-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Anodija“ suvilgytas skaudantis dantis jaunuoliui atsieis bauda ir teisės vairuoti netekimu

900 eurų bauda ir 15 mėnesių atimta teisė vairuoti – tokį apeliacinį, neskundžiamą sprendimą ketvirtadienį priėmė Klaipėdos apygardos teismas jaunam tauragiškiui, kuris įrodinėjo, jog Tauragės policija jį nubaudė neteisėtai. Alkotesteriui parodžius, kad vyras apsvaigęs nuo alkoholio, ligoninėje kraujo tyrimas tai paneigė, tačiau paaiškėjo, jog aptikta kitų psichiką veikiančių medžiagų – dietilo eterio, liaudiškai vadinamo „anodija“. Jaunuolis tikino, jog šia medžiaga suvilgė skaudantį dantį.
Alkoesteris
Alkoesteris parodė, jog vaikinas apsvaigęs, tačiau paaiškėjo, jog ne nuo alkoholio, o nuo dietilo eterio. / Klaipėdos VPK nuotr.

Vyras prie vairo sustabdytas rugpjūčio 26 dienos naktį, apie 1.50 val.. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (Tauragės AVPK) pareigūnai nustatė, jog šis vairavo automobilį būdamas neblaivus, kai jam, įvertinus parodymų paklaidą, nustatytas 1,50 prom. neblaivumo laipsnis. Tiesa, ligoninėje vyrui nuvykus patikrinimui kraujyje alkoholio nebuvo aptikta.

Nesutikdamas su skirta bauda ir teisės vairuoti atėmimu, jaunuolis kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą. Šiam kilo pagrįstų abejonių dėl alkotesterio parodymų patikimumo. Pasak teismo, liko nenustatyta, dėl kokių priežasčių buvo gauti skirtingi alkotesterio parodymai, todėl šiais parodymais nesivadovavo. Vaikinas į alkotesterį pūtė keletą kartų. Nežinia, dėl kokių priežasčių, pirmąjį kartą įsižiebė nuliai, vėliau alkotesteris parodė 1,5 bei 1,53 promilės.

Teismas įvertino gautą specialisto išvadą, kurioje nurodyta, kad vaikino kraujyje etilo alkoholio nerasta, tačiau rasta dietilo eterio, kuris, kaip nurodyta Valstybinės teismo medicinos tarnybos, nėra įtrauktas į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą. Teismo vertinimu, byloje nebuvo surinkta kitų įrodymų dėl galimo pareiškėjo apsvaigimo nuo kitų psichiką veikiančių medžiagų, todėl jis negali būti traukiamas administracinė atsakomybėn už tai, kad vairavo transporto priemonę apsvaigęs nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų. Kadangi byloje patvirtinta, kad jo kraujyje alkoholio nerasta, o „anodija“‘ nepriskiriama prie psichotropinių medžiagų, todėl apylinkės teismas bylą nutraukė.

Nesutikdamas su teismo sprendimu apeliaciją pateikė Tauragės AVPK. Komisariatas nesutiko su teismo išvada, kad buvo pažeista neblaivumo nustatymo procedūra.

Sustabdytas policijos pareigūnams nurodė, kad vartojo „anodiją“ prieš 1 val., tačiau teisme jau tvirtino, kad ją buvo vartojęs prieš 15 minučių iki policijos pareigūnų sustabdymo. Pareigūnai motyvavo, kad vaizdo įraše aiškiai matyti, jog jaunuolio kalba nerišli, atsakymai pavėluoti, o tai tik patvirtina, kad jis buvo apsvaigęs, ką, be kita ko, parodė ir alkoholio kiekio matuoklis. Vaikinas motyvavo, kad visą dieną dirbo šienapjūtėje ir buvo pavargęs, trūko miego, tačiau tai nereiškia, jog buvo apsvaigęs. Tai paneigia ir kraujo tyrimas.

Paskyrė baudą ir atėmė teisę vairuoti

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė naikinantis Tauragės apylinkės teismo nutarimą ir paliko galioti policijos paskirtą nuobaudą – 900 eurų baudą ir 15 mėnesių teisės vairuoti netekimą. Klaipėdoje teismas pakeitė nutarimo aprašomąją dalį, kur nurodė, kad vaikinas vairavo apsvaigęs nuo kitų psichiką veikiančių medžiagų – dietilo eterio. Ši nutartis galutinė ir neskundžiama.

Teismas motyvuoja, jog sutikti su išvada, kad nėra ir duomenų, patvirtinančių, jog vairuotojas buvo apsvaigęs nuo kitų psichiką veikiančių medžiagų, negalima.

„Valstybinė teismo medicinos tarnyba 2019 m. lapkričio 12 d. rašte nurodė, kad dietilo eteris pasižymi centrinę nervų sistemą slopinančiu poveikiu, sukelia klasikines narkozės stadijas: skausmo pojūčio sumažėjimą, sujaudinimą, trijų lygių narkozę (paviršinę, vidutinę, gilią) su sąmonės ir jutimų netekimu, refleksinių reakcijų nuslopinimu ir skeleto raumenų atpalaidavimu. Taigi, nors dietilo eteris nėra įtrauktas į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą, tačiau jis yra įtrauktas į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų (prekursorių) sąrašą ir pateikti duomenys apie jo poveikį žmogaus organizmui leidžia daryti visiškai pagrįstą išvadą, kad jis turi narkotinių savybių ir jo pavartojęs asmuo būna apsvaigęs“, – rašoma teismo sprendime.

Dietilo eteris pasižymi centrinę nervų sistemą slopinančiu poveikiu, sukelia klasikines narkozės stadijas

Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad byloje pakanka įrodymų, patvirtinančių, jog vaikinas patikrinimo metu buvo apsvaigęs nuo dietilo eterio. Vaizdo įraše užfiksuotas pokalbis su pareigūnu iš karto po jo sustabdymo, iš kurio matyti, kad jis akivaizdžiai yra apsvaigęs: nerišliai kalbėjo, buvo vangus. Tai patvirtino ir pažeidėją sustabdęs policijos pareigūnas, nurodęs, kad iš jo sklido stiprus kvapas ir matėsi, jog yra apsvaigęs.

„Kita vertus, apsvaigimą patvirtina ir paties pažeidėjo parodymai apie dietilo eterio vartojimo laiką. Pažeidėjas parodė, kad vartojo dietilo eterį prieš 1 valandą, vėliau teigė, kad prieš 15 min. Be to, pažeidėjas policijos pareigūnams aiškino dietilo eterio (kaip nurodė pats pažeidėjas „anodijos“) poveikį ir kaip jis veikia alkotesterio parodymus.

Nurodė, kad papūtus iš karto pavartojus „anodijos“ į alkotesterį, rodytų maksimumą promilių, o vėliau, praėjus kažkiek laiko, rodytų nulius. Šiuo atveju alkotesteris parodė 1,50 prom. ir tai tik dar kartą patvirtina, kad jis dietilo eterį buvo vartojęs neseniai ir jo poveikis nebuvo praėjęs“, – dėliojama teismo sprendime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius