Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atšilus orams į Lietuvą iš Rytų vėl plūsta freono kontrabanda: kainos skiriasi 6 kartus

Nuo birželio pradžios muitinės pareigūnai fiksavo jau 11 atvejų, kai į Lietuvą iš Baltarusijos ar Rusijos nelegaliai mėginama įvežti freoną. Iš viso sulaikyta beveik 1200 talpyklų, kurių vertė apie 50 tūkst. eurų. Pareigūnai tai vadina „sezonine“ kontrabanda, kuri kasmet suaktyvėja vasaros metu.
Sulaikyta kontrabanda
Sulaikyta kontrabanda / MKT nuotr.

Dažniausiai nedeklaruotas dujų talpas (paprastai 1 – 2 talpyklas) iš Baltarusijos ar Rusijos teritorijų mėginama įvežti krovininių vilkikų vairuotojai, rašoma Muitinės kriminalinės tarnybos pranešime spaudai.

Tipiškas tokių mėginimų pavyzdys, praėjusį penktadienį, birželio 14 d., Medininkų kelio poste įvykę du nelegalaus freono sulaikymai. Abiem atvejais po vieną 11, 3 kg dujų balioną nedeklaravę gabeno Baltarusijos piliečiai, vairavę krovininius „Volvo“ automobilius.

Panašūs mėginimai fiksuoti ir ketvirtadienį, birželio 13 d., kai Medininkuose sulaikyti irgi Baltarusijos piliečių, vairavusių vilkikus „Scania“ ir „Man“, slapta vežti freonu užpildyti dujų balionai (po du vienetus).

MKT nuotr./Sulaikyta kontrabanda
MKT nuotr./Sulaikyta kontrabanda

Iš viso, nuo birželio pradžios, užfiksuota jau 11 mėginimų nelegaliai įvežti mažesnį ar didesnį kiekį dujų. Didžiausias pažeidimas nustatytas Vilniaus Savanorių krovinių poste, kur muitinės pareigūnai sulaikė net 1150 freonu užpildytų dujų talpyklų, kurias mėginta įvežti negavus importo leidimo. Jų vertė – 49 207 Eur.

Muitinės pareigūnų toks „dujininkų“ suaktyvėjimas nestebina, pasak jų su freono kontrabanda susiduriama kiekvienos vasaros metu.

Nelegaliai įvežtos dujų talpyklos vėliau būna parduodamos šešėlinėje rinkoje. Tokį kontrabandininkų suaktyvėjimą lemia kaina – iš Baltarusijos ar Rusijos atvežtos talpyklos Europos Sąjungoje jau kainuoja 6 ar net 8 kartus daugiau.

Beje, kartais su freonu gabenama ir smulki cigarečių kontrabanda – šitaip birželio 6 d. Medininkuose, vilkike „Volvo“ buvo aptikta ne tik dujų talpa, bet ir 200 vnt. baltarusiškų cigarečių.

Tokiems pažeidėjams paprastai taikoma administracinės atsakomybė: ANK 213 str. 1 dalis arba 309 dalis. Priklausomai nuo taikomo straipsnio pažeidėjams gresia įspėjimas arba bauda nuo 40 iki 3000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius