparas Smilginis, Tomas Kontrimas, Evaldas Baltokas ir Asta Kontrimaitė. Edvinas Sakalauskas ir Ruslanas Ustinovas bylos nagrinėjime dalyvauja nuotoliniu būdu, stebėdami procesą iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus. Visų kaltinamųjų amžius nuo 20 iki 30 metų.

Nuo grupuotės narių 2018 metų liepą ir rugpjūtį labiausiai nukentėjo garbaus amžiaus senolis. Auka pasirinktas senyvo amžiaus, prasto regėjimo, vienas gyvenantis klaipėdietis.

Auka pasirinktas senyvo amžiaus, prasto regėjimo, vienas gyvenantis klaipėdietis.

Liepos 4 dieną jis pateko į imituotą avariją. Vyrai automobiliu kliudė nukentėjusįjį, sutrikdė jo sveikatą, tačiau namų rakto jiems paimti nepavyko, mat į įvykio vietą atvyko pareigūnai. Minties pagrobti iš senolio pinigus kaltinamieji neatsisakė. Organizuotos grupės vadovas nariams parūpino ir antrankius, ir ginklą, kad įtikintų senyvo amžiaus klaipėdietį, jog jie – policijos pareigūnai.

Jau po poros dienų, liepos 6-ąją, namuose senolis sulaukė netikėtų svečių – trijų vyrukų. Jie išviliojo senuką, sakydami, jog dėl įvykusios avarijos šis turi būti nuvežtas į Gargždus pas prokurorą. Vyrai paėmė iš senolio jo namų raktą. Kol šis vyko ten ir atgal, buvo patikrintas butas, tačiau nieko vertingo rasti nepavyko. Kaltinamieji, bylos duomenimis, iš nukentėjusiojo buto paėmė tik vyrui priklausančią banko kortelę, ant jos buvo užrašytas ir PIN kodas, tačiau išgryninti pavyko vos dešimt eurų. Po nusikalstamos veikos kaltinamieji vyrą parvežė į miestą, šiam nematant įkišo namų raktus ir paleido.

15min nuotr./50 nusikalstamų veikų padarę grupuotės nariai sėdo į teisiamųjų suolą.
15min nuotr./50 nusikalstamų veikų padarę grupuotės nariai sėdo į teisiamųjų suolą.

Pasak prokurorės Ingos Mačiulienės, vyrams inkriminuotas pasikėsinimas padaryti plėšimą, nes šie jo nebaigė tiesiog nieko neradę. Tačiau po daugiau nei mėnesio, rugpjūčio 23-ąją, prisidengdami kitomis aplinkybėmis, vyrai sugrįžo vėl.

Kaip įtariama, manydami, kad nukentėjusysis turi daugiau nei dešimt eurų, pasiskirstę vaidmenimis ir sukūrę planą, pernai rugpjūtį kaltinamieji apgaule vėl senyvo amžiaus klaipėdietį išviliojo iš namų ir įsisodino į automobilį. Tačiau šį kartą nukentėjusysis buvo smaugtas, jam į burną sušvirkšta skysčio. Bylos duomenimis, senolis buvo apsvaigintas, nuvežtas už miesto ir paliktas gulėti ant žemės. Paėmę jo namų raktą, kiti organizuotos grupės nariai nuvykę į klaipėdiečio namus, kaip įtariama, pagrobė 32 500 eurų ir aštuonis butelius alkoholinių gėrimų.

Pasak prokurorės, pusę pinigų, 16 000 eurų, pas vyrus pavyko surasti, jie grąžinti nukentėjusiajam. Kitas lėšas jie jau buvo spėję išleisti. Manoma, jog būtent už šiuos pinigus nupirkti du automobiliai, vienas 4 000, kitas 7 000 eurų vertės, taip pat mobilieji telefonai, kompiuteriai.

Kol kas transporto priemonės ir kiti daiktai iš įtariamųjų yra paimti, jų likimą spręs teismas.

Šis senolis nuo grupuotės narių nukentėjo labiausiai. Nukentėjusiaisiais pripažinti ir dar apie dešimt asmenų, kai kurie jų patyrė kelių šimtų, kai kurie kelių tūkstančių eurų nuostolius.

Pusšimtis nusikaltimų

Pasak prokurorės I.Mačiulienės, aštuoniems vyrams pateikti kaltinimai dėl maždaug 50 veikų.

Tarp jų – dėl neteisėto laisvės atėmimo, plėšimų, mokėjimo kortelės pagrobimo, jos panaudojimo, asmens dokumento pagrobimo, valstybės tarnautojo vardo pasisavinimo, sukčiavimų, netikrų pinigų įgijimo, laikymo, realizavimo ir kitų nusikalstamų veikų. Nusikalstamos grupuotės vadovas taip pat kaltinamas dokumentų klastojimu, asmens dokumentų pagrobimu, svetimo turto įgijimu apgaule savo naudai.

Klaipėdos prokuratūros atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, 28 metų keturis kartus teistas vyras subūrė organizuotą grupę nusikaltimams daryti. Drauge su savo bendrais, kaip įtariama, pasiskirstę vaidmenimis ir sudarė nusikalstamų veikų planą, ėmė rinkti duomenis apie senolio gyvenamąją vietą, telefono numerius, su kuo gyvena, kokio amžiaus ir sveikatos yra.

Sumokėjo padirbtais pinigais

Ketvirtadienį teisme liudijo keli vyrai. Visi jie skelbimų portale pardavė savo kompiuterius, tačiau vėliau sužinojo, jog gavo netikrus pinigus.

Klaipėdietis Valdas pasakojo, jog atvykus pirkėjui įsėdo į mašiną parodyti kompiuterį, už kurį prašė 400 eurų. Mašinoje buvo dar du vyrai. Gavęs keturias kupiūras po šimtą vėliau vyras iš žmonos, ėjusios į prekybos centrą apsipirkti, sužinojo, jog pinigai netikri.

„Žmona nuėjo į parduotuvę ir ten pasakė, kad netikri. Tada kitus nunešiau į bankomatą ir jie užsiblokavo, pranešiau policijai. Šimtą realizavau nežinodamas, kad jie netikri“, – pasakojo vyras.

Arnoldas sukčiams kompiuterį su dėže ir visais dokumentais pardavė už 600 eurų. Su pirkėju susitikęs prie namų sako perdavęs pirkinį ir gavęs šimtines. Kad šios netikros taip pat sužinojo nunešęs į bankomatą. Tokį pat scenarijų patyrė ir klaipėdiečiai Konstantinas bei Vytautas. Visi vyrai tikino, jog pirkėjai jokių įtarimų jiems nesukėlė, pinigai taip pat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius