Atpildo sulaukė kaimą terorizavęs žagintojas

Skelbiant nuosprendį mažametės išžaginimu kaltintam Dariui Savičiui jo auka (jau antra per nepilnus metus) nedalyvavo. 14-metei diagnozuotas potrauminis sindromas – ji ne kartą žudėsi ir tebėra medikų globoje.
Darius Savičius
Darius Savičius / LŽ nuotr.
Temos: 1 Terorizmas

28 metų D.Savičius pasiųstas už grotų 12 metų. Aukos motinai priteisti 25 tūkst. litų patirtai neturtinei žalai atlyginti. Po šio įvykio specialistų pagalbos prireikė ir jai.

Šio sunkaus nusikaltimo galėjo ir nebūti, jeigu kai kurie su įvykiu susiję asmenys būtų atlikę savo profesinę bei pilietinę pareigą.

Nakties košmaras

Kaip LŽ pasakojo mergaitės motina, praėjusių metų rugpjūčio 23-osios naktį jos duktė, tuomet dar neturėjusi keturiolikos, grįžo į namus po vidurnakčio. „Išėjusi iš veido“ ir suplėšytais drabužiais. „Mane išžagino“, – prisipažino ji. Motinai nusprendus kreiptis į policiją, mergaitė ėmė maldauti to nedaryti. „Jeigu pranešiu policijai, jis sakė užmuš!“ – kartojo šoko ištikta paauglė.

Žagintojas savo auką smaugė, laužė rankas. Visa tai truko apie valandą. Paaugle jis pasinaudojo oraliniu būdu, po to 2 kartus išžagino. Tokia, anot ekspertų, buvo pirmoji šios paauglės seksualinė patirtis.

Po nusikaltimo iškrypėlis ją paliko naktį laukuose vieną. Iki paauglės namų buvo keli kilometrai.

D.Savičius iš jos atėmė ir mobiliojo ryšio telefoną. Neva, norėdamas užsitikrinti, kad auka nesikreips į policiją. „Ateisi pas mane kitą dieną ir aš tau jį gražinsiu,“ – bandė gudrauti žagintojas.

Grasino jis 13-metei ir suleisti narkotikų, jeigu ši nuspręstų skųstis. Neva policija, atlikus kraujo tyrimus, netikėtų nė vienu jos žodžiu.

Suimtas ir paleistas

Tuo metu D.Savičiui jau buvo iškelta byla dėl išžaginimo. Prieš metus jo auka buvo tapusi tame pačiame kaime gyvenanti 36 metų neįgalioji.

2-ąją invalidumo grupę turinčią auką jis sutiko kaimo kelyje. Tą pavakarę D.Savičius su draugu keliavo namo po malkų vežimo talkos. Talkininkams atsilyginta tradiciškai – pastatytas butelis. Neblaivus D.Savičius pradėjo įžūliai priekabiauti prie aukos; jo draugas nuėjo savo keliais, palikęs besistumdančiuosius likimo valiai. Netrukus D.Savičius neįgalią moterį nusitempė į šalikelės krūmus ir išžagino. Besipriešinančiai aukai jis sulaužė žandikaulį.

D.Savičius buvo sulaikytas jau kitą dieną, gretimame kaime gyvenančio tėvo namuose. Tuomet buvo atskleista ir daugiau jo padarytų nusikaltimų. Kauno policija iškėlė D.Savičiui bylą dėl 7 vagysčių iš automobilių. Jis buvo suimtas ir tų pačių metų pabaigoje nuteistas. Tačiau tik dėl vagysčių, nes išžaginimo byloje dar laukta ekspertizės rezultatų.

Kauno miesto apylinkės teismas skyrė D.Savičiui 90 parų arešto, t. y. tiek, kiek jis jau buvo praleidęs už grotų iki nuosprendžio, todėl nuteistasis buvo paleistas teismo salėje.

Niekas nesulaikė

Perdavus išžaginimo bylą teismui, D.Savičius jame nepasirodė. Paaiškėjo, kad nežinoma jo gyvenamoji vieta. Iki tol jis tvarkingai registravosi policijoje. Teismo posėdį teko atidėti.

Patirtas pažeminimas ir išgyvenimai – suprantami ir neįrodinėtini. O teisiamasis, nors ir neturi jokių pajamų, yra jaunas, darbingo amžiaus ir ši skola jam nebus nepakeliama našta. Teigiama nuosprendyje.

Nepraėjus nė mėnesiui, D.Savičius išžagino mažametę. Ir vėl prieš nusikaltimą girtauta. Tik šį kartą – kituose namuose, kuriuose tą vakarą pas draugę viešėjo būsima auka. D.Savičius gėrė su draugės motina, kuriai talkino ūkio darbuose. Nors apie ankstesnį jo nusikaltimą kalbėjo visas kaimas, šeimininkė ramia sąžine išleido D.Savičių su mažamete viešnia. Girtas svečias pasišovė ją palydėti.

D.Savičius buvo sulaikytas jau kitos dienos popietę.

Patikėta kaltinamuoju

Anot paauglės motinos, po šio įvykio duktė 3 kartus bandė žudytis.

Priteisdamas jos motinai 25 tūkst. litų, Kauno apygardos teismas konstatavo, kad ieškinys tikrai ne per didelis. „Patirtas pažeminimas ir išgyvenimai – suprantami ir neįrodinėtini, – teigiama nuosprendyje. – O teisiamasis, nors ir neturi jokių pajamų, yra jaunas, darbingo amžiaus ir ši skola jam nebus nepakeliama našta.“

Už mažametės išžaginimą gresia iki 15 metų nelaisvės. Tačiau, atsižvelgiant į valstybės paskirtos D.Savičiaus advokatės prašymą, kaltinimas perkvalifikuotas.

„Teoriškai mažamečiu laikomas asmuo iki 14 metų, – teigiama teisėjos Emilijos Akelienės nuosprendyje. – Tačiau daugiau reikšmės turi ne faktinis aukos amžius, bet kaip jį suvokia kaltinamasis.“

Anot teisėjos, iki įvykio D.Savičius ir 13-metė nebuvo pažįstami, o pastaroji neatrodo vaikiškai. Iki 14 metų jai buvo likę 1 mėnuo ir 24 dienos, tačiau kaltinamasis tvirtino manęs, kad jai – 16-18 metų. Nukentėjusioji tikino sakiusi jam apie savo amžių. Tačiau teisiamasis įrodinėjo, kad tai ji padariusi jau po nusikaltimo. Teismo nuosprendyje taip ir teigiama: „Kaltinamasis suprato, kad jo auka – nepilnametė. Įrodymų, jog jis žinojo, kad ši – mažametė, nepakanka.“

Ne visai sveikas

Už 13-metės išžaginimą D.Savičiui skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė. Ji subendrinta su nuosprendžiu dėl neįgaliosios išžaginimo, kurį prieš pusmetį paskelbė Kauno rajono apylinkės teismas. Tada D.Savičius buvo pasiųstas už grotų 3 metams. Subendrinus abi bausmes, jis nuteistas kalėti 12 metų.

Advokatė buvo prašiusi pripažinti D.Savičių ir ribotai pakaltinamu. Jį tyrę psichiatrai konstatavo tam tikrus sutrikimus. Ribotas pakaltinamumas būtų leidęs skirti mažesnę už minimalią bausmę. Minimali bausmė už nepilnametės išžaginimą – 3 metai.

Teigiama, kad minėti psichikos sutrikimai – sunkios D.Savičiaus vaikystės pasekmė. Jis užaugo specialiajame internate, kurio auklėtiniai seksualinės patirties dažnai įgyja jau pradinėse klasėse. Partnerio lytis tada dar nevaidina didelio vaidmens.

Į šį internatą D.Savičių atidavė močiutė. Savo motinos jis nėra matęs. Skelbiant nuosprendį, niekas iš jo artimųjų nedalyvavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius