Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Administracinis teismas: sutaupyti galima ir mokant mokesčius

Nuo sausio 1 d. į Klaipėdos apygardos administracinį teismą vis dažniau kreipiasi Klaipėdos regiono bei Palangos miesto rinkliavų tvarkymo centrai su prašymais priteisti iš atsakovų (fizinių ir juridinių asmenų) laiku nesumokėtą vietinę rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą.
Temidė
Temidė / BFL nuotr.

Vien sausio mėnesį teismas išnagrinėjo 99 tokio pobūdžio ginčus. 51 atveju teismas bylas nutraukė, nustatęs, kad atliekų tvarkymo centrai (pareiškėjos) nuo prašymų atsisakė, nes asmenys, matyt, iš teismo siųstų dokumentų sužinoję, jog yra iškeltos bylos, patys geranoriškai sumokėjo turimas įsiskolinimų sumas. Akivaizdu, kad tokiais atvejais yra sutaupomi valstybės pinigai – bylos išnagrinėjamos greitai - per vieną teismo posėdį, be to, buvę skolininkai papildomų išlaidų dėl pradėto teismo proceso nepatiria (kelionės, transporto išlaidos ir pan.). Kitais atvejais, teismas tenkino atliekų tvarkymo centrų prašymus ir priteisė iš asmenų turimus įsiskolinimus. 

Klaipėdos apygardos administracinis teismas atkreipia visų fizinių ir juridinių asmenų dėmesį į tai, kad pareiga mokėti rinkliavą kyla iš Lietuvos Respublikos vietos savivaldos ir Lietuvos Respublikos rinkliavų įstatymų nuostatų, ir vienašališkai atsisakyti šią prievolę vykdyti negalima. Atliekų tvarkymai centrai pastebėję, kad rinkliava nesumokėta ar sumokėta ne visa suma, turi teisę kreiptis į teismą ir prašyti šias sumas  priteisti. 

"Nepamirškime (ir kaimynui priminkime), jog teismas apie konkrečios bylos nagrinėjimo laiką ir vietą gali paskelbti specialiame internetiniame tinklalapyje www.teismai.lt, skiltyje „Teismų pranešimai apie nagrinėjamas bylas“, kai procesinių dokumentų (teismo šaukimo ir kt.) nepavyksta įteikti skolininkams jų gyvenamosiose ir (ar) darbo vietose.
Be to, jeigu nesinaudojate nuosavybės teise turimu (turėtu) nekilnojamuoju turtu, ir (ar) planuojate išvykti iš Lietuvos, ar dėl kitų priežasčių galite nesužinoti, jog esate (likote už tam tikrą laikotarpį) nesumokėję rinkliavos, prašome naudotis minėto teismo tinklalapio informacija bei bendradarbiauti su atliekų tvarkymo centrais", - rašoma teismo pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius