Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsiranda viltis, kad penkis dviratininkus per „kritinę masę“ partrenkęs kelių erelis bus nuteistas

Ketvirtadienio popietę atsirado viltis, kad šį pavasarį Vilniuje per „kritinę masę“ penkis dviratininkus partrenkęs, sužalojęs ir iš avarijos vietos nuvažiavęs kelių erelis vis dėlto sės į teisiamųjų suolą. Galutinis sprendimas dėl jau nutrauktos bylos atnaujinimo prokuratūroje turėtų būti priimtas penktadienį po pietų.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Priminsime, kad balandžio 30 dieną Vilniuje, Kalvarijų g., automobilis Ford Probe rėžėsi į policijos lydimą dviratininkų koloną ir iš avarijos vietos paspruko. Per incidentą automobilis partrenkė penkis dviratininkus, keturi iš jų buvo sužaloti.

Policija netrukus Maironio g. surado dviratininkus partrenkusį automobilį. Tačiau žmonių jame nebuvo. Tą patį vakarą buvo sulaikytas neblaivus (nustatytas 1,45 prom. girtumas) automobilio savininkas V.Ž. (gim. 1973 m.). Jam buvo pareikšti įtariamai dėl avarijos, tačiau V.Ž. kategoriškai neigė vairavęs automobilį ir partrenkęs dviratininkus.

Per tyrimą paaiškėjo, kad automobilio savininkas nemeluoja. Buvo nustatyta (net liudininkai buvo rasti), kad automobilį vairavo (nors teisės vairuoti neturi) kelis kartus teistas K.M. (gim. 1979 m.).

Dar avarijos išvakarėse K.M. kartu su automobilio savininku ir jo pažįstamu, vardu Algis, išvažiavo pasivažinėti po miestą. Pakeliui buvo vartojamas alkoholis. Po kiek laiko automobilio savininkui panorus namo, kiti vyriškiai jį sumušė.

Sumuštą automobilio savininką naktinėse Vilniaus gatvėse pastebėjo policijos patruliai. Jie iškvietė greitąją pagalbą, V.Ž. buvo nuvežtas į ligoninę, o automobilis Ford Probe liko pas K.M. Kitą dieną jis, vairuodamas tą pačią mašiną, ir sužalojo dviratininkus.

Avariją sukėlęs vyras atsisakė duoti parodymus

Iš Radviliškio rajono į Vilnių atsibastęs K.M. yra jau ne kartą teistas. Šiuos Naujuosius metus jis dar sutiko už grotų atlikdamas bausmę už kitus nusikaltimus.

Vasario 24 d. Marijampolės teismas, nustatęs daugybę sąlygų, vyriškį lygtinai paleido į laisvę. Kalėti jam buvo likę 7 mėnesiai ir 23 dienos. O jau gegužės 25 d. tas pats Marijampolės teismas konstatavo, kad K.M. pažeidė lygtinio paleidimo sąlygas, todėl jis buvo vėl pasiųstas į pataisos namus atlikti likusios bausmės.

Ir tik vėliau paaiškėjo, kad būdamas laisvėje vyriškis svetimu automobiliu dar sugebėjo partrenkti penkis dviratininkus. Tačiau dėl šio įvykio pareigūnams už grotų tupinčio kelių erelio apklausti nepavyko. K.M. tiesiog pasinaudojo įstatymų jam suteikta teise neduoti parodymų prieš save.

O jau rugsėjo 20 d. Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Trečiojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokuroras Linas Gružas pasirašė nutarimą nutraukti šios bylos tyrimą. Tuo pačiu buvo priimtas nutarimas, automobilį vairavusį K.M. bausti administracine tvarka.

Prokuroras: neturėjau kito pasirinkimo

Prokuroras L.Gružas dar šios savaitės pradžioje 15min.lt žurnalistui sakė neturėjęs kito pasirinkimo, kaip tik priimti tokį sprendimą.

„Aš suprantu, kad sprendimas sunkiai suvokiamas. Tačiau pagal Baudžiamojo kodekso 281 str. 1 d. (tai yra lengviausia Baudžiamojo kodekso dalis už eismo įvykio sukėlimą), nukentėjusiajam turi būti padarytas mažų mažiausiai nesunkus sveikatos sutrikdymas. Taikant to paties straipsnio 2 d., sužalojimo laipsnis nevaidina tokios didelės reikšmės. Tačiau tada reikia įrodyti, kad kaltininko organizme yra bent 0,4 prom. alkoholio ar dar daugiau. Toje byloje girtumą įrodyti labai problematiška. Tuo tarpu teismo medikai pateikė duomenimis, kad visiems nukentėjusiems dviratininkams padarytas tik nežymus sveikatos sutrikdymas. Už tokį sveikatos sutrikdymą kaltininkas baudžiamas pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, o ne pagal Baudžiamąjį kodeksą“, - įstatymų subtilybes pirmadienį aiškino prokuroras.

Prokuroras teigė, kad nukentėję dviratininkai turi pilną teisę skųsti priimtą nutarimą nutraukti bylą. Esą dviratininkai savo skundą galėtų motyvuoti tuo, kad patyrė sunkesnių sužalojimų, nei nurodyta teismo medikų išvadose. Gavus tokį skundą, atsirastų pagrindas bylą peržiūrėti ir net ją atnaujinti.

Ketvirtadienį po pietų vieno tokio skundo prokuratūra sulaukė.

Atsirado pagrindas peržiūrėti priimtą sprendimą

„Komentarų kol kas nebus. Joks sprendimas dar nepriimtas“, - ketvirtadienį baigiantis darbo dienai 15min.lt žurnalistui sakė Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Trečiojo nusikalstamų veikų skyriaus vyr. prokuroras Egidijus Motiejūnas.

Prokuroras E.Motiejūnas tik patvirtino, kad skundas gautas.

„Taip. Skundas gautas ir užregistruotas. Turime pagrindą peržiūrėti bylą ir priimtą sprendimą. Tačiau ką nuspręsime - negaliu komentuoti. Sprendimą tikimės priimti penktadienį po pietų“, - 15min.lt sakė prokuroras E.Motiejūnas.

Nors prokuroras kol kas nesutinka komentuoti tolesnės įvykių eigos, neoficialiomis 15min.lt žiniomis, jau penktadienį ikiteisminis tyrimas dėl penkių partrenktų dviratininkų gali būti atnaujintas. Atsiranda viltis, kad kelių erelis vis dėlto bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir dar kartą sės į teisiamųjų suolą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius