Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT darbuotojų šantažui surinkta informacija sudomino pačios STT Imuniteto sargus

Antradienį teisėsauga paskelbė, kad trys advokatai ir verslininkas įtariami neteisėtai rinkę informaciją apie Specialiųjų tyrimų tarnybos darbuotoją ir panaudoję ją šantažui. Tiesa, klausimų kelia ir pačios surinktos informacijos turinys – dėl jo patikrinimą atlieka STT imuniteto padalinys – Saugumo skyrius.
STT
Apie STT darbuotoją galbūt neteisėtai surinktos informacijos turinį vis dar vertina Imuniteto pareigūnai. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip teigia teisėsauga, pas STT vadą Žydrūną Bartkų atėję advokatai pateikė informaciją apie tyrimą atliekančią pareigūnę ir esą reikalavo priimti jų klientui palankius procesinius sprendimus Nacionalinio kraujo centro korupcijos byloje.

„Iš karto po to, kai tokia informacija buvo gauta Tarnyboje, STT šią informaciją pateikė Prokuratūrai, kuri, įvertinusi aplinkybes ir nustačiusi, kad yra pakankamas pagrindas, pradėjo ikiteisminį tyrimą“, – 15min sakė STT atstovė Renata Keblienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žydrūnas Bartkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žydrūnas Bartkus

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo ir panaudojimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai ir grasinimo valstybės tarnautojui. Maksimali bausmė, gresianti už šias nusikalstamas veikas, siekia iki 7 metų laisvės atėmimo.

BNS žiniomis sulaikyti advokatai – advokatų profesinės bendrijos „WINT law firm“ advokatas Giedrius Danėlius ir advokatų profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas.

STT vis dar tikrina ir pačią informaciją

Paskelbus apie šį tyrimą, viešojoje erdvėje kilo daug svarstymų, kokią konkrečiai informaciją advokatai surinko.

„Prieš advokatus pradėtas baudžiamasis persekiojimas yra galimai susijęs su jų profesine veikla renkant teisminei gynybai informaciją apie galimus teisėsaugos pareigūnų neteisėtus veiksmus“, – po trečiadienio susirinko pranešime susirūpinimą reiškė Advokatų taryba. Jie net ragina teisėsaugą atskleisti galbūt neteisėtai surinktą informaciją apie STT pareigūną.

15min paklausė STT, ar advokatų galbūt neteisėtai surinkta informacija apie STT darbuotoją atskleidžia šio pareigūno padarytas neteisėtas ar nusikalstamas veikas, pažeidimus ir ar jam pačiam gresia kokia nors atsakomybė.

R.Keblienė atsakė, kad dėl informacijos turinio vis dar atliekamas patikrinimas imuniteto padalinyje – Saugumo skyriuje. Šis skyrius užtikrina STT personalo patikimumą, STT pareigūnų ir darbuotojų tarnybinės veiklos teisėtumo ir tarnybinės etikos normų kontrolę, valstybės ir tarnybos paslaptį sudarančios informacijos apsaugą, pareigūnų ir darbuotojų apsaugą nuo neteisėto poveikio.

STT atstovė pabrėžė, kad šiuo metu turimi duomenys nesudaro jokių prielaidų abejoti STT pareigūnų veiksmų teisėtumu.

„Vidinio informacijos patikrinimo metu buvo pradėtos tikrinti visos aplinkybės: tiek informacijos galimo patekimo pas trečiuosius asmenis, tiek ir informacijos turinys. Tačiau Prokuratūrai pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėto informacijos rinkimo, vadovaujantis teisės aktais, vidaus patikrinimas šia apimtimi buvo sustabdytas iki ikiteisminio tyrimo pabaigos. STT tęsiamas patikrinimas dėl informacijos turinio“, – atsakė ji.

„Pakankamai jautri, neviešintina ir neskelbtina informacija“, – apie surinktą informaciją antradienį sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas. Anot jo, iš tos informacijos buvo galima sužinoti nemažai apie pareigūno asmeninį gyvenimą, jo pomėgius, kur jis lankosi.

VIDEO: Generalinės prokuratūros spaudos konferencija apie STT pareigūno šantažą

Advokatai stojo ginti įtariamo kolegos

Šiuo metu Vilniaus miesto apylinkės teisme svarstoma, ar suimti vieną iš įtariamųjų G.Danėlių. Žymus advokatas anksčiau dirbo prokuroru, o prie porą metų premjeras Saulius Skvernelis siūlė jį į teisingumo ministrus, tačiau kandidatūrą atmetė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Danėlius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Danėlius

Ketvirtadienį ryte turėtų paaiškėti, ar G.Danėlius atsidurs už grotų dviem savaitėms. Jo garbę ir orumą pasiryžusi ginti advokatų kontora „WINT law firm“, kurios partnerė Daiva Ušinskaitė-Filonovienė abejojo kolegos kalte.

„Iš to, kiek mums žinoma, galima daryti išvadą, kad Giedrius Danėlius nebuvo tas asmuo, kuris bandė ar kėsinosi bandyti paveikti STT vadovą Žydrūną Bartkų, – rašoma „WINT law firm“ išplatintame pranešime – Mums žinoma informacija verčia svarstyti, kokiai auditorijai ir kokiam tikslui buvo skirtas vakarykštis tyrėjų spektaklis. Yra pagrindo manyti, kad procesas galimai pažeidžia Lietuvos Respublikos teisės aktus.“

Su 15min bendravęs Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė taip pat stebėjosi teisėsaugos skambiai pradėtu tyrimu ir teigė, kad jam visa ši istorija kelia abejonių.

Prabilo ir Nacionalinio kraujo centro vadovė

Teisėsaugos duomenimis, galbūt neteisėtai informacija rinkta siekiant paveikti STT atliekant ikiteisminį tyrimą Nacionalinio kraujo centro byloje. Jis jau beveik baigtas, čia įtarimai pateikti buvusiai centro vadovei Joanai Bikulčienei ir „Solis Tribus“ akcininkui A.Petrošiui. Būtent pastarojo naudai esą veikė advokatai.

J.Bikulčienė trečiadienį feisbuke rašė, kad tyrimas esą buvo vilkinamas, o dauguma iš pradžių pateiktų įtarimų subliuško.

„Šių metų vasario mėnesį, beveik po dviejų metų STT pareigūnų triūso, gavau patikslintus įtarimus, iš kurių staiga „išgaravo“ visos baisybės dėl pasaulinių monopolijų kūrimo, plazmos pardavimo ir panašiai“, – rašė J.Bikulčienė.

Kad du iš trijų tyrimo pradžioje anonsuotų įtarimų subliuško, patvirtino ir STT atstovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joana Bikulčienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joana Bikulčienė

„NKC direktorei buvo pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, prekybos poveikiu, veikimo bendrininkų grupėje organizuojant neteisėtą vertimąsi komercine ir profesine veikla neturint licencijos (leidimo) veiklai, kuriai ji reikalinga. Tyrimo metu surinkus reikiamą informaciją, ją kruopščiai išanalizavus ir įvertinus, šiuo metu J.Bikulčienei yra pareikšti galutiniai įtarimai pagal BK 228 str. 2d. dėl piktnaudžiavimo“, – 15min perdavė R.Keblienė.

Pati J.Bikulčienė pasiryžusi paneigti teisme, kad neva piktnaudžiavimo tarnyba. Jos tvirtinimu, įtarimas jai pateiktas dėl NKC naudingos sutarties ir su partneriais suderėtų palankių sąlygų.

„Net juokinga. Viskas paneigiama paprastais dokumentais“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius