-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aplinkosaugininkai nustatė per 370 lašišinių žuvų gaudymo pažeidimų, konfiskavo per 8 km tinklų

Per beveik tris mėnesius vykdytą akciją, skirtą neršti traukiančioms lašišoms ir šlakiams bei jų nerštavietėms apsaugoti, specialistai nustatė 373 administracinius teisės pažeidimus ir konfiskavo daugiau kaip 8 kilometrų ilgio neteisėtai naudotų žvejybos tinklų.
Mokslininkų tyrimo objektas – lašišų migracija
Lašiša / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak Aplinkos ministerijos pranešimo, akcijos „Lašiša 2010“ metu buvo surengta daugiau kaip 360 reidų, tikrintos Kuršių mariose žvejojusios įmonės, žuvimi prekiaujančios turgavietės. Aplinkosaugininkams talkino neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai.

Dažniausiai buvo pažeidžiamos Mėgėjiškos žūklės taisyklės – nustatyti 268 atvejai, iš jų 42 šiurkštūs. Už įvykdytus pažeidimus skirta apie 19 tūkst. litų administracinių baudų, pateikta atlyginti apie 10 tūkst. litų ieškinių už žuvų ištekliams padarytą žalą.

Kaip teigiama ministerijos pranešime, akcijos metu pavyko sulaikyti ir itin įžūlius pažeidėjus, kurie brakonieriavo naudodamiesi elektros srove. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai kartu su Jurbarko rajono policijos darbuotojais lapkričio 4 dieną Šventosios upelyje Jurbarko rajone sulaikė du vyriškius, „žvejojusius“ elektros aparatu. Pažeidėjai žuvų nespėjo sugauti, tačiau už padarytą žalą vandens bestuburiams jiems numatoma pateikti 10 tūkst. litų ieškinį. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nors akcija „Lašiša 2010“ baigėsi lapkričio 20 dieną, aplinkosaugos pareigūnai toliau žada stebėti akcijos vietas.

Akciją „Lašiša“ ne pirmus metus rengė Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija, įgyvendindama Helsinkio komisijos rekomendaciją imtis visų įmanomų priemonių palengvinti natūralią lašišų reprodukciją.

Už neteisėtą lašišų gaudymą numatyta administracinė atsakomybė – bauda iki 700 litų bei ieškinys – 200 litų už neteisėtai sugautą lašišą, o padarius šių žuvų ištekliams didelę žalą – ir baudžiamoji atsakomybė – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius