Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 11 /15:01

Algirdo Paleckio baudžiamąją bylą dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo atvertė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) septynių teisėjų kolegija kasacine tvarka nagrinėja Algirdo Paleckio baudžiamąją bylą dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo.
Algirdas Paleckis
Algirdas Paleckis / Luko Balandžio nuotr.

Išplėstinė LAT teisėjų kolegija antradienio popietę atvertė už Sausio 13-osios nusikaltimų neigimą nuteisto Algirdo Paleckio bylą.

A.Paleckis reikalauja panaikinti ankstesnį jau įsiteisėjusį Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo jis pripažintas kaltu dėl viešai pasakytų žodžių apie 1991 m. sausio 13 d. įvykius prie televizijos bokšto. Anot kasatoriaus, Apygardos teismas neatsižvelgė į jo ir advokato argumentus, neįvertino A.Paleckiui palankių įrodymų.

Todėl politikas prašo palikti galioti patį pirmą, žemiausios instancijos teismo, išteisinamąjį nuosprendį.

„Esu kaltinamas tuo, kad neigiau agresiją. Tačiau esu kaltinamas visiškai be pagrindo“, – teismui suteikus žodį pačiam A.Paleckiui, pareiškė kasatorius.

Partijos „Frontas“ lyderis smulkiai pasakojo apie radijo laidą, kurios metu ir pasakė frazę, dėl kurios vėliau buvo nuteistas.

Politikas minėjo dar prieš Žinių radijo laidą kalbėjęs su Karoliniškių gyventojais, kurie pasakojo, jog esą per Sausio 13-osios įvykius „saviškiai šaudė į savus.“ Be to, žinių A.Paleckis sėmėsi iš kelių knygų, istorinių straipsnių spaudoje.

„Be visos tos informacijos aš taip nebūčiau pasakęs“, – septynis LAT teisėjus tikino nuteistasis A.Paleckis.

VIDEO: 15min.lt - A.Paleckio byla dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo Aukščiausiajame Teisme

Jis dar pareiškė buvęs labai nustebintas, kokie šališki teisėjai apeliacine tvarka nagrinėjo jo baudžiamąją bylą. A.Paleckiui itin užkliuvo, kad skaitydama pranešimą apie bylą, teisėja jį įvardijo ne taip išteisintąjį, o kaltu pripažintą asmenį. „Žodžiu, jos mintyse aš jau buvau nuteistas“, – įsitikinęs A.Paleckis, kuriam neužteko savo klaidą iškart ištaisiusios teisėjos atsiprašymo.

A.Paleckis apibendrinamas pasakė, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turi turėti teisę reikšti savo nuomonę, juolab apie istorinius įvykius, kurie nėra iki galo ištirti.

Nuteistojo advokatas atkreipė LAT teisėjų kolegijos dėmesį, kad narplioti šią bylą padėję kalbos specialistai nenurodė, jog A.Paleckis iš tiesų neigė, menkino Sausio 13-osios nusikaltimus.

Savo ruožtu bylą kuruojantis prokuroras Rimvydas Valentukevičius Aukščiausiajam Teismui siūlė A.Paleckio ir jo gynėjo kasacinį skundą atmesti.

Anot prokuratūros atstovo, A.Paleckis nuteistas pagrįstai, jo padaryta nusikalstama veika buvo kvalifikuota teisingai.

Prokuroras neįžvelgia šioje byloje jokių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų. Pirminis nuosprendis, anot valstybės kaltintojo, apeliacinės instancijos teisme buvo panaikintas pagrįstai, nes Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas buvo netinkamai įvertinęs byloje esančius įrodymus. Prokuroras pabrėžė, kad Vilniaus apygardos teismas pakankamai motyvavo, kodėl panaikino pirminį teisėjo sprendimą.

Argumentus apie šališką, tendencingai nusiteikusį teismą prokuroras irgi siūlo atmesti kaip nepagrįstus. A.Paleckiui priminta, kad Vilniaus apygardos teisme jis turėjo teisę pareikšti nušalinimą visai kolegijai ar kažkuriam iš teisėjų, tačiau šia teise nepasinaudojo.

LAT skelbs verdiktą 2013 m. sausio 22 d.

VIDEO: 15min.lt - prokuroro komentaras dėl A.Paleckio bylos Aukščiausiajame Teisme

VIDEO: 15min.lt - A.Paleckio komentaras dėl Sausio 13-osios bylos Aukščiausiajame Teisme

VIDEO: 15min.lt - Gasparo Genzbigelio komentaras dėl A.Paleckio bylos Aukščiausiajame Teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius