Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 17 /16:35

Apeliacinis teismas atmetė Panevėžio „tulpinių“ skundus

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį atmetė „tulpiniais“ vadinamų Algimanto Vertelkos (gim. 1961 m.), Audriaus Andrušaičio (gim. 1968 m.), Virginijaus Baltušio (gim. 1966 m.) ir Dariaus Blinkevičiaus (gim. 1967 m.) apeliacinius skundus dėl Vilniaus apygardos teismo 2009 m. gegužės 29 d. nuosprendžio.
„Tulpinių“ gaujos teismas
„Tulpinių“ gaujos teismas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Portalas 15min.lt primena, kad „Tulpinių“ gaujos vadeivos yra nuteisti kalėti iki gyvos galvos už buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Gedemino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino, taip pat Panevėžio apygardos prokurorės Vidos Kazlauskaitės ir Pasvalio policininko Sergejaus Piskunovo nužudymus.

Kaip rašoma teismo atstovės spaudai antradienį išplatintame pranešime, Lietuvos apeliacinio teismo kolegijos nuomone, pirmosios instancijos teismo priimtas apkaltinamasis nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, nuteistųjų kaltė įrodyta, nusikaltimų padarymo aplinkybės nustatytos ir bausmės paskirtos teisingai. Teismas negavo duomenų, kad pirmosios instancijos teisme bylą būtų nagrinėjęs šališkas teismas ar būtų padaryta esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų. Visi įrodymai yra gauti teisėtais būdais, yra patikrinti, sugretinti su kitais įrodymais ir patikimi.

Todėl V. Baltušis, A.Vertelka, A.Andrušaitis, kaip buvo nuspręsta anksčiau, kalėjime kalės iki gyvos galvos, o D.Blinkevičius pataisos namuose praleis 8 metus. Apskųstu nuosprendžiu V.Baltušis, A.Vertelka ir A.Andrušaitis laisvės atėmimu iki gyvos galvos buvo nuteisti jau ne pirmą kartą. VAT 2009 m. gegužės 29 d. nuosprendžiu buvo nuteistas ir Dainius Skačkauskas, tačiau dėl jo apeliacinių skundų nebuvo paduota.

A.Vertelka, V.Baltušis ir A.Andrušaitis VAT 2009 m. gegužės 29 d. nuosprendžiu buvo nuteisti už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje. „Tulpiniams“ buvo inkriminuojami įvairūs nusikaltimai: nužudymai, svetimo turto sunaikinimai ir sugadinimai (sprogdinimai, plėšimai, teroro aktas) ir pan. Šioje byloje figūruoja žinomo Mažeikių verslininko, jo sūnaus bei vairuotojo nužudymai, taip pat Panevėžio kriminalisto ir prokurorės nužudymai.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Virginijus Baltuais
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Virginijus Baltušis

Nusikalstamam susivienijimui vadovavo V.Baltušis, kuris kitose bylose jau yra nuteistas laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos. Tokias pačias bausmes kitose bylose yra gavę ir A.Vertelka bei A.Andrušaitis.

Apeliaciniame skunde A.Vertelka nesutiko su VAT nuosprendžiu ir nurodė, kad nuo 2000 m. vidurio iki dabar pažeidžiama jo nekaltumo prezumpcija, kai kurie liudytojai meluoja, o nuteistasis V.Baltušis parodymus 2002–2003 m. davė paveiktas psichotropinių medikamentų. Jis prašėsi išteisinamas pagal visus kaltinimus.

A.Andrušaitis apeliaciniu skundu irgi nesutiko su VAT nuosprendžiu ir manė, kad pirmosios instancijos teismas bylą išnagrinėjo šališkai, todėl prašė bylą jo atžvilgiu nutraukti. V.Baltušis apeliaciniu skundu prašė išsamiai išnagrinėti šią baudžiamąją bylą. D.Blinkevičius teigė, kad teismo nuosprendyje išdėstytos išvados nėra pagrįstos įrodymais, ir prašėsi išteisinamas.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Papildyta 15.35 val. Antradienį po nutarties paskelbimo Apeliaciniame teisme bylą kuruojantis prokuroras Artūras Urbelis pareiškė, kad teisėjai šiandien padėjo tašką vienos didžiausių per visą Lietuvos istoriją nusikalstamų gaujų byloje.

VIDEO: 15min.lt - prokuroro Artūro Urbelio komentaras apie A.Vertelkos ir jo sėbrų bylą

VIDEO: 15min.lt - Tulpinių gaujos byloje nutarties išklausyti atvyko tik A.Andrušaitis ir V.Baltušis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius