Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atėjus meilės dienai suaktyvėja sukčiai: patys nesuvokdami galite prisidėti prie pinigų plovimo

Jeigu žmogus, su kuriuo susipažinote internete, pernelyg aistringai reaguoja į šį bendravimą ir greitai prisipažįsta mylintis, galimai susidūrėte su sukčiumi, norinčiu išvilioti jūsų pinigus. Taip LRT RADIJUI sako Lietuvos bankų asociacijos komunikacijos vadovė Valerija Lebedeva. Anot pašnekovės, tokiu būdu jūs galite tapti pinigų plovimo bendrininku.
Mergina kalba telefonu
Mergina kalba telefonu / „Shutterstock“ nuotr.

Minint Valentino dieną, saugumo ekspertai pataria romantiškų pažinčių internete ieškantiems žmonėms būti atsargiems. Valentino diena ir artėjantis pavasaris – aktyvus laikotarpis ieškoti naujų pažinčių interneto svetainėse, tačiau tuo naudojasi ir suktus planus rezgantys apgavikai.

Lietuvos bankų asociacija teigia, kad vadinamasis romantinis sukčiavimas yra vienas dažniausių finansinių apgavysčių būdų. Dažniausiai juo naudojamasi pažinčių svetainėse ar programėlėse, tačiau, bandydami užmegzti kontaktą, sukčiai rašo ir socialiniuose tinkluose bei elektroniniu paštu.

Finansinį raštingumą skatinantys Lietuvos bankų asociacijos saugumo ekspertai teigia, kad toks bendravimas dažnai prasideda nuo meilaus susirašinėjimo, vėliau galima sulaukti prašymų pasidalyti intymiomis nuotraukomis ar vaizdo įrašais. Galiausiai sulaukiama šantažo ir reikalaujama pervesti pinigų arba tarpininkauti pervedant jų trečiajam asmeniui. Ekspertų aiškinimu, su tokiu sukčiavimo būdu gali susidurti bet kuris interneto vartotojas.

„Svarbiausias patarimas – kiek įmanoma labiau nepasiduoti emocijoms, kurios, žinoma, šitaip bendraujant yra neišvengiamos. Jeigu matote, kad jūsų naujas pažįstamas arba pažįstama galbūt pernelyg aistringai reaguoja į šį bendravimą ir praėjus vos porai savaičių nuo bendravimo pradžios prisipažįsta, kad myli, tokią informaciją reikėtų vertinti kritiškai, nesileisti būti užvaldomiems iliuzijų, nes saugumas yra visų svarbiausias“, – pabrėžia V.Lebedeva.

Anot pašnekovės, reikėtų atkreipti dėmesį ir į rašybos klaidas bei anketas, kuriose nurodyti duomenys gali neatitikti to, ką pasakoja naujasis pažįstamas.

123RF.com nuotr./Moteris kalba telefonu
123RF.com nuotr./Moteris kalba telefonu

„Jų duomenys kartais neatitinka to, ką tas žmogus pasakoja. Kitas atvejis gali būti, kai į nuoseklią gyvenimo istoriją nesugula naujojo draugo atskiri pasakymai, atsakymai į jūsų klausimus, pasak jo, vis neveikia vaizdo kamera, dėl ko neišeina pasikalbėti gyvai – visi šie ženklai turėtų sukelti tam tikrą budrumą ir tokiais atvejais nereikėtų ieškoti pasiteisinimų. Taip pat patartina būti atidiems, kai bendraujama užsienio kalba“, – akcentuoja pašnekovė.

V.Lebedevos aiškinimu, vertėtų saugotis prašymų pervesti pinigus, neteikti mokėjimo kortelių, elektroninės bankininkystės duomenų ar asmens dokumentų kopijų.

„Šita informacija yra jūsų ir tik jūsų. Tai [asmens duomenų perdavimą] būtų galima lyginti su tuo pačiu veiksmu, jeigu nepažįstamam asmeniui atiduotumėte savo buto raktus. Galbūt jis neturėtų jokių blogų kėslų ir jais nepasinaudotų, tačiau kitu atveju tai jums galėtų skaudžiai atsiliepti“, – įspėja V.Lebedeva.

Kaip teigia pašnekovė, iš savo sąskaitos pinigų negalima pervesti ir kito asmens vardu: „Šis veiksmas gali atrodyti labai nekaltas, tačiau jis gali paversti jus pinigų plovimo schemos dalimi, kas yra laikoma nusikaltimu. Nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia.“

Pasak pašnekovės, jeigu žmogus tampa tokio bendravimo auka, reikėtų nutraukti bendravimą, tačiau, jeigu įmanoma, išsaugoti visą komunikaciją, pavyzdžiui, žinučių ekrano nuotraukas.

„Jeigu kalba eina apie jūsų banko sąskaitos duomenis – būtinai informuokite savo banką, o jeigu manote, kad tapote nusikaltimo auka, reikėtų kreiptis ir į teisėsaugą“, – atkreipia dėmesį V.Lebedeva.

Ji teigia, kad vadinamosios romantinės apgavystės pasitaiko gana dažnai ir yra lyginamos su telefoninių sukčių veiksmais arba apgaulingų interneto svetainių kūrimu: „Tos romantinės apgavystės yra viena iš dažniausiai pasitaikančių formų, kurias specialistai vadina socialine inžinerija.“

Pasak pašnekovės, sukčiavimai turi savo tendencijas, o apgavikai tinkamų žinių, kaip pasinaudoti kito patiklumu.

„Pavyzdžiui, žiemą, kai visi rūpinamės artėjančiomis šventėmis, pastebima, kad tokie sukčiai itin suaktyvėja. Jie kuria apgaulingas interneto parduotuves, neva prekiaujančias garsių prekės ženklų gaminiais su neįtikimai didelėmis nuolaidomis. Panaši tendencija susijusi ir su romantinėmis apgavystėmis – tokiu laikotarpiu, kai artėja Valentino diena, pavasaris ir daugiau dėmesio skiriama jausmams, toks momentas labai palankus žmonėms, turintiems negerų tikslų, nes tokie asmenys turi psichologinių žinių ir mėgina pasinaudoti mūsų silpnybėmis“, – teigia pašnekovė.

Ekspertė apibendrina – internete gali nukentėti bet kuris asmuo, nepriklausomai nuo savo amžiaus ar lyties. Šiuo atveju didelę reikšmę įgyja žmonių sąmoningumas. Jeigu tapote tokio nusikaltimo auka, V.Lebedeva ragina nesigėdyti apie tai kalbėti ir pranešti specialistams.

„Kiekvienas atvejis yra individualus, todėl ir verta apie tai priminti. Bendraudami žmonės jaučiasi unikalūs, mano, kad tokia situacija gali būti susijusi tik su jų asmenine patirtimi, bet reikia pripažinti, kad taip toli gražu nėra – daug tokių tipinių schemų ir ėjimų yra nustatyta specialistų, todėl mes apie juos ir kalbame“, – LRT RADIJUI sako V.Lebedeva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius