Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apeliaciniame teisme prie pabaigos artėja buvusios Visagino merės D.Štraupaitės byla

Buvusi Visagino merė Dalia Štraupaitė turi likti nuteista už prekybą poveikiu, piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą, sako prokuroras.
Dalia Štraupaitė
Dalia Štraupaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Prašau Štraupaitės gynėjo skundą atmesti, skundo argumentai nepaneigia nuosprendžio teisėtumo“, – per posėdį sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius.

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį išklausė prokuroro, nuteistosios, advokatų pasisakymų buvusios merės ir kartu su ja teistų verslininkų byloje.

Buvusi politikė siekia panaikinti nuosprendį, kuriuo ji nuteista lygtine trejų metų laisvės atėmimo bausme, daugiau nei 15 tūkst. eurų bauda, be to, buvusiai merei trejiems metams atimta teisė būti paskirtai į pareigas valstybės institucijose.

„Tikiu teisingumu, tikiuosi objektyviai įvertinsit tariamus įrodymus ir jų teisėtumą ir priimsit teisingą sprendimą, prašau įvertinti įrodymų teisėtumą“, – per posėdį sakė D.Štraupaitė. Jos gynėjas paprašė išteisinti klientę.

D.Štraupaitė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų buvo sulaikyta dar 2014 metų rudenį. Tuomet Artūro Zuoko vadovautos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovė kurį laiką buvo laikoma suimta, paskui paleista į laisvę

2019 metais nuosprendį paskelbęs Panevėžio apygardos teismas konstatavo, kad buvusi Visagino merė paėmė kyšių iš kelių verslininkų už tai, kad jų vadovaujamos įmonės būtų kviečiamos dalyvauti savivaldybės rengiamuose viešuosiuose pirkimuose, taip pat už gerų santykių palaikymą.

Darbuotojai buvo išnaudojami darbui pas merę su skyrių viršininkų sutikimu.

Skelbiant nuosprendį moteris buvo Visagino tarybos narė.

Teismas išsiaiškino, kad D.Štraupaitės nurodymu kai kurie savivaldybės darbuotojai darbo valandomis atliko įvairius darbus tuometės merės ir jai artimų asmenų namuose.

„Darbuotojai buvo išnaudojami darbui pas merę su skyrių viršininkų sutikimu“, – sakė prokuroras R. Stankevičius.

Tuo metu D.Štraupaitė teismui aiškino, kad savivaldybės darbuotojai gyveno draugiškai, kaip šeima, ir eidavo vieni kitiems padėti.

Pasak Panevėžio apygardos teismo, įrodyta ir tai, kad buvusi merė savo pačios ir artimųjų asmeniniais tikslais naudojosi savivaldybei priklausančiu transportu. Darant šiuos nusikaltimus klastoti Visagino savivaldybės oficialūs dokumentai – darbo apskaitos žiniaraščiai, kelionės lapai.

„Niekada nesiekiau naudos sau, visas jėgas ir laiką skyriau Visagino gyventojų gerovei, daugiau nei 20 metų senumo automobiliu važinėju, nesu Lietuvos priešas ir vagis, esu viena iš tų, kuri Visagine sugebėjo suburti visų tautybių žmones“, – Apeliaciniame teisme kalbėjo buvusi Visagino merė.

D.Štraupaitė teigė, kad įrodymai buvo renkami selektyviai, priminė, kaip buvo kalinama žeminančiomis sąlygomis Šiaulių tardymo izoliatoriuje,

Kitą bylos kaltinamąjį – bendrovės „Active construction management“ (buvusi „Irdaiva“) akcininką Irmantą Kubilių – teismas 2019 metais išteisino, pripažinus, kad byloje nesurinkta pakankamai jo kaltės įrodymų.

Įmonės „Stouneta“ vadovas Gintautas Vaitiekūnas pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu ir jam skirta 3,7 tūkst. eurų bauda. Jis taip pat apskundė nuosprendį.

Antradienį baigti bylos nagrinėjimo apeliacine tvarka nepavyko – nuteistoji paprašė skirti jai laiko susipažinti su prokuroro kalba atsikirtimams.

„Daug kartų atidėta, panašu, kad vilkinami posėdžiai, nėra pagrindo atidėti bylos“, – sakė prokuroras R.Stankevičius.

Teisėjas Linas Šiukšta pranešė, kad daroma paskutinė pertrauka šiame procese iki lapkričio 28 dienos. Per posėdį tą dieną D.Štraupaitei bus suteikta ir paskutiniojo žodžio teisė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius