Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 24 /16:58

Atnaujintas nuosprendis „Lapinų“ gaujai: pakeitimų daug, bet vadeivoms bausmės nesumažėjo

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė naują nuosprendį lapinais vadinamos gaujos byloje – pataisytame verdikte kai kurios bausmės yra panaikintos, kai kurios paskirtos, o kai kurios tik pakoreguotos.
Vilniuje nuteistos narkotikus platinusios „Lapinų“ gaujos nariai išgirdo atnaujintą nuosprendį
Vilniuje nuteistos narkotikus platinusios „Lapinų“ gaujos nariai išgirdo atnaujintą nuosprendį / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ginklais disponavusi ir narkotikais prekiavusi „Lapinų“ nusikaltėlių gauja Vilniaus apskrityje veikė nuo 2002 iki 2009 m.

Tik šiandien, 2017-ųjų metų balandžio 24 d., teisėjai „lapinams“ paskelbė nuosprendį, kuris pagaliau įsiteisėjo.

33 šio nusikalstamo susivienijimo nariai buvo teisiami Vilniaus apygardos teisme, tačiau po pirminio jo paskelbto nuosprendžio pasipylė apeliacijos, tad darbo teko imtis Lietuvos apeliaciniam teismui.

Apeliaciniame teisme skundų nagrinėjimas užsitęsė ilgiau nei dvejus metus, o šią pirmadienio popietę perskaityti naujojo nuosprendžio santrauką ir spendimus motyvuoti teisėjai užtruko apie 2 valandas. Senasis nuosprendis yra dalinai panaikintas, dalinai pakeistas, o naujojo nuosprendžio tekstas užima net 200 lapų.

Tačiau, nepaisant visų pakeitimų, esmė liko ta pati: gaujos vadeivomis pripažinti asmenys lieka už grotų, laisvės atėmimo terminai jiems nėra sutrumpinti.

15min primena, kad po 2014-ųjų nuosprendžio šioje byloje net 7 asmenys buvo visiškai išteisinti. Prokuratūros atstovai teikė skundą, prašydami juos pripažinti kaltais. Be to, prokurorai pageidavo ir to, kad kai kurie teisiamieji būtų nubausti dar griežčiau. Vis dėlto prokuratūros skundą Lietuvos apeliacinis teismas atmetė be jokių išlygų.

Kur kas daugiau naudos iš apeliacinio proceso išpešė nuteistieji ir jų advokatai. Teisėja ilgai vardijo bylos kaltinimus, kurie, patikrinus juos apeliacine tvarka, nepasitvirtino ir iš nuosprendžio buvo išbraukti.

Vis dėlto, nepaisant visų Apeliacinio teismo patobulinimų, „Lapinų“ gaujos vadeivoms esminių nuolaidų nepadaryta. Mat įrodytų nusikaltimų visiškai pakanka, kad būtų pagrindas palikti griežtas laisvės atėmimo bausmes.

Griežčiausiomis bausmėmis nubausti gaujos vadeivos Tomas Čaikauskas, Karolis Lenkovskis ir Stanislavas Romeika, jie kalės atitinkamai 15, 15 ir 13 metų.

Po šiandienio Apeliacinio teismo nuosprendžio nuteistųjų ir išteisintųjų statistika nepakito. 7 lieka išteisinti, likusieji – pripažinti kaltais. Bylą kuruojanti prokurorė pirmadienį po posėdžio žurnalistams sakė norinti įsigilinti į didelės apimties dokumentą, o tik tuomet apsispręsti, ar verta dar kreiptis kasacine tvarka į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

Pagrindinė veikla – narkotikai

Lietuvos apeliacinis teismas neišteisino nė vieno „Lapinų“ nusikalstamo susivienijimo nario, pažymima teismo atstovės spaudai Vilmos Budėnienės pirmadienį paviešintame pranešime.

Šiandien Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija paskelbė nuosprendį nusikalstamo susivienijimo, kurio pagrindinė nusikalstama veika buvo neteisėtas disponavimas labai dideliais narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiais, byloje: teismas neišteisino nė vieno „Lapinų“ nusikalstamo susivienijimo nario, vadeivoms paliko galioti tas pačias bausmes, o vieną iš nusikalstamo susivienijimo narių pripažino disponavusiu labai dideliu kiekiu narkotinių-psichotropinių medžiagų ir skyrė jam griežtesnę bausmę.

Taigi, pirmosios instancijos teismo nuosprendis buvo iš dalies pakeistas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniuje nuteistos narkotikus platinusios „Lapinų“ gaujos nariai išgirdo atnaujintą nuosprendį
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniuje nuteistos narkotikus platinusios „Lapinų“ gaujos nariai išgirdo atnaujintą nuosprendį

Gauja veikė aukščiausiu organizuotu lygiu

Teismas sutiko su Vilniaus apygardos teismo 2014 m. gegužės 22 d. nuosprendyje nustatytomis aplinkybėmis dėl nusikalstamo susivienijimo, kuris veikė aukščiausiu organizuotu lygiu, buvimo. Taip pat Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino pirmosios instancijos teismo išvadą, kad nusikalstamam susivienijimui vadovavo Tomas Čaikauskas, Karolis Lenkovskis ir Stanislovas Romeiko.

Nusikalstamo susivienijimo vadeivoms paskirtų bausmių dydis nebuvo pakeistas, nors jų gynėjai prašė juos išteisinti: Tomas Čaikauskas ir Karolis Lenkovskis kalės po 15 (penkiolika) metų, Stanislovas Romeiko – 13 (trylika) metų.

Visiems nusikalstamo susivienijimo nariams lieka galioti apkaltinamasis nuosprendis, nė vienas iš jų neišteisintas, nors nuteistieji ir jų gynėjai to prašė.

Vietoje 8 metų kalės penkerius

Pasikeitė tik vieno iš nuteistųjų Karolio Vaitekūno padėtis byloje – jam bausmė nuo 8 (aštuonerių) metų sumažinta iki 5 (penkerių) metų. Nustatyta, kad jis nežinojo, kad nusikalstamas susivienijimas disponavo ginklais ir šaudmenimis. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija K. Vaitekūno veiką, kvalifikuotą pagal BK 249 straipsnio 2 dalį, perkvalifikavo pagal BK 249 straipsnio 1 dalį. K. Vaitekūnui nuo ikiteisminio tyrimo pradžios buvo taikoma kardomoji priemonė – suėmimas, todėl, įskaičius šį laikotarpį, laikoma, kad bausmę jis yra atlikęs.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio dalis dėl nusikalstamo susivienijimo narių nuteisimo už disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis pakeista iš dalies. Lietuvos apeliacinis teismas sutiko su prokuroro apeliacinio skundo argumentais, kad Antonas Ščensnovičius neteisėtai disponavo labai dideliu narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiu, todėl jo veiką, kvalifikuotą pagal BK 260 straipsnio 1 dalį, perkvalifikavo pagal BK 260 straipsnio 3 dalį ir padidino laisvės atėmimo bausmę nuo 4 (ketverių) iki 11 (vienuolikos) metų.

Be to, Lietuvos apeliacinis teismas panaikino pirmosios instancijos nuosprendžio dalį dėl Aleksandro Romanovskio išteisinimo ir pripažino jį kaltu pagal BK 260 straipsnio 1 dalį (disponavo narkotinėmis/ psichotropinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti): jam už šią nusikalstamą veiką paskirta 4 (ketverių) metų laisvės atėmimo bausmė. Iš viso A. Romanovskis kalės 8 metus ir 6 mėnesius.

Buvusiems nepilnamečiams – išlygos

Lietuvos apeliacinis teismas, atsižvelgdamas į tai, kad nuo nusikalstamų veikų padarymo praėjo daugiau kaip 7 (septyneri) metai, taikė bausmės vykdymo atidėjimo institutą tiems nuteistiesiems, kurie veikas padarė būdami nepilnamečiais, t. y. Dariušui Filipovui, Artūrui Pataškinui, Mariui Radzevičiui. Taip pat bausmės vykdymas atidėtas Karoliui Malinovskiui, Artūrui Sobolevskiui, Miroslavui Grakui, Dmitrijui Sokolovui, nes po skundžiamo nuosprendžio priėmimo 2015 m. kovo 24 d. įsigaliojo BK 75 straipsnio 1 dalies pakeitimas, leidžiantis atidėti bausmės vykdymą ir asmenims, padariusiems vieną ar kelis tyčinius sunkius nusikaltimus, jei paskirta laisvės atėmimo bausmė neviršija 4 (ketverių) metų.

Keturi nuteistieji gavo nuolaidų, nes nepadarė naujų nusikalstamų veikų, administracinių pažeidimų, sukūrė šeimas, turi mažamečių vaikų, mokosi, dirba, charakterizuojami teigiamai.

Taigi nuo šių asmenų nusikalstamos veikos padarymo praėjo daugiau kaip 7 (septyneri) metai, per tą laiką K.Malinovskis, A.Sobolevskis, M.Grakas, D.Sokolovas nepadarė naujų nusikalstamų veikų, administracinių pažeidimų, sukūrė šeimas, turi mažamečių vaikų, mokosi, dirba, charakterizuojami teigiamai.

Lietuvos apeliaciniame teisme ši byla pagal prokurorų, nuteistųjų ir jų gynėjų skundus nagrinėjama nuo 2015 vasario 19 d. Bylą sudaro 137 tomai. Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis surašytas 197 lapuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius