Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alytaus policija: pagrindą vagystėms suteikia ir patys gyventojai

Įprasta, kad kiekvienos dienos nusikaltimų suvestinėse didžiausią procentą visų padaromų nusikalstamų veikų sudaro vagystės iš patalpų. Pasirenkami įvairūs veikimo būdai, nėra vieno išskirtinio braižo, kuriuo naudotųsi nusikalstamo pasaulio atstovai, praneša Alytaus policija.
Policija
Policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašoma pranešime, vagystės Alytaus apskrityje sudaro 32,8 procentus visų užregistruotų nusikalstamų veikų ir 36 procentus užregistruotų nusikaltimų.

2011 metų sausio–vasario mėnesiais Alytaus apskrities policijos komisariatuose užregistruota 131 vagystė, t. y. 15 atvejų mažiau nei 2010–ųjų tuo pačiu laikotarpiu. Daugiausiai įvykdyta privačios nuosavybės vagysčių.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai pastebi, kad dažniausiai laužiamasi į tuos butus, kurių išorinės durys atrodo paprastesnės, lengvai įveikiamos, o šarvuotų durų įveikti mažai kas ryžtasi. Teisėsaugininkai, analizuodami įsilaužimo būdus ir braižą, drąsiai teigia, kad dažniausiai yra sugadinamos durų spynos. Visas procesas užtrunka kelias minutes, todėl nepastebėti vagys gali daugiau laiko skirti nusikalstamiems veiksmams patalpoje.

Gyventojams turėtų būti aktualu, kad vagišiai dažniausiai darbuojasi iki pietų, taip pat 12–13 valandomis. Kaip rodo praktika, ilgapirščiai nesikėsina į tuos butus, kuriuos saugo saugos tarnybos ir tai byloja ant durų užklijuoti lipdukai.

Įsibrovę į patalpą, vagišiai dažniausiai „šluoja“ juvelyrinius dirbinius, aukso papuošalus, fotoaparatus, pinigus, viską, kas telpa į kišenes, ir išsinešant  nekelia įtarimų aplinkiniams.

Tyrėjai informuoja, kad dažniausiai vagiama iš penkto, šešto ir septinto aukštų, nes pastebėtiems yra lengviau pasislėpti arba nusileisti žemyn ir pasišalinti.

Daugeliui aiškios didėjančio vagysčių skaičiaus priežastys, tačiau ne visi stengiasi įsisąmoninti, kad vagišių rankos gali pasiekti ir juos.

Dažnas atvejis, kai vagišiams „darbą“ palengvina  patys  butų savininkai – palieka neužrakintas duris. Tuomet  iš buto dingsta daiktai, laikomi prieškambaryje, t. y. drabužiai, rankinės, jose buvę dokumentai, pinigai, mobilieji telefonai, kiti vertingi daiktai. Tokios specializacijos vagys moka dirbti tyliai, greitai ir dažnai gyventojai pasigenda savo daiktų  tik praėjus valandai ar kelioms.

Dažnai žmonės mano, kad būnant  namie, nebūtina rakinti durų. Deja, statistika byloja kita. Vagystės iš nerakintų butų įvykdomos ir anksti ryte, ir vakare, netgi, bute esant šeimininkams. Taigi, nesudarykime sąlygų vagystei, nepalikime neužrakintų durų net trumpam išvykdami iš namų ir būdami juose.

Bendraujant su gyventojais išgirstama, kad į namus dažnai užsuka išmaldos ar maisto prašantys žmonės. Policijos pareigūnai pataria labai atsargiai ir įtartinai žiūrėti į tokius asmenis, neatidaryti durų bet kam, nes didelė tikimybė, kad Jus gali bandyti apgauti apsišaukėliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius