Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsidraudę degusio Šilainių daugiabučio gyventojai jau gavo išmokas – beveik 50 tūkst. litų

Greičiausiai savo būstą pradėjo remontuoti tie gaisro nuniokoto Kauno daugiabučio gyventojai, kurie buvo apsidraudę. „PZU Lietuva“ jau pervedė draudimo išmokas savo klientams, kurių butai nukentėjo nuo praėjusios savaitės tragiško gaisro Kaune įvykių. Trijų būtų savininkai iš draudikų gavo beveik 50 000 litų. Draudikai savo ruožtu svarsto, kas yra įvykio kaltininkas ir kas atlygins nuostolius.
Vaizdas iš vidaus: išdegęs butas Kaune, Šilainiuose
Vaizdas iš vidaus: išdegęs butas Kaune, Šilainiuose / VPGT nuotr.

Prieš savaitę sukeltas gaisras Baltų prospekte nuniokojo didžiąją dalį namo butų. Gesinant 7 aukšte degusias patalpas nukentėjo ir virš jo esantys kaimynai, ir žemesniuose aukštuose gyvenantys kaimynai.

„Draudimo išmokas gavo bendrovėje savo turtą apdraudę šešto, penkto ir ketvirto aukšto gyventojai – visų jų butus apliejo ir sugadino gaisro metu gausiai piltas vanduo, aprūko sienos. Pasirūpinome, kad turtą apdraudę žmonės jau galėtų pradėti remontą – atlyginome žalą ir butams, ir vidaus turtui, kuris buvo apdraustas“, – sakė „PZU Lietuva“ Žalų departamento direktorius Modestas Žilionis.

Pasak jo, vidutinė žala butui siekia keliolika tūkstančių litų – tiek atsieis buto remontas, likviduojant gaisro padarinius. Draudimo neturintiems daugiabučio gyventojams savivaldybė patarė kreiptis dėl vienkartinių pašalpų, kurios siekia 520-3120 Lt.

M.Žilionis teigė, kad tokios nelaimės ypač skaudžiai parodo, kokių nuostolių gali kilti turtui dėl kitų žmonių kaltės.

„Šiuo atveju nemaža dalis namo gyventojų turės remontuoti butus iš savo lėšų – tai bus dešimtis tūkstančių siekiančios sumos, kurių niekas, deja, nepadengs, jei butų gyventojai nebus apsidraudę. Savo ruožtu šiuos nuostolius gana sunkiai pavyks išieškoti iš gaisro kaltininkų – jei teismas pripažins gaisrą sukėlusių jaunuolių kaltę, vargiai jie galės padengti visus gaisro nuostolius namo gyventojams“, – mano draudimo žalų ekspertas.

Šis gaisro atvejis atskleidė ir dar vieną svarbų aspektą – buto, kuriame kilo gaisras, savininko atsakomybę. Draudimo eksperto teigimu, visus nuotolius, kuriuos kaimynams sukėlė bute kilęs gaisras, turėtų atlyginti degančio buto savininkas. Taigi jam teks ir nuosavo buto remonto išlaidos, ir kaimynų būtų remontų sąnaudos – Kauno gaisro atveju tai bus šimtai tūkstančių litų. Nuostolius kaimynams draudimas atlygins tuo atveju, jei degančio buto savininkas bus apsidraudęs savo civilinę atsakomybę.

„PZU Lietuva“ duomenys rodo, kad žmonės dažniau apdraudžia nekilnojamąjį turtą – 60 proc.  apsidraudusių gyventojų renkasi tik būsto draudimą, 40 proc. – vidaus turto draudimą. Tačiau tokių nelaimų atveju namų turto draudimas yra ne mažiau svarbus – būstą tenka ne tik remontuoti, bet ir vienu metu įsigyti nemažai įrangos, baldų, kitų būtinų buities prekių.

„PZU Lietuva“ per 2011 m. užfiksavo 26 įvykius, kuriuos sukėlė gaisras. Bendrovė išmokėjo ir rezervavo 1,3 mln. litų nuostoliams atlyginti.

15min.lt primena, kad yra suimti trys įtariamieji buto padegimu, vienas įtariamasis slapstosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius