Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 20 /10:35

Andriaus Ūso byloje dėl mažametės tvirkinimo apklausti Laimutės Stankūnaitės tėvai kaltina Drąsių Kedį išnaudojus jų dukrą

Teisme sostinėje ketvirtadienį tęsiamas Andriaus Ūso baudžiamosios bylos nagrinėjimas. Jau prieš posėdį liudytojai Stankūnai emocingai išsiliejo prieš žurnalistų kameras, negailėdami karčių žodžių Venckams ir Kedžiams, o ypač – savo anūkėlės velioniui tėvui Drąsiui. Tėvas Stasys Stankūnas kartojo, kad planavo apskųsti D.Kedį policijai, nes šis turėjo lytinių santykių su jo 15-mete dukra.
Bylos nagrinėjimas
S.Stankūno ir T.Stankūnienės išpažintis prieš teismo posėdį. / Luko Balandžio nuotr.

Laikydamiesi intensyvaus rudeninio grafiko, rezonansinio pedofilijos proceso dalyviai mėgina sparčiai judėti į priekį.

Ketvirtadienį, rugsėjo 20 d., nuo 09.00 val. ryto Vilniaus miesto 2-ajame apylinkės teisme tęsiamas A.Ūso baudžiamosios bylos nagrinėjimas dėl mažametės tvirkinimo. Šįkart į teisiamąjį posėdį liudytojais buvo iškviesti Laimutės Stankūnaitės tėvai Stasys Stankūnas ir Tatjana Stankūnienė, taip pat Violeta Dedovienė ir Marius Kuprevičius.

Liudytojos Laimos Bloznelytės apklausa perkeliama į 2012 m. rugsėjo 27 d., nes teismui pranešta, kad garsioji onkologė, viešai kalbėjusi apie dėmes ant A.Ūso kūno, yra išvykusi į svarbią komandiruotę.

Vaikų darželyje, kurį lankė mažametė, dirbanti V.Dedovienė į teismą ketvirtadienį dėl nežinomų priežasčių neatvyko.

Tuo tarpu Stankūnai ketvirtadienio rytą prieš posėdį emocingai išsiliejo prieš žurnalistų kameras. Jie abu negailėjo karčių žodžių Kedžių ir Venckų šeimoms, o ypač – asmeniškai velioniui Drąsiui Kedžiui (žr. filmuotą medžiagą).

Anot S.Stankūno ir T.Stankūnienės, Drąsius iš pradžių visaip išnaudojo jų dukrą kaip naivią nepilnametę, o santykiams pašlijus – dėl įžeistų savo principų ryžosi sugadinti jos gyvenimą.

L.Skankūnaitės tėvai: Kedžiai susidorojo

Žurnalistai Stankūnų teiravosi, kokia jų nuomonė apie pedofilijos skandalą ir ką jie papasakos teismui.

– Nieko nebuvo. Viskas yra šlykštus melas ir fantazija. Čia šių šeimų problemos, faktai už save kalbės.

– Bet išpūsti tokį burbulą dėl kažko turbūt reikėjo?

– Tai reikėjo, norėjo atkeršyti už tai, kad kažkokia ubagė jam pasipriešino. Norėjo parodyti, kad aš ją padėsiu į vietą atgal, būsi tarnaitė kaip buvai ir vaikas bus pas mane, ir viskas. O kuo jis naudojosi, kas buvo užnugaris? Ne sesuo? Ne sesers vyras, ar ne advokato giminė ir pažintys?

Įsivaizduokite, net išdavė pažymą, kad mūsų namuose vaikas buvo tvirkinamas, po to Venckienė susiprato ir pasakė labai įdomų dalyką, atsiprašė, kad ne mūsų adresu, kažkur kitur viskas vyko, kur nuomavo butą. Mes nežinome, kad nuomojo. O tyrimas buvo atliktas dėl to, kad mūsų namuose buvo daromi pedofilijos veiksmai. Nors iš tiesų visiškai nebuvo jokio tyrimo. Po pusės metų prokurorė apsilankė namuose surašyti baudos. Tai įsivaizduokite, o pažyma buvo išduota, ir po dviejų dienų įvyko teismas, per kurį buvo atimtas vaikas, motinai net nežinant. Štai jums ir visa tiesa, kaip buvo.

Jūs pažiūrėkite, kaip Venckienė elgiasi. Kai jai nereikia, ji į teismus ar į apklausas neatvyksta. O kai jai reikėjo, ji per dvi dienas surengė teismą. Išdavus pažymą, jis įvyko per dvi dienas, nors pažyma buvo išduota neteisėtai, tyrimo jokio nebuvo. Dabar teismas vyksta jau dveji metai. Serga vienas, serga antras, serga visi trys. Ir sako, kad kažkas vilkina teismus – tegul pasižiūri, kas juos vilkina.

Mergaitė ištraukta iš pragaro?

Stankūnai žurnalistams pasakojo ir apie mergaitę, kuri dabar jau senokai, saugoma valstybės, gyvena su L.Stankūnaite.

S.Stankūnas: <...> Jinai pirmą kartą pamačiusi močiutę, žmonai ant kaklo pasikabino. Ir labai greit viskas atsistojo į savo vietas. Ji išmoko kalbėti, dabar jau ji kalba normaliai...

T.Stankūnienė: Taip, galiausiai pamiršo apie tuos pimpalus, tikiuosi.

S.Stankūnas: Jokių kitokių žodžių ten ji negirdėjo. Vaiko kambaryje ant durų buvo užkabinta: „Stop pedofilams“. Įsivaizduokite, ko vaikas buvo mokomas.

– Ar ji pasakojo, kad ją mokė kažkas kalbėti tokius dalykus?

T.Stankūnienė: Mes nelindome vaikui į širdelę. Palauksime, kada nors vaikas pats papasakos, kaip ten vyko. Kai būname dviese, ji atviresnė. Kai atsiranda daugiau žmonių, vaikas kaip kačiukas išsigandęs. Kaip ten bebūtų, vis tiek jiems nepavyko padaryti to, ko jie norėjo. Jie vis tiek to nepasiekė. Kas vaikui arčiausia? Mamytė. Jokia ne teta, ne močiutė, ne diedukas.

S.Stankūnas: Ir svarbiausia tai, kad vaikas puikiai žino, jog nieko nebuvo. Ji nebuvo skriaudžiama, ji buvo verčiama taip kalbėti.

T.Stankūnienė: Man apmaudžiausia, kad dauguma piliečių, nežinodami nieko, iškart padarė išvadas. Vaikas  pasakoja tokį dalyką šokinėdama, „Va čia, ir čia, ir čia...“. Ar vaikas, kuriam, kaip sakė, kišo pimpalus per visus galus, taip pasakotų? Man atrodo, kad ne.

S.Stankūnas: Vaikas kalbėdamas žiūri į šoną ir klausia: „Ką? Ką?“ Tai kas ten dirba, kas ten pasakinėja tam vaikui, ką kalbėti, ką daryti? Tokiam vaikui paguldyti ant žemės manekeną... Ar mylintis tėvas, mylinti teta ar seneliai tai galėtų padaryti? Čia iš vaiko tyčiojamasi, tokių metų vaikas mokomas viešinti visa tai. Normalūs žmonės taip nedarytų.

Šiltai atsiliepė apie kaltinamąjį

Teismui liudijęs S.Stankūnas šiltai atsiliepė apie kaltinamąjį A.Ūsą, pabrėžė velionio nuopelnus kovoje dėl mergaitės.

„Matėsi, kad žmogus nori padėti. Tris kartus buvo pas mus atvykęs, tarėmės, kaip protingai viską padaryti“, – pasakojo liudytojas.

Gerų žodžių velioniui negailėjo ir T.Stankūnienė: „Visada pasitempęs. Tikrai mandagus, korektiškas, pedantas. Nieko blogo apie jį pasakyti negalėčiau.“

L.Stankūnaitės tėvas nuo teismo neslėpė, kad anksčiau jų santykiai su dukra buvo itin įtempti: „Laimutė pradėjo draugauti su Kedžiu. Vyras jau buvo metuose. O mergaitei, kai ji pradėjo draugauti, nebuvo dar nė šešiolikos.“

S.Stankūnas piktinosi, kad Drąsius niekada net neužėjo susipažinti su tėvais, atvykęs sustodavo už kampo ir pasilikdavo automobilyje.

Anot S.Stankūno, dukra nenorėjo nė girdėti, kad jai nederėtų artimai bendrauti su gerokai už ją vyresniu vyru. „Jinai troško laisvės. Kaip matote, ją ir gavo“, – atsiduso L.Stankūnaitės tėvas.

Jis atvirai tęsė toliau: „Sakiau žmonai, kad kreipsiuos į policiją, kad dukra, dar neturėdama 16-os, turi lytinių santykių su tokio amžiaus vyru. Bet žmona atkalbėjo, sakė, kad gėda...“

L.Stankūnaitės motina teismui pasakojo, kad gyvenimas pas Kedžius jos dukrai buvo virtęs pragaru: mergina jautėsi kaip tarnaitė, kasdien verkdavo.

Tėvas kalbėjo panašiai: „Jokio šeimyninio gyvenimo jis net nemąstė. Ji buvo padaryta tarnaite. Žiūrėt vaiką ir prižiūrėt namus.“

Dukrą matė leisgyvę, todėl Drąsių išvadino „nieku“

Anot T.Stankūnienės, po gimdymo Laimutė atrodė lyg iš koncentracijos stovyklos – išvargusi, pamėlynavusi. Motinai dėl tokių dalykų buvo itin skaudu.

„Jis ne vyras yra. Jis yra niekas, jei tavęs net materialiai aprūpinti negali!“ – T.Stankūnienė teismui pasakojo, kaip mėgindavo savo dukrai atverti akis.

Tėvas irgi prisipažino žinojęs, kad gyvendama su Drąsiumi jo dukra kentė ne tik psichologinį, bet ir fizinį smurtą. „Matėsi, kad buvo mušama jinai“, – teismui liudijo S.Stankūnas.

Tėvo žodžiai tariant, smurtą jo dukra ilgai kentėjo, o po to ryžosi iš Drąsiaus namų išeiti. Atsiprašinėjimais D.Kedys buvo įkalbėjęs Laimutę grįžti, tačiau priespauda tęsėsi, ir po to mergina galutinai išsikraustė.

L.Stankūnaitės tėvo supratimu, tai užrūstino ambicingąjį D.Kedį. „Aš padarysiu viską, kad mergaitė liktų pas mane“, – esą taip sykį yra pareiškęs Drąsius.

Stankūnai taip pat pasakojo, kaip jų dukters gyvenime atsirado A.Ūsas, kaip vyras vėliau tapo mažametės krikšto tėvu.

„Kaip apsirengęs Ūsas vaikščiodavo?“ – kolegijos pirmininkas Audrius Cininas tiesmukai klausė liudytojo S.Stankūno.

„Jis visada būdavo su kostiumu, su kaklaraiščiu. Aš supratau, ką jūs norėjot paklausti... Ar su trumpikėm bėgiodavo. Patikėkit, pas mane tokių dalykų nebūna.“

Taip pat griežtai liudytojas atsakė ir į klausimą, ar A.Ūsas kada nors buvo pasilikęs nakvoti Stankūnų namuose: „Mano bute nė vienas svetimas vyras nenakvojo, aš labai nepernešu...“

Anot S.Stankūno, jis nesutarė su A.Ūsu tik vienu klausimu – kokiais metodais kovoti prieš Kedžius. Kaltinamasis esą siūlė viską daryti gražiuoju, diplomatiškai, o S.Stankūnas buvo įsitikinęs, kad „su tokiais žmonėmis reikia konkrečiai ir griežčiau.“

M.Kuprevičius pasakojo, kaip jam atsivėrė akys

Ketvirtadienio posėdyje liudytoju apklaustas ir Marius Kuprevičius. „Aš vadovavau pasipriešinimui prieš antstolį“, –  teismui prisistatė pagarsėjęs Garliavos įvykių aktyvistas, ilgą laiką itin aršiai palaikęs Venckus bei Kedžius, o vėliau radikaliai pakeitęs įsitikinimus.

„Ši pedofilijos istorija yra afera“, – jau po posėdžio žurnalistams pareiškė M.Kuprevičius, viešai atsiprašęs visų apšmeižtųjų ir nužudytųjų artimųjų, nes jaučia atsakomybę už savo ankstesnį nesusivokimą. M.Kuprevičius kartojo, kad tiesa galų gale išaiškės (žr. filmuotą medžiagą apačioje).

Didžiosios pedofilijos bylos nagrinėjimą teismas žada tęsti rugsėjo 27 dieną. Posėdyje laukiama medikės L.Bloznelytės, šįkart neatvykusios vaikų darželio darbuotojos V.Dedovienės, taip pat dar vienos liudytojos Renatos M.

VIDEO: 15min.lt - Laimutės Stankūnaitės tėvų išpažintis prieš posėdį teisme

VIDEO: 15min.lt - Mariaus Kuprevičiaus viešas atsiprašymas ir įžvalgos apie pedofilijos skandalą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius