Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atliekų deginimo afera: „Hafner“ vadovas sukčiavo, o „Toksika“ buvo aplaidi

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl pavojingų atliekų deginimo įrenginio, esančio Šiaulių rajone, Jurgeliškių kaime, statybos. Įtarimai dėl didelės vertės sukčiavimo pareikšti Italijoje registruotai įmonei ir jos vadovui Heinrichui Hafneriui.
Vienintelė Baltijos šalyse pavojingų atliekų deginimo įrenginį ir sąvartyną eksploatuojanti bendrovė „Toksika“
Vienintelė Baltijos šalyse pavojingų atliekų deginimo įrenginį ir sąvartyną eksploatuojanti bendrovė „Toksika“ / Projekto partnerio nuotr.

Taip pat kaltinimai pareikšti buvusiam pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų tvarkymu užsiimančios uždarosios akcinės bendrovės „Toksika“ generaliniam direktoriui Virginijui Daubarui – dėl netinkamo pareigų atlikimo.

Tyrimo metu nustatyta, kad Italijos bendrovės „Hafner“ vadovas Heinrichas Hafneris projekto pirkimo komisijai pateikė melagingus duomenis apie Italijos bendrovės kvalifikacinius gebėjimus, pajėgumus ir patirtį statyti pavojingų atliekų deginimo įrenginį Lietuvoje.

Siekiant laimėti daugiau kaip 25 mln. eurų vertės konkursą, buvo apgaulingai nurodyta, kad italai Vokietijoje yra sėkmingai pastatę tris pavojingų atliekų perdirbimo įrenginius.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad realiai Vokietijoje buvo pastatytos rangovo darbo broką turinčios trys biomasę deginančios elektrinės, o ne pavojingas atliekas deginantys įrenginiai.

Tyrimo duomenimis, generalinis direktorius netinkamai atliko pareigas, t. y. sudarė sąlygas, kad kvalifikacinių reikalavimų neatitinkanti Italijos bendrovė laimėtų konkursą bei suprojektuotų ir pastatytų reikalavimų neatitinkantį pavojingų atliekų deginimo įrenginį, kuris buvo numatytas sutartyje su rangovu.

Tyrimo metu buvo gautos Viešųjų pirkimų tarnybos ir Valstybės kontrolės išvados dėl Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų vykdant statybos darbų rangovo atranką, kuomet konkursą laimėjo kvalifikacinių reikalavimų neatitinkantis rangovas ir su juo buvo pasirašyta sutartis dėl daugiau nei 25 mln. eurų vertės darbų, finansuojamų iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir valstybės biudžeto lėšų, atlikimo.

Projekto partnerio nuotr./Vienintelė Baltijos šalyse pavojingų atliekų deginimo įrenginį ir sąvartyną eksploatuojanti bendrovė „Toksika“
Projekto partnerio nuotr./Vienintelė Baltijos šalyse pavojingų atliekų deginimo įrenginį ir sąvartyną eksploatuojanti bendrovė „Toksika“

Europos Komisijos ekspertai patvirtino, kad pavojingų atliekų deginimo įrenginys Lietuvoje pastatytas nesilaikant rangovo pasiūlymo, pirkimo dokumentų ir rangos sutarties sąlygų. Specialisto išvados duomenimis, pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė patyrė 2,1 mln. eurų nuotolių.

Įtariamajam H.Hafneriui paskirta kardomoji priemonė – užstatas, V.Daubarui – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Baigta baudžiamoji byla perduota Vilniaus apylinkės teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius