-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant marių ledo pasieniečiai sulaikė pasiklydusius žvejus iš Rusijos (papildyta 10.07 val.)

Pakrančių apsaugos pasieniečiai pirmadienį sulaikė tris Rusijos piliečius, Kuršių mariose pažeidusius Lietuvos ir Rusijos valstybės sieną.
Pasieniečiai Kuršių mariose
Pasieniečiai Kuršių mariose / VSAT nuotr.
VSAT nuotr./Pasieniečiai Kuršių mariose
VSAT nuotr./Pasieniečiai Kuršių mariose

Kaip informuoja Valstybės sienos apsaugos tarnyba, kontroliuodami marias techninėmis priemonėmis VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės pareigūnai pastebėjo objektus, judančius Kuršių marių ledu. Pasieniečiai taip pat užfiksavo, kad šie pažeidėjai ledu kirto sieną iš Rusijos į Lietuvos teritoriją.

Į šią vietą nedelsiant nuvykę VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės pareigūnai sulaikė iš Rusijos pėsčiomis einančius tris žūklautojus. Jie turėjo vaikiškas plastikines roges, kuriomis tempė mėgėjišką žūklės įrangą bei nedidelį laimikį.

Paaiškėjo, kad pažeidėjai - 31-erių, 53-ejų ir 72-ejų Rusijos piliečiai.

Sulaikytuosius VSAT pareigūnai pristatė į Neringos užkardą. Rusai pasieniečiams aiškino, jog žvejojo ant ledo savo šalies teritorijoje ties Morskojė gyvenviete. Sutemus ir tvyrant tirštam rūkui jie stengėsi apeiti properšas lede. Eidami namų link, teigė žvejai, stengėsi orientuotis pagal vėją. Tačiau esant vos 20-30 metrų matomumui, rusai pasiklydę ir tik pamatę Lietuvos pasieniečius supratę, kad atsidūrė kaimyninės šalies teritorijoje.

Rusijos piliečiams pasieniečiai pradėjo administracinės bylos teiseną už neteisėtą valstybės sienos pažeidimą dėl neatsargumo. Surinktą medžiagą VSAT pareigūnai perduos Klaipėdos miesto apylinkės teismui. Už tokį pažeidimą gresia baudos nuo 250 iki 500 litų.

Po apklausos ir atlikus visus būtinus formalumus pasieniečiai vidurnaktį iš pirmadienio į antradienį rusus perdavė kaimyninės šalies pareigūnams.

VSAT įspėja, kad žvejai ant Kuršių marių ledo turi būti ypač atidūs – taip jie išvengtų neteisėto patekimo į valstybės sienos apsaugos zoną (VSAZ) ar neteisėtai nekirstų sienos su Rusija. Kiekvienais metais pasitaiko atvejų, kai nesiorientuodami ant Kuršių marių ledo žvejai neteisėtai nenustatytoje vietoje kerta Lietuvos valstybės sieną ir patenka į Rusiją.

Už neteisėtą sienos kirtimą gresia ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė. VSAT taip pat primena, kad Lietuvos piliečiai ir užsieniečiai valstybės sienos apsaugos zonoje gali būti tik su VSAT išduotais vienkartiniais terminuotais leidimais ir asmens dokumentais. Leidimai išduodami VSAT užkardose.

Žiemą, kai ledas sukausto Kuršių marias, VSAZ yra pažymėta laikinais ženklais – stulpais, aprištais ryškiomis geltonos spalvos juostomis su užrašais. Šiemet jų  Kuršių mariose pastatyta 76 išdėstant taip, kad vienas ženklas būtų matomas nuo kito.

VSAT prašo susiruošusiuosius būti ant Kuršių marių ledo vengti rizikos ir branginti savo bei kitų asmenų gyvybes.

Papildyta 10.07 val.: Krašto apsaugos ministerija informuoja, kad pažeidėjus pirmieji užfiksavo kariškiai. Pasak pranešimo, pirmadienį, apie 18 val., Lietuvos karinių jūrų pajėgų Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnybos Nidos stebėjimo postas Kuršių mariose užfiksavo nelegalų sienos kirtimą rogėmis iš Rusijos Federacijos į Lietuvos teritoriją į pietryčius nuo Nidos.

Informacija apie įvykį KJP perdavė Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Nustatyta, kad sulaikytieji sieną dvejomis savadarbėmis rogėmis kirtę asmenys – trys Rusijos Federacijos piliečiai.

Lietuvos karinių jūrų pajėgų Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba vykdo nepertraukiamą Lietuvos teritorinių vandenų ir išskirtinės ekonominės zonos Baltijos jūroje ir Kuršių marių stebėjimą ir kontrolę. Visi stebėjimo zonoje esantys objektai (laivai, valtys, orlaiviai ir kt.) realiu laiku yra matomi, fiksuojami ir kontroliuojami. Surinkti duomenys naudojami atliekant Lietuvos sienos su kaimyninėmis valstybėmis, laivybos kontrolę ir apsaugą, vykdant paieškos ir gelbėjimo ar taršos likvidavimo operacijas bei teikiant pagalbą žuvisaugos ir aplinkosaugos institucijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius