Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LAT teisėją iš darbo išvertusi Darbo partijos bylos afera: prokurorė ir jos bičiulis tik bandė apgauti V.Gapšį?

Poveikiu prekyba kaltinami buvusi prokurorė Rita Aliukonienė ir jos ilgametis bičiulis Arūnas Cicėnas neprisipažįsta nusikaltę. Keletą kartų viešose sostinės vietose susitikę ilgamečiai bičiuliai galimai aptarinėjo ketinimus iš tuomečio Darbo partijos atstovo Vytauto Gapšio paimti kyšį, kuris esą būtų buvęs perduotas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjui V.Aidukui už palankų V.Gapšiui sprendimą. Aiškėja, jog apie rengtą sąmokslą teisėjas nieko nežinojo, o kaltinamieji tesudarė įvaizdį apie ketinimus jį paveikti.
Buvusi prokurorė Rita Aliukonienė kaltinama prekyba poveikiu.
Buvusi prokurorė Rita Aliukonienė kaltinama prekyba poveikiu. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Prekybos poveikiu byla pradėta nagrinėti Klaipėdos apygardos teisme, į kurį pirmadienį atvyko abu kaltinamieji – R.Aliukonienė ir A.Cicėnas.

„Kol vyksta teisminis procesas, aš jokių komentarų nei vienai žiniasklaidos priemonei duoti nežadu, tikrai duosiu po visko, pažadu. Teismo proceso metu yra neetiška, esu teisininkė, to niekada nepamiršau“, – sakė 55-erių R.Aliukonienė, nepripažįstanti jai mestų kaltinimų dėl prekybos poveikiu.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Buvusi prokurorė Rita Aliukonienė kaltinama prekyba poveikiu.
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Buvusi prokurorė Rita Aliukonienė kaltinama prekyba poveikiu.

Kaltės nepripažįsta

56-erių A.Cicėnas kaltės taip pat nepripažįsta, jis teigia tiesiog susitikęs su ilgamete bičiule, kurią pažįsta jau 28 metus, gyvena kaimynystėje. Susitikimo metu, jo teigimu, buvo kalbama apie Darbo partijos bylą, tačiau esą ne daugiau nei aprašinėjo spauda, pasamprotauta apie galimą jos baigtį. V.Gapšys, figūravęs Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, su A.Cicėnu puikiai pažįstami.

„Pažįstami puikiai, bet ta tema nesu su Gapšiu net kalbėjęs. Vyko tik pokalbis, kad tarėmės, to nebuvo, kalbėjome apie situaciją Lietuvoje, Darbo partijos byloje. Tai paimti iš konteksto žodžiai“, – situaciją komentavo A.Cicėnas, kurio advokatas paprašė teismo pateikti pokalbių įrašų išklotines. Su jomis A.Cicėnas ir advokatas nėra susipažinę.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arūnas Cicėnas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arūnas Cicėnas

„Apie pinigus nebuvo kalbama, jei man kažkas gali pateikti kopiją, kad mes kalbėjomės apie pinigus, aš nustebčiau“, – sakė kaltinamasis. Jo teigimu, daryti poveikį Aukščiausiojo Teismo teisėjams, kurių yra net septyni, yra neįmanoma.

Vyras teigė jautęs, jog minėtu laikotarpiu yra sekamas.

„Visi mes sekami. Vakar skaičiau laikraštyje, kad Lietuvoje buvo klausoma 105 tūkstančių asmenų pokalbių, turint omeny, kad esu verslininkas, papulti į 105 tūkstančius yra paprasta“, – sakė kelių ženklinimo bendrovėje „Kasandros grupė“ konsultantu dirbantis vyras. Jis tikino, jog ši istorija netiesiogiai, tačiau labai blogai paveikė jo verslą.

„Aš labai būčiau laimingas, kad visi suprastų, kas iš tikrųjų įvyko. Tikrai, tikiu, kad pavyks“, – atsakė A.Cicėnas, paklaustas, ar ši situacija tėra viso labo nesusipratimas.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arūnas Cicėnas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arūnas Cicėnas

Ketino pasipelnyti?

Prokuroro Aivaro Velučio teigimu, byloje inkriminuojama tai, jog tuo metu prokurore dirbusi R.Aliukonienė, pasinaudodama savo pažintimis su Aukščiausiojo teismo teisėju, tikino kažkokiu būdu darysianti įtaką teisėjui, kad šis pasinaudodamas savo padėtimi paveiktų teisėjų kolegiją. V.Aidukas tuo metu buvo teisėjų kolegijos pirmininkas kasacine tvarka nagrinėjamoje rezonansinėje Darbo partijos byloje. Bylos duomenimis, moteris jokių aktyvių veiksmų iš tiesų nesiėmė.

Paklaustas, ar kaltinamieji tenorėjo pasipelnyti iš V.Gapšio, prokuroras teigė, jog „išeitų kaip ir taip“.

„Aš galiu“, „aš padarysiu“, tačiau realiai, kad tokie veiksmai būtų daromi, duomenų nėra. Kalbama apie sprendimus, nukreiptus į palankią pusę V.Gapšiui, bent jau taip situaciją pateikė bendraudami abu kaltinamieji“, – sakė prokuroras A.Velutis. Paklaustas, ar kaltinamieji tenorėjo pasipelnyti iš V.Gapšio, prokuroras teigė, jog „išeitų kaip ir taip“.

Pačiam V.Gapšiui šioje byloje įtarimai nėra pareikšti, nors turima duomenų, jog su vienu iš kaltinamųjų jis buvo susitikęs. Sąmokslą rengusiems kaltinamiesiems pinigų V.Gapšys neperdavė. Bylos duomenimis, kaltinamieji buvo įvardiję 15 tūkstančių eurų sumą, tačiau kategoriškai ji nebuvo apibrėžta, esą buvo tariamasi, jog sumą būtų galima padidinti tris kartus. Prokuroro teigimu, už vargą kaltinamieji ketino nenuskriausti ir savęs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Gapšys vyriausioje rinkimų komisijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Gapšys vyriausioje rinkimų komisijoje

Įtarimai šioje byloje nėra pareikšti ir buvusiam Aukščiausiojo Teismo teisėjui V.Aidukui, kuriam ši istorija kainavo karjerą, nors panašu, teisėjas iš tiesų nė nenumanė apie tariamus ketinimus jį papirkti.

„Byloje esantys duomenys kitaip galvoti nesudaro pagrindo, jog Aidukas nežinojo. Ikiteisminio tyrimo metu buvo įvairių versijų, tačiau tai tik prielaidos“, – sakė prokuroras A.Velutis. Anot jo, paprastai tariant, buvo sudaromas įvaizdis, kad atliekami aktyvūs veiksmai, idant pageidaujamas rezultatas būtų pasiektas, tačiau veiksmų imtasi nebuvo.

Įdomu tai, jog, anot prokuroro, tuo metu, kai vyko susitikimai, teisėjų kolegija jau buvo apsisprendusi dėl Darbo partijos bylos baigties.

(Papildyta)

Pirmadienį Klaipėdos apygardos teisme liudijo Aukščiausiojo teismo teisėja Rima Ažubalytė. Moteris neslėpė, jog ši istorija kolegas sujaudino.

„Čia didelis siurprizas mums šita byla“, - sakė teisėja kartu su šešiais kitais kolegomis paskirta į kolegiją, nagrinėjusią kasacinius Darbo partijos bylos skundus. Bylos apimtis buvusi itin didelė ir be trijų posėdžių, kolegija periodiškai klausimus aptarė susitikimuose. Jau gruodžio pradžioje buvo apsispręsta ir imta dėlioti nuosprendžio tekstą, kuris gruodžio 30-ąją buvo paskelbtas viešai.

Anot teisėjos, šitoje byloje prie svarstytinų klausimų niekada nebuvo grįžta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius