Apeliacinis teismas ėmėsi „tulpinių“ bylos, A.Vertelkai bus skiriamas naujas gynėjas (nuotraukos)

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti Panevėžio „tulpinių“ gaujos bylą, kurioje figūruoja Vilniaus apygardos teismo 2009 m. gegužės 29 d. nuosprendį apskundę Virginijus Baltušis (gim. 1966 m.), Algimantas Vertelka (gim. 1961 m.), Audrius Andrušaitis (gim. 1968 m.) ir Darius Blinkevičius (gim. 1967 m.).
Apeliacinio teismo posėdis.
Apeliacinio teismo posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip praneša Apeliacinio teismo atstovė spaudai, Vilniaus apygardos teismo 2009 m. gegužės 29 d. nuosprendžiu buvo nuteistas ir Dainius Skačkauskas, tačiau dėl jo nuteisimo apeliacinių skundų nebuvo paduota.

Teismas atmetė A.Vertelkos ir A.Andrušaičio prašymus nuo bylos nagrinėjimo nušalinti valstybinį kaltinimą palaikančius prokurorus, tačiau nusprendė atleisti A.Vertelką iki šiol gynusį advokatą Benediktą Paulauską nuo tolesnio dalyvavimo byloje.

Teismas atidėjo bylos nagrinėjimą, kol A.Vertelkai bus paskirtas naujas gynėjas. Kitas posėdis numatomas 2010 m. vasario 12 d.

A.Vertelka, V.Baltušis ir A.Andrušaitis Vilniaus apygardos teismo 2009 m. gegužės 29 d. nuosprendžiu buvo nuteisti už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje. „Tulpiniams“ buvo inkriminuojami įvairūs nusikaltimai: nužudymai, svetimo turto sunaikinimai ir sugadinimai (sprogdinimai, plėšimai, teroro aktas) ir pan. Šioje byloje figūruoja žinomo Mažeikių verslininko, jo sūnaus bei vairuotojo nužudymai, taip pat Panevėžio kriminalisto ir prokurorės nužudymai.

Nusikalstamam susivienijimui vadovavo V.Baltušis, kuris kitose bylose jau yra nuteistas laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos. Tokias pačias bausmes kitose bylose yra gavę ir A.Vertelka bei A.Andrušaitis.

Prieš pusmetį paskelbtu Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu V.Baltušiui, A.Vertelkai ir A.Andrušaičiui buvo skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos, o Dariui Blinkevičiui – 8 metų laisvės atėmimo bausmė. V.Baltušis, A.Vertelka ir A.Andrušaitis laisvės atėmimu iki gyvos galvos buvo nuteisti jau antrą kartą.

Apeliaciniame skunde A.Vertelka nesutinka su Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu ir nurodo, kad nuo 2000 m. vidurio iki dabar pažeidžiama jo nekaltumo prezumpcija, kai kurie liudytojai meluoja, o nuteistasis V.Baltušis parodymus 2002–2003 m. davė paveiktas psichotropinių medikamentų. Jis prašosi išteisinamas pagal visus kaltinimus.

A.Andrušaitis apeliaciniu skundu irgi nesutinka su Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu ir mano, kad pirmosios instancijos teismas bylą išnagrinėjo šališkai, todėl prašo bylą jo atžvilgiu nutraukti. V.Baltušis apeliaciniu skundu prašo išsamiai išnagrinėti šią baudžiamąją bylą. D.Blinkevičius mano, kad teismo nuosprendyje išdėstytos išvados nėra pagrįstos įrodymais, ir prašosi išteisinamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius