-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Areštinėje policininkas surengė egzekuciją smurtautojui: nuo bausmės neišgelbėjo įbauginti liudytojai

Į Mažeikių areštinę dėl smurto artimoje aplinkoje patekęs vyras buvo sumuštas pareigūno, nes pareiškė, kad į apklausą eis tik tuomet, kai išsiblaivys. Kaltinimų piktnaudžiavimu sulaukęs dabar jau buvęs policininkas teismui aiškino, esą kolegos bando su juo susidoroti, o įvykį matę liudytojai netikėtai pakeitė savo parodymus. Tačiau tai nuo atsakomybės jo neišgelbėjo.
Vilniuje atidaryta nauja Policijos areštinė
Asociatyvi iliustracija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

2018 metais, antrą dieną po Joninių, gerokai įkaušęs vyras, užpuolė savo sugyventinę. Dėl to jis atsidūrė Mažeikių policijos komisariato areštinėje.

Atsisakė eiti į apklausą

Paryčiais į kamerą užėjęs pareigūnas Aurimas Urbonas liepė vyrui keliauti į apklausą. Bet ne kartą reikalų su teisėsauga turėjęs smurtautojas pareiškė, kad pas tyrėją eis tik tuomet, kai išsiblaivys.

Abu jie apsižodžiavo, nevengdami ir keiksmų. Galiausiai įpykęs A.Urbonas priėjo prie lovos ir gulinčiam vyrui kelis kart smogė į veidą.

Užpultas vyras bandė sėstis ir atstumti policininką. Galiausiai jis atsidūrė ant grindų ir buvo apspardytas.

Policijos nuotr./Policija
Policijos nuotr./Policija

Kaltinamajame akte užfiksuotas, kad pareigūnas mažiausiai 8 kartus smogė kumščiu į galvą, dar bent 5 kartus spyrė jau gulinčiam vyrui.

Pats nuo pareigūno nukentėjęs vyras net nesiruošė skųstis, tačiau po kelių dienų sulaukė skambučio iš komisariato.

Paaiškėjo, kad Policijos Imuniteto padalinys pats pradėjo tyrimą, nes įvykį matė ir kitas pareigūnas. Be to, nukentėjusysis pats nuvažiavo į ligoninę pasitikrinti, ar niekas nelūžo. Ten gydytojams užsiminė, kad buvo apdaužytas policininko.

Parodymai staiga pasikeitė

Visą įvykį matė ir dar 3 tuo metu areštinėje uždaryti vyrai. Kai juos iškvietė į apklausą, visi papasakojo tokią pat istoriją.

„Vyras gulėjo lovoje ant pilvo ir pasakė pareigūnui, kad niekur neis, – ikiteisminio tyrimo metu pasakojo vienas iš liudytojų. – Pareigūnas, stovėdamas prie kameros durų, koliojo vyrą, sakė, jei neis, tai jį vis tiek nutemps jėga. Tada jis įėjo į kamerą, perlipo suolelį ir keliu spyrė gulinčiam vyrui į dešinę šlaunį. Spyrė stipriai. Po šio smūgio vyras kėlėsi ir klausė: „Ką darai“. Pareigūnas čiupo vyrą rankomis už galvos, jėga pervertė per suolelį. Kai jis nukrito, policininkas pradėjo jį mušti.“

Išaiškinti smurtaujantį kolegą ir atlikti tyrimą Imuniteto pareigūnams nebuvo paprasta. Kaip teisme pasakojo tyrėja, per pirminę apklausą visi trys liudytojai pasakojo tą pačią istoriją, bet vėliau jų parodymai radikaliai pasikeitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė

Tiek jie, tiek ir pats A.Urbonas tvirtino, kad būtent jis buvo užpultas, o nukentėjusysis sužalotas bandant jį sutramdyti.

„Buvo gauta informacija, kad įtariamasis A.Urbonas galimai ieško ryšio su liudytojais, galimai daro poveikį, nes visi parodymai pradėjo skirtis po to, kai įtariamajam buvo pareikštas įtarimas, – teisme prisiminė tyrėja. – Nusprendus liudytojus apklausti pas ikiteisminio tyrimo teisėją, jų parodymai pradėjo keistis.“

Prabilo apie susidorojimą

Pats A.Urbonas tvirtino, kad visas šis tyrimas – Imuniteto pareigūnų kerštas. Esą konfliktas prasidėjo po to, kai vieną šio skyriaus kolegą jis nubaudė už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą.

„Per 12 darbo metų nebuvo net pradėtas joks tarnybinis patikrinimas dėl manęs“, – teismui pareiškė pareigūnas ir pasakojo, kad jau dukart iki šio įvykio jam bandyta kerštauti.

Pirmą kartą jį bandyta nubausti už nebūtą KET pažeidimą, kitą kartą – dėl nelegalaus darbo. Pareigūnas tvirtino, kad abu kartus apsigynė teisme.

Tačiau trečiąjį kartą apsiginti nepavyko – Telšių apylinkės teismas A.Urboną pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo pagal Baudžiamojo kodekso 228 str.

„Kaltinamojo A.Urbono nusikalstama veika, elgesys iškraipė Lietuvos policijos, kaip valstybės teisėsaugos institucijos, funkcijas ir veiklos principus, jos paskirtį, sumenkino Lietuvos policijos autoritetą“, – nusprendė Mažeikių rūmų teisėja Nadežda Kiubienė.

Ji skyrė buvusiam pareigūnui 5 tūkst. eurų baudą. Taip pat jam 3 metus uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

Tiesa, prokuratūra siekė, kad A.Urbonui būtų skirta dvigubai didesnė bauda ir nuosprendį apskundė, tačiau Šiaulių apygardos teismas šio skundo netenkino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius