Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

65 nuteistųjų skundai privertė Seimo kontrolierių apsilankyti Pravieniškėse (nuotraukos)

Seimo kontrolierių įstaigos vadovas Romas Valentukevičius įsitikino, kad sąlygos Pravieniškių 3-iuose pataisos namuose privalo būti pagerintos, tai įrodo ir 15min.lt turimos pačių nuteistųjų darytos nuotraukos.
Sąlygos pataisos namuose
Sąlygos pataisos namuose / Nuteistųjų atstovo nuotr.

Seimo kontrolierius, įstaigos vadovas R.Valentukevičius, reaguodamas į 65 Pravieniškių 3-ųjų pataisos namų nuteistųjų skundus dėl dienos metu išjungiamos elektros energijos ir dėl higienos normų neatitinkančių galimai pavojingų sveikatai bei orumą žeminančių nuteistųjų laikymo sąlygų, kartu su jį lydinčiais patarėjais Tomo Ragausku ir Kristina Brazevič susitiko su ten kalinčiais nuteistaisiais ir pataisos namų administracija.

Susitikimų metu Seimo kontrolierius aiškinosi tarp kalinamųjų ir administracijos kilusius nesklandumus, aplinkybes ir skundų pagrindą bei priežastis.

Pažeidžia nuteistųjų teises

„Iš Pravieniškių pataisos namų gavome 65 nuteistųjų skundus, kuriuose jie nurodė įvairių aplinkybių, kai administracija galimai pažeidė jų teisės. Todėl norėdamas išsiaiškinti susidariusią tikrąją padėtį susitikau ir pasikalbėjau tiek su nuteistaisiais, tiek su administracija“, – cituojamas R.Valentukevičius. Pasak jo, ilgametė jo darbo patirtis rodo, kad kartais ombudsmenui užtenka atkreipti dėmesį į atsiradusią problemą ir ją iš karto imama spręsti, teigiama šeštadienį Seimo kontrolierių įstaigos Viešųjų ryšių specialistės Jurgitos Matačinskaitės išplatintame pranešime.

Nuteistieji Seimo kontrolieriui adresuotuose laiškuose skundėsi dėl kasdien išjungiamos elektros energijos, dėl to, kad sanitariniai mazgai įrengti pažeidžiant higienos normas, kad gyvenamųjų ir bendros paskirties patalpų oro temperatūra, santykinė drėgmė ir oro judėjimo greitis neatitinka nustatytų higienos reikalavimų, nėra rūkymui skirtos patalpos ir kitų. Pasak nuteistųjų, pataisos namų administracija nesiima jokių veiksmų situacijai gerinti.Nuteistieji priversti atlikinėti gamtinius reikalus vienas prieš kitą, atsirėmę petim į petį. Esu tikras, kad nepageidauju besišlapinant atsiremti į draugo petį bei žiūrėti kitam besituštinančiam kolegai į akis.

Tuo tarpu 15min.lt iš Pravieniškių sulaukė autentiškų nuotraukų, kuriose atsispindi, kokiomis sąlygomis iš tiesų ugdomi nuteistieji.

„Štai tokie vaizdai Lietuvos įkalinimo istaigose, o tiksliau Pravieniškių 3-iuose pataisos namuose, 2-3 būryje, kuriame gyvena virš 70 nuteistųjų. Visi jie kali pirmą kartą. Virtuvės fotografijos aiškiai pagrindžia skundo dalį dėl neįmanomos galimybės tokiam skaičiui nuteistųjų gamintis, valgyti ir laikyti maistą. Sanitarinis mazgas, kaip matyti, yra neatitinkantis higienos normų, kurias numato Europos ir Lietuvos teisės aktai bei kertasi su elementariu žmogiškuoju padorumu. Nežiūrint į tai, kad Lietuva jau 20 metų nepriklausoma ir šešeri metai esame Europos Sąjungoje, tvarka ir nuteistųjų kalinimo sąlygos išliko sovietinės“, – komentuotamas nuotraukas, rašo vienas nuteistųjų aktyvistų.

Nuteistieji tikina, jog kai pateikia skundus del elementarių higienos normų neatitikimo, administracijos atstovai jiems esą „pradeda grasinti dienotvarkės ir laisvės apribojimais, nuobaudų skyrimu, įvairiomis represijomis.“

Kontrolierius viliasi, kad padėtis gerės

Susitikime su Seimo kontrolieriumi nuteistieji skundėsi ir dėl didelių kainų Pravieniškių pataisos namų parduotuvėje. Pasakojo, kad nėra teisiškai apibrėžta, už ką nuteistieji gali būti skatinami. Seimo kontrolierius atsakė į nuteistųjų užduotus klausimus, apžiūrėjo nuteistųjų laikymo sąlygas: gyvenamąsias, sanitarinių mazgų, pasimatymo patalpas, valgyklą, kirpyklą, parduotuvę.

R.Valentukevičius taip pat susitiko su Pravieniškių 3-ųjų pataisos namų direktoriumi Skirmantu Agurkiu ir kitais pareigūnais. Seimo kontrolierius pažymi, kad administracija tinkamai įgyvendina Europos konvenciją prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą, tačiau iš nuteistųjų skundų akivaizdu, kad kartais dar pasitaiko tam tikrų nesklandumų. Pravieniškių 3-ųjų pataisos namų patalpos yra remontuojamos, todėl Seimo kontrolierius tikisi, kad netrukus susidariusi padėtis pagerės.

Drastiški skundo argumentai

Pravieniškių 3-iųjų pataisos namų 2-ojo ir 3-iojo būrių nuteistųjų skundo kopiją gavo ir 15min.lt. Skundas išsiųstas Kalėjimų departamentui, Seimo kontrolieriui, Ekstremalių sveikatai situacijų centrui, Seimo žmogaus teisių komitetui.

Redo Vilimo/BFL nuotr./Seimo kontrolierius R.Valentukevičius
Seimo kontrolierius R.Valentukevičius įsiklausė į skundą. Ar padėtis pagerės?

Naujienų portalas pateikia aštriausius skundo teiginius.

Dėl sąmoningai gadinamų akių: „Sąmoningai gadinamas regėjimas – kasdien nuo 9.00 iki 14.00 val. iki pat šios savaitės, t.y. birželio 6 d., pataisos namuose buvo išjungiama elektra. Apšvietimas patalpose neatitinka LR HN 76:2010 p.22. Neabejojama, kad po ilgo bausmės atlikimo termino išėjęs į laisvę negalėsiu pilnaverčiai įsijungti į visuomenės gyvenimą dėl regėjimo sutrikimo. Maža to, išjungiant elektrą ryškiai apribojamos mano teisė į informaciją. Aš negaliu stebėti būtent tuo metu per Valstybinę televiziją transliuojamas publicistines laidas, kas neigiamai atsiliepia mano pilietinės pasaulėžiūros raidai. Negalėdavau skaityti knygas, mokytis. Negaledavau naudotis net tais elektros prietaisais, už kurių eksploataciją moku pats. Esu tikras, kad tokie veiksmai neatitinka pataisos procesui keliamų reikalavimų.“

Dėl sąlygų utelėms veistis: „Pataisos namų kirpykloje nuolat grubiai pažeidžiami higienos reikalavimai, dėl to plinta ne tik odos ligos, plaukų grybelis, bet yra visos sąlygos plisti net utelėms. Pažeidžiant LR HN 76:2010 instrumentai nedezinfekuojami bei nesterilizuojami, kaip tai numatyta LR HN 117:2007 1 priedo „Instrumentų valymo,dezinfekcijos, sterilizacijos taisyklės”. Visi nuteistieji kerpami viena mašinėle, kuri net po visos darbo dienos nedezinfekuojama. Nuosavas plaukų kirpimo mašinėles iš visų nuteistųjų atėmė.“Nuteistieji tikina, kad už skundus jiems „pradeda grasinti dienotvarkės ir laisvės apribojimais, nuobaudų skyrimu, įvairiomis represijomis.“

Dėl skandalingų išviečių: „Būrio sanitarinis mazgas įrengtas ne tik pažeidžiant higienos normas, bet ir elementarias padorumo taisykles. Nuteistieji priversti atlikinėti gamtinius reikalus vienas prieš kitą, atsirėmę petim į petį. Atstumas tarp duobių per mažas, vietos atskirtos prastai, visiškai atviros, įrengtos viena prieš kitą. Esu tikras, kad nepageidauju besišlapinant atsiremti į draugo petį bei žiūrėti kitam besituštinančiam kolegai į akis. Neabejoju, kad šioje vietoje privatumas privalo būti išlaikytas.“

Dėl patalpų drėgmės: „Gyvenamosiose patalpose nėra jokios galimybės išsidžiovinti šlapius rūbus. Džiovykla neįrengta, gyvenamosiose patalpose išdžiovinti šlapius skalbinius galimybės nėra.

Gyvenamųjų ir bendros paskirties patalpų oro temperatūra, santykinė drėgmė ir oro judėjimo greitis neatitinka reikalavimų, pateiktų lentelėje, esančioje LR HN 76:2010. Žiemą mes patys atlikome kai kuriuos matavimus ir jie žymiai skyrėsi nuo normų, nustatytų LR HN 76:2010.“

Dėl tik apsinuodyti tinkamos virtuvės: „Buitinė patalpa (virtuvė) aiškiai per ankšta tokiam nuteistųjų skaičiui, ypač prastai įrengta. Trūksta šaldymo įrengimų, kaitviečių maisto paruošimui, lentynų ir spintelių maisto produktams laikyti. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad apsipirkti parduotuvėje mes galime tik du kartus per savaitę, tad šaldymo įrengimų, ypač karštuoju metų laiku, turi būti daug daugiau. Pažymiu, kad pataisos namų administracija šios problemos sąmoningai nesprendžia, laukdama maisto infekcijos protrūkio. 2009 metų pabaigoje visi 2-3 būrio nuteistieji buvo stipriai apsinuodiję. Virtuvė, kurioje mes turime valgyti, yra skirta dviems būriams, t.y. 70 nuteistųjų, o sėdimų vietų prie stalo yra tik 10-čiai žmonių. Dėl to per pusryčius, pietus ir vakarienę kai kurie nuteistieji turi galimybę pavalgyti tik praėjus valandai po maisto pristatymo.

Dėl prastų sąlygų pasimatymams su artimaisiais: „Ilgalaikių pasimatymų kambariai yra labai prastai ventiliuojami: vasarą juose būna per karšta, o žiemą tenka šalti. Tai ypač aktualu nuteistiesiems, pas kuriuos atvyksta į pasimatymus mažamečiai vaikai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius