Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aukščiausiojo Teismo rankose – dvi smurto šeimoje bylos

Aukščiausiasis Teismas antradienį išnagrinėjo dvi baudžiamąsias bylas dėl smurto artimoje aplinkoje – smurtautojais ir aukomis jose įvardijami šeimos nariai, abiejose minimos sutuoktinių skyrybos. Teisėjų kolegijai teks spręsti, ar palikti galioti anksčiau priimtus nuosprendžius, vertinti, ar nagrinėjant nebuvo pažeisti įstatymai.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Viena bylų šiemet sausį sukėlė itin didelį atgarsį – tuomet Kauno apygardos teismas panaikino žemesnės instancijos sprendimą ir išteisino smurtu prieš sūnų apkaltintą tėvą. Tuomet šalį sukrėtė vaiko nužudymas Kėdainiuose, priimtas įstatymas, draudžiantis mušti vaikus, o visuomenė ir politikai piktinosi Kauno apygardos teismo teisėjų paskelbto išteisinamojo nuosprendžio motyvais.

Alytiškis Rimas Ališauskas buvo kaltinamas, kad 2011–2014 metais sistemingai baugino savo paauglį sūnų – duodavo jam žeminančias užduotis (rūšiuoti piktžoles), pylė šaltą vandenį ant veido norėdamas jį prikelti, po 10-20 kartų liepdavo perrašinėti tekstą, vadino žiopliu, asilu, debilu, benkartu, mušdavo, kai sūnus laiku negrįždavo namo. Bylos duomenimis, tėvas prieš nepilnametį sūnų naudojo kumščius, diržą, pagalį.

„Teisėjų kolegija pripažino, jog išteisintasis savo veiksmus suvokė kaip pastangas auklėti ir ugdyti savo sūnų paauglystės laikotarpiu, kad jis būtų disciplinuotas, atsakingas, drausmingas, neįgytų žalingų įpročių, kad jo elgesio nelemtų neatsakingi draugai, nes bylos nagrinėjimo metu pats nukentėjusysis patvirtinto, kad buvo pradėjęs vartoti alkoholinius gėrimus, rūkyti. Byloje nenustatyta aplinkybių, kad išteisintasis tik dėl savo nepagrįstų įgeidžių ar norų siekė savo sūnui sukelti stresą ir psichologinį diskomfortą“, – rašoma Kauno apygardos teismo išteisinamajame nuosprendyje.

Teismas pripažino, kad nukentėjusiajam taikytos poveikio priemonės, skirti įpareigojimai, užduotys, vykdyta neadekvati kontrolė, pasireiškusi ir fiziniu nubaudimu, nepasižymėjo nusikalstamai veikai, kurią inkriminavo prokuratūra, būdingu pavojingumu.

Su šiuo nuosprendžiu nesutiko nei Alytaus prokuratūra, nei nukentėjęs vaikinas – jie parašė skundus Aukščiausiajam Teismui.

Bylai pasiekus Aukščiausiąjį Teismą, byla pasisuko netikėta linkme. Prasidėjus posėdžiui teisėja Rima Ažubalytė paskelbė, kad gautas Aldo Ališausko raštas, kuriuos jis atsisako savo kasacinio skundo.

„Aš, Aldas Ališauskas, esu pilnametis ir savo tėvui pretenzijų neturiu“, – rašte dėl kasacinio skundo atšaukimo teigia vaikinas. Posėdyje nuspręsta, kad asmuo tokią teisę turi, jis pilnametis, raštu išreiškė savo valią. Teismui taip pat pranešta, kad nutraukta nukentėjusiojo sutartis su advokatu.

Netrukus prasivėrė teismo salės durys ir įėjusi moteris pareiškė esanti vaiko motina ir norinti dalyvauti teismo posėdyje. Teisėjai sakė, kad procesas viešas, todėl ji gali likti salėje.

Kai ši byla buvo nagrinėjama Kauno apygardos teisme, prokurorė pateikė prašymą pakeisti kaltinimą R.Ališauskui – tai yra faktines aplinkybes pakeisti iš esmės skirtingomis ir pakeisti kaltinime nurodytos veikos kvalifikavimą. Fizinio skausmo sukėlimą savo šeimos nariui sistemingą žmogaus bauginimą naudojant psichinę prievartą perkvalifikuoti į piktnaudžiavimą tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis bei fizinio skausmo sukėlimą savo šeimos nariui).

Kauno apygardos teismas pažymėjo, kad apeliacinės instancijos teismui nėra suteikti įgaliojimai pakeisti nusikalstamos veikos faktines aplinkybes skirtingomis, jei paduotuose apeliaciniuose skunduose to nėra prašoma. Teisėjai konstatavo, kad apeliacinės instancijos teismas neturi įgaliojimų perkvalifikuoti R.Ališausko veiką ir tokiu būdu pabloginti nuteistojo teisinę padėtį, kai dėl to nebuvo paduotas prokuroro, nukentėjusiojo skundas.

R.Ališauską išteisinęs Kauno apygardos teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad byloje vertinama situacija yra sudėtinga ir dėl to, kad apie išteisintojo galimai padarytus veiksmus buvo prabilta tik po kelerių metų – prasidėjus išteisintojo ir jo sutuoktinės konfliktams nutraukiant santuoką.

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas Lietuvoje įsigaliojo 2011 metų pabaigoje.

Teismo posėdyje dalyvavusi nukentėjusiojo mama Vita Ališauskienė BNS sakė, kad kreiptis į teisėsaugą delsė baimindamasi nepabloginti situacijos.

„Vaikas buvo pasidaręs beisbolo lazdą. Bijojau, kad nenusižudytų, tarp paauglių tai paplitę. Dabar tėvas jį prigirdė alkoholiu, todėl atsiėmė skundą“, – BNS sakė moteris.

Prokuratūra prašo šią bylą grąžinti dar kartą nagrinėti Kauno apygardos teismui, nes išteisinamasis nuosprendis primtas Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų, tai lėmė netinkamą baudžiamojo įstatymo pritaikymą.

Aukščiausiojo Teismo posėdyje dalyvavęs R.Ališauskas pripažino, kad tėvams kartais būna sunku stengiantis, kad vaikai nenueitų klystkeliais.

„Visa košė prasidėjo, kai ji pradėjo skyrybas. Ji ėmė manipuliuoti vaiku. Po keturių metų bylinėjimosi vėl grįžtam – aš prašau atmesti kasacinius skundus. Su sūnumi santykiai geri, sportuojam, noras Ališauskienės supykdyti ir išspręsti turtines problemas. Aldas yra ypatingas, su charakteriu, jam reikia griežto žodžio. Negalima vaikui pasakyti: nedaryk blogai?“, – teismo posėdyje sakė R.Ališauskas.

Nutartis šioje byloje bus skelbiama spalio 17 dieną.

Aukščiausiasis Teismas antradienį taip pat išnagrinėjo bylą dėl fizinio skausmo sukėlimo vilniečiui advokatui. Šioje byloje nuteista jo buvusi sutuoktinė. Kadangi byloje aptariamuose konfliktuose minimi du poros mažamečiai – 4 ir 6 metų – vaikai, BNS neatskleidžia šalių tapatybių, siekiant nepažeisti mažamečių interesų.

Poros konfliktas įvyko bute Vilniuje 2016 metų vasario 27 dieną. Konfliktas kilo, kai motina nenorėjo, kad tėvas sergančiam vaikui sugirdytų vaistus, kurie nebuvo paskirti šeimos gydytojo. Tėvas tikina vaistus sūnui išrašiusi privačia praktika besiverčianti medikė, jis tik norėjęs, kad vaiko būklė greičiau pagerėtų.

Tėvui su sūnumi užsidarius buto patalpoje ir įvykus tėvų grumtynėms, motina siekė atimti iš tėvo sūnų. Įvykio metu teisininkui kliuvo su trintuvu, jis buvo apibraižytas sutuoktinės nagais.

Vilniaus miesto apylinkės teismas moterį dėl smurto prieš sutuoktinį išteisino, tačiau Vilniaus apygardos teismas pripažino kalta ir nuteisė laisvės apribojimu trims mėnesiams.

„Aš gindama savo vaiką tapau smurtautoja. Iš manęs smurtautoją padarė sutuoktinis, turintis teisinio darbo patirtį. Stipriai alergiškam vaikui nematyti vaistai, kur privačioje klinikoje paskyrė. Jis savo galią ir valdžią norėjo įrodyti. Aš norėjau, kad jis man tik atiduotų vaiką“, – teismui sakė nuteistoji.

Tuo metu Generalinės prokuratūros prokurorė Jolita Urbelienė mano, kad moteris nuteista pagrįstai.

„Suduodama, dar labiau su buitiniu prietaisu, būdama išsilavinusi, negalėjo nesuvokti padarinių“ , – sakė ji. Prokurorė apgailestavo, kad labai stiprūs priešiški tėvų veiksmai, nevaldomos emocijos liejasi prie mažamečių vaikų.

Nukentėjusiuoju pripažintas teisininkas teismui skundėsi, kad jam tai be gal nemaloni byla, anksčiau jis buvo apkaltintas priekabiavimu prie sutuoktinės dukters iš ankstesnės santuokos, jis priverstas išvažiuoti iš savo buto.

Pasak jo, abu poros vaikai lankė ikimokyklinio ugdymo įstaigas, o teisme buvo sprendžiamas klausimas dėl sutuoktinės išlaikymo. Teismas tada moters teiravosi, ką ji veikia, kai vaikai ugdymo įstaigoje, ši tikino, kad vienas vaikų yra dažnai sergantis, todėl jai sunku dirbti.

Tėvas vežė vaiką į privačią kliniką ir ten buvo įspėtas, kad artėja ligos priepuolis, jis norėjo baigti gydymo kursą, tada įvyko konfliktas su vaiko motina.

Nutartis šioje byloje bus skelbiama spalio 10 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius