-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 04 /12:34

​Apeliacinis teismas Darbo partijos byloje tris valandas kamantinėjo Viktoro Uspaskicho duobkasę Nijolę Steponavičiūtę

Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylą apeliacine tvarka nagrinėjantis Lietuvos apeliacinis teismas į posėdį penktadienį pakvietė pagrindinę bylos liudytoją Nijolę Steponavičiūtę. Užsimaskavusi liudytoja į posėdį atvyko lydima trijų kaukėtų apsaugininkų. Viktoras Uspaskichas pareiškė, kad N.Steponavičiūtė buvo saugumiečių užverbuota agentė, kurios misija buvo padėti sužlugdyti partiją.
Vytautas Gapšys
Kaltinamasis V.Gapšys teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valstybės saugomos Nijolės Steponavičiūtės apklausa 2012 metais jau vyko Vilniaus apygardos teisme, dabar pagrindinės bylos liudytojos pasakojimo apie partijoje galbūt egzistavusią juodąją buhalteriją nusprendė išklausyti ir Lietuvos apeliacinis teismas.

Moteris yra pasakojusi, kad iš partijos juodosios buhalterijos lėšų finansuoti renginiai, koncertai, mokėtas darbo užmokestis partijos nariams, skirtos išmokos maždaug 60-čiai partijos skyrių.

N.Steponavičiūtė yra sutikusi bendradarbiauti su teisėsauga, ji padėjo atskleisti galimus nusikaltimus, todėl nuo baudžiamosios atsakomybės atleista. Tuo pačiu ši moteris faktiškai tapo nuteistojo Viktoro Uspaskicho ir jo bendražygių duobkase – būtent N.Steponavičiūtės liudijimo pagrindu „darbiečiai“ buvo pripažinti kaltais dėl sukčiavimo ir juodosios buhalterijos.

Salėje – kaukėta apsauga

Šįryt, sulaukę, kol išsiskirstys fotografai ir operatoriai, moterį į salę atlydėjo trys kaukėti policijos pareigūnai. N.Steponavičiūtės galvą dengė skraistė, moteris buvo užsidėjusi tamsius akinius.

Teisėja Violeta Ražinskaitė sakė, kad Apeliacinis teismas bylos nuo pradžių nenagrinėja, teismą domina tik byloje esantis kasos išlaidų orderis labai didelei sumai – vienam milijonui litų.
„Orderį nuo pradžios iki galo surašiau aš. Kodėl nuliai skiriasi, trys paskutiniai – išrašymo aplinkybių neprisimenu. Aš matau tikrai, kad čia mano raštas. Tas milijonas tikrai buvo“, – patvirtino liudytoja.

N.Steponavičiūtė sakė, kad rašysena gali skirtis dėl skirtingų šratinukų naudojimo, rašymo aplinkybių – sėdėdama ar stovėdama rašė.

V.Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis kreipėsi į liudytoją ir pabrėžė, kad yra svarbiau, ne kas tuos įtartinus tris nulius parašė, o kada tai buvo padaryta. „Ar jūs nematote, kad jis dirbtinai darytas, kiekvienas tas nulis, kad kiekvienas būtų panašus į kitus“, – sakė advokatas V.Sviderskis.

„Aš nesutinku su jūsų teiginiu“, – pareiškė N.Steponavičiūtė. Ji tikino, kad milijono nulius rašė ne per keletą kartų, o tą pačią minutę.

Kolegijai pirmininkaujanti teisėja stebėjosi, kad milijoninės reikšmės finansinis dokumentas net nėra pasirašytas.

„Aš tiesiog užfiksavau ir parašo nereikalavau. Nebuvo niekada jokio nesusipratimo dėl tokių dalykų“, – tikino N.Steponavičiūtė.

„Bet milijonas...“ – reikšmingai nutęsė teisėja.

„Taip, milijonas“, – šaltai pritarė buvusi „darbiečių“ buhalterė. Liudytoja iškart pridūrė: „Niekada nepagalvojau, kad kada nors kas nors pasakys – Nijole, kur milijonas, jo nėra...“

Svarbiosios slaptos liudytojos apklausa vyko beveik tris valandas Teisėjų kolegijos nariai smulkmeniškai klausinėjo apie bylos medžiagos buhalterinius duomenis, daugelį konkrečių įrašų, apie įvairias sumas, datas.

VIDEO: 15min.lt - prokurorą įtikino N.Steponavičiūtės liudijimas

Kai norimus dalykus išsiaiškino teisėjai ir advokatai, klausimus N.Steponavičiūtei akis į akį galėjo užduoti ir patys kaltinamieji, tarp jų ir V.Uspaskichas. „Darbiečių“ vedlys jo duobkasės liudijimo klausėsi be emocijų, tačiau akivaizdžiai labai atidžiai, susikaupęs.

V.Uspaskicho ir N.Steponavičiūtės akistata

V.Uspaskichas pirmiausiai panoro pacituoti Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto protokolą apie VSD veiklą, kuriame kalbama apie planus užverbuoti „tą buhalterę ar dar ką nors“.

„Gal žinote finansininkę, kuri buvo užverbuota?“ – turėdamas omenyje pačią N.Steponavičiūtę, į šią liudytoją kreipėsi V.Uspaskichas.

„Ne, nežinau finansininkės, kuri buvo užverbuota“, – ramiai atsakė ji.

„Aišku... Dabar bus kitokie dalykai“, – reikšmingai apie tai, kad užduos kitokio pobūdžio klausimą, įspėjo nuteistasis. V.Uspaskichas teiravosi, ar visi išlaidų ir pajamų orderiai buvo sunumeruoti.

„Tai buvo daugiau nei prieš dešimt metų, aš visko neprisimenu. Bet galėjo taip būti, kad ne visi sunumeruoti“, – pripažino N.Steponavičiūtė.

Priminęs apie FNTT specialistų šioje byloje pateiktą išvadą, V.Uspaskickas liudytojos teiravosi, kaip ji be orderių numerių atskirdavo, kurie iš jų priklauso buvusiam bendrovės „Kartonas“ direktoriui Romui Ruškuliui, o kurie – Darbo partijai.

„Kaip nesupainiodavote Ruškulio pinigų su Darbo partijos?“ – dar paprasčiau klausimą performulavo teisėja.

„Jei paskambina Ruškulis ir sako duoti Antanui 5 000 litų, tai aš ir duodu iš Ruškulio pinigų, o ne iš Darbo partijos“, – aiškino liudytoja.

„Tos penkios įmonės, kuriose jūs dirbote buhaltere, ar jos susijusios su Darbo partija?“ – toliau klausinėjo V.Uspaskichas.

„Negalėčiau pasakyti, įvardinti, kad tos įmonės būtų susijusios. Tai buvo atskiros įmonės, kurios vykdė savo veiklą“, – atsakė N.Steponavičiūtė.

Moteris siūlė nesistebėti, kodėl ji išėjo iš darbo visose penkiose įmonėse vienu metu: „Todėl, kad neoficialioje aplinkoje manęs, švelniai tariant, buvo paprašyta išeiti.“

„25 milijonai – nemaža suma. Kiek jūsų rankose buvo iš tų 25 milijonų“, – domėjosi V.Uspaskichas.

„Aš tokios apskaitos, kiek pinigų mačiau, o kiek nemačiau, nevedžiau“, – pareiškė liudytoja ir dar pridūrė, kad iš tų sumų, kurių nematė, milijonas gal ir susidarytų.

Buvusi Darbo partijos juodosios buhalterijos šeimininkė minėjo, kad sykį į partijos būstinę prieš rinkimus vežė 300 ar 350 tūkst. litų. „Bet pirmininkas iš manęs neėmė tiesiogiai, jis atidarė stalčių, ir aš įdėjau“, – prisiminė N.Steponavičiūtė.

„25 milijonai – tai pusė gruzoviko!“ – V.Uspaskichas pabrėžė, kad tokias įspūdingas juodosios buhalterijos sumas esą reikėtų vežioti sunkvežimiu.

Liudytojos buvo teiraujamasi ir apie tai, kas jai grynuosius pinigus atveždavo. „Praėjus tiek laiko, kaip aš galiu prisiminti, kas ir kokią sumą konkrečiai atvežė. Tik galiu pasakyti, kas dažniausiai atveždavo: Vytautas Gapšys, Evaldas Matulis ir Gražvydas Babilius“, – būtent du pastarieji, jos teigimu, šią funkciją ir atlikdavo.

Teisme taip pat buvo aiškinamasi, kaip buvo įvardijama, kai juodojoje buhalterijoje buvo kalbama apie V.Uspaskicho pinigus. „Arba pirmininkas, ar Viktoras, arba vadas. Darbo partijos gretose pasakius vadas visiems būdavo aišku, kad tai Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas“, – aiškino liudytoja N.Steponavičiūtė. Ji patvirtino, kad santrumpa VU dokumentuose reiškė būtent V.Uspaskichą.

N.Steponavičiūtės taip pat klausta, kokias grynųjų pinigų sumas jai asmeniškai tekdavo vežioti. Ji minėjo, kad sykį prieš Europos Parlamento rinkimus yra vežusi iš „Kartono“ įmonės į Darbo partijos būstinę 300 ar 350 tūkst. litų. „Bet pirmininkas iš manęs neėmė tiesiogiai, jis atidarė stalčių, ir aš įdėjau“, – prisiminė N.Steponavičiūtė.

Savo ruožtu kaltinamasis V.Uspaskichas žurnalistams per trumpą posėdžio pertrauką pareiškė, kad N.Steponavičiūtė buvo saugumiečių užverbuota agentė.

VIDEO: 15min.lt - V.Uspaskichas apkaltino N.Steponavičiūtę buvus užverbuota agente

Lietuvos apeliacinis teismas šio penktadienio posėdyje taip pat ketino apklausti dar vieną specialistę, Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotoją. Tačiau pastaroji VMI nebedirba. Vietoj jos į teismo klausimus atsakys kita mokesčių specialistė, tačiau pastaroji paprašė duoti jai laiko pasiruošti.

Pernai liepą Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui – 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji kaip juridinis asmuo baigėsi įvykdžius reorganizaciją.

Prokurorai, Darbo partijos atstovai, nuteistieji ir jų advokatai Vilniaus apygardos teismo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Po šio teismo verdikto nuosprendžiai įsiteisėja.

Apeliacinis teismas Darbo partijos bylos nagrinėjimą žada tęsti balandžio 16 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius