Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsimestinio šiauliečių aklumo byloje – tūkstantinės baudos ir lygtiniai laisvės atėmimai

Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį baudžiamojoje byloje dėl nepagrįstai nustatyto nedarbingumo dviem šiaulietėms.
Neregys
Neregys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Slaugytoja Eglė Ruzgienė bei socialinė darbuotoja Rita Jankauskienė pripažintos kaltomis dėl sukčiavimo apgaule įgyjant teisę į neva netekto darbingumo (dėl regėjimo funkcijų sutrikimo) pensijų išmokas.

E.Ruzgienei paskirta 5649 Eur bauda, o R.Jankauskienė nuteista laisvės atėmimu 3 metams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams.

Šioms šiaulietėms padėjusi Respublikinės Šiaulių ligoninės Konsultacijų poliklinikos gydytoja oftalmologė Danutė Milkitienė taip pat neišvengė bausmės. Ji pripažinta kalta dėl piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo. Jai paskirta bausmė – laisvės atėmimas 4 metams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams ir 11298 Eur bauda. Be to, D.Milkitienei atimta teisė užsiimti medicinos praktika 4 metus.

2017 metų lapkričio pabaigoje Lietuvos apeliacinis teismas šią gydytoją jau yra pripažinęs kalta dėl tokių pačių nusikalstamų veikų kitoje baudžiamoje byloje – dėl nepagrįstai nustatyto regėjimo neįgalumo buvusiai Seimo nario padėjėjai ir Šiaulių miesto tarybos narei Virginijai Račienei, todėl dabartinė bausmė subendrinta su anksčiau skirta.

Taip pat teismas nusprendė priteisti solidariai iš E.Ruzgienės ir D.Milkitienės 6205 Eur bei solidariai iš R.Jankauskienės ir D.Milkitienės 18387 Eur Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Šiaulių skyriui turtinei žalai atlyginti.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai nustatė, kad pagal gydytojos D.Milkitienės parengtus medicininius dokumentus minėtoms šiaulietėms Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyboje (NDNT) buvo nustatytas tikrovės neatitinkantis darbingumo lygis.

Pradėjus šį ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad E.Ruzgienė nepagrįstai, apgaule savo naudai nuo 2014 iki 2016 metų iš Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Šiaulių skyriaus gavo 6205 eurų išmokų dėl jai nustatyto neįgalumo – neva didelių regėjimo funkcijų sutrikimų.

Lygiai taip pat, tik gerokai didesnę sumą – 18387 eurų nuo 2007 iki 2017 metų gavo ir R.Jankauskienė. Vykstant ikiteisminiam tyrimui ir R.Jankauskienei piktybiškai atsisakant pasitikrinti regėjimo būklę, 2017 m. NDNT savo sprendimu R.Jankauskienę pripažino darbinga 100 proc., o E.Račienę po to, kai 2016 m. jai baigė galioti sumažintas darbingumo lygis, dėl jo tolimesnio nustatymo į NDNT nebesikreipė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius